Hlavní navigace

Budoucnost farmářských trhů na Kubáni a ve Varech je pro rok 2012 nejistá

28. 11. 2011

Sdílet

Farmářské trhy se staly letošním fenoménem. Přesto někteří pořadatelé – a to oblíbených a dobře hodnocených trhů – nevědí, zda budou moci pokračovat i na jaře.

Server Vitalia.cz sleduje farmářské trhy od jejich počátků. První článek s farmářskou tematikou se v dubnu 2010 věnoval novému farmářskému trhu na Kulaťáku v Praze 6, který patří k těm, co obstály ve zkoušce času a pokračují i nadále.

Mezi další stálice můžeme počítat například České farmářské trhy v Dolních Počernicích a Klánovicích (později přibyly Dolní Břežany), trhy v Pražské tržnici v Holešovicích, trhy na Jižním Městě, Farmářská tržiště na Kubáni, na Jiřáku a na Náplavce, trhy na Slunečním náměstí na Praze 13, Karlínské farmářské trhy, trhy v Pardubicích, Plzni či Příbrami. 

Řada trhů ale mezitím také zanikla. Je to zřejmě nutný „přírodní výběr“, a zákazníkům nezbývá než doufat, že dobré trhy přežijí. Měly by – pokud se do toho ovšem nevloží úřady…

Budou trhy ve Varech a na Kubáni i v roce 2012?

Farmářský trh ve Varech
Autor: Farmářský trh Karlovy Vary

Farmářský trh ve Varech

Trh v Karlových Varech z nesmělých počátků vyrostl v tržiště, které uspělo u zákazníků, ale také při kontrolách. „Nastartovat farmářské trhy v nejmenším regionu s nepříznivými podmínkami pro pěstování zemědělských plodin a s nejmenší kupní silou (nejnižší mzdy z celé České republiky) byl opravdu odvážný krok,“ hodnotí dnes začátky trhů z pohledu pořadatelů Božena Turoňová. Nově zvolené vedení města dalo tehdy projektu zelenou a následovala nejtěžší etapa, zhmotnit smělé nápady. Najít vhodné místo, určit termíny konání, zajistit prodejce, ohlásit trh, zajistit bezpečnost a hygienu atd. „Najít „opravdové“ farmáře se ukázalo jako nejtvrdší oříšek,“ říkají pořadatelé. „Přesto se nám to povedlo. Vsadili jsme na nejvyšší kvalitu.“

Počet návštěvníků pak předčil očekávání při prvním i všech dalších trzích. V čem je tedy problém? Magistrát o další pokračování trhů nemá valný zájem. Trhy byly ukončeny už v polovině října, nakonec pozitivní ohlasy přece jen ovlivnily vedení města a uskuteční se ještě jeden trh navíc a na „rozloučenou“ 16. prosince. Rok 2012 je zatím ve hvězdách…

Praha 10 prý hledá jednoho provozovatele pro více trhů

Dalším „ohroženým druhem“ je oblíbené Farmářské tržiště na Kubáni. Obec vypověděla smlouvu současnému pořadateli, kterým je sdružení Archetyp. Šokovaní prodejci i zákazníci poté iniciovali petici, v níž žádají radnici Prahy 10, aby tržiště zachovala, a vyjadřují mu podporu.


Autor: Lenka Krbcová

Kodex farmářských trhů představil ministr právě na Farmářském tržišti Kubáň

„Spolupráce bude ukončena k 31. 12. 2011,“ potvrdil nám mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. „Provozovatel tohoto tržiště byl vybrán bez výběrového řízení. Snahou městské části je transparentně vybrat dodavatele služeb pro občany Prahy 10 a tímto krokem chceme tento dluh z minulosti odstranit. Zároveň městská část plánuje spuštění dalšího tržiště na území Záběhlic. Pro obsluhu těchto trhů počítáme s jedním provozovatelem, který bude vybrán v rámci nového výběrového řízení. Budeme samozřejmě rádi, když se Archetyp do výběrového řízení přihlásí.“ Mluvčí dále ujišťuje, že městská část hodlá s pořádáním farmářských trhů na Kubánském náměstí pokračovat i v následujících letech.

Jiří Sedláček z Archetypu nám potvrdil, že sdružení chce být mezi uchazeči ve výběrovém řízení na nového provozovatele farmářských trhů na Praze 10. Prozatím pokračují v běžném provozu až do Vánoc, pořádají na trhu zabijačky i Advent.

Farmářské trhy až do Vánoc

Jak trhy vznikaly, zanikaly, měnily termíny a místa, začali jsme více než před rokem pro lepší orientaci trhůchtivých zájemců připravovat pravidelné přehledy termínů jejich konání. Brzy se ukázalo, že o tuto službu je velký zájem, protože farmářské trhy nemají žádnou centrální evidenci a orientovat se v jejich nabídce není vždy snadné, zvláště vzhledem k jejich narůstajícímu množství. 

Letošní sezóna jde pomalu do finále, nejvytrvalejší trhy jsou v provozu do Vánoc. Stále jsme v kontaktu s řadou pořadatelů farmářských trhů a prostřednictvím našeho diskusního fóra také s jejich zákazníky. Snažíme se, aby náš přehled trhů byl co nejkompletnější, proto neustále sledujeme situaci a vítáme tipy a názory návštěvníků trhů.

Přehledy trhů u nás najdete až do Vánoc a chceme pokračovat i v roce 2012, uvidíme, které trhy přežijí zimu a byrokracii.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).