Hlavní navigace

Dýně: při správném skladování vydrží až do jara

25. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tykev dýně je vděčná zelenina, ze které se dá připravit spousta chutných pokrmů. A když víte, jak ji uskladnit na delší dobu, můžete z ní vařit ještě po několika měsících. PRO-BIO připravilo tipy, jak dýně skladovat – a to jak v rodinném domě, tak i v městském bytě. A abyste byli na nadcházející chladnější období připraveni, zkuste recept na dýňovou polévku s chilli a domácím chlebem, která perfektně zahřeje i během deštivých dní.

Pravidlo číslo jedna zní – vždy vybírejte takové dýně, které nejsou potlučené ani nahnilé. Kvalitní najdete zejména na ekologických farmách, kde nejen zeleninu pěstují s láskou a v souladu s přírodou.

Kde koupit kvalitní dýně

Seznam těch, které bio zeleninu a další biopotraviny nabízejí, najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pokud nemáte čas na osobní návštěvu, můžete využít i faremní e-shopy nebo bedýnkové systémy. Zvolíte-li nákup v supermarketu, můžete i zde volit potraviny s označením logy biolistu nebo biozebry, které zaručují, že se skutečně jedná o certifikovanou biopotravinu. Více informací o pěstování a ekologickém zemědělství najdete na myjsmebio.cz.

Pokud váháte, jaký druh dýně zvolit, s výběrem pomůže základní přehled druhů dýní a jejich využití.

Jak poznat zralé dýně

Zralé plody poznáte jednoduše podle toho, že mají zaschlou stopku. Pokud ji odtrhnete v momentě, kdy ještě není zralá, mohou se podle některých pěstitelů skrze ni dostat do dýně bakterie a rychleji se pak kazí.

Pokud je stopka ještě navlhlá nebo zelená, nechte ji na vzduchu dozrát. Ty, které ji mají ulomenou, spotřebujte jako první.

Správné skladování je základem úspěchu

Dýně nemají rády vlhko, a proto raději volte suchý, teplý byt než vlhký sklep. Ideální teplotní rozmezí je mezi 10–15 stupni. V případě městského bytu je ideální teplota do 20 stupňů.

Dýně nezapomínejte pravidelně kontrolovat. Menší jsou zpravidla náchylnější k hnilobě, proto je znalci doporučují zužitkovat jako první.

Myslete také na to, že dýně potřebují vzduch ze všech stran, a tedy i prostor. Neměly by se dotýkat. Na skladování tak budou nejlepší dřevěné bedýnky umístěné například na policích v kuchyni či špajzu, případně můžete použít i papírové krabice.

Jak již zaznělo, dýni nesvědčí vlhko, tudíž nepatří ani do ledničky. Je však případně možné ji zamrazit: nejlépe rozkrájet na měsíčky, vydlabat semínka a vložit do mrazáku v igelitových sáčcích.

Recept: Dýňová polévka pro sychravé podzimní večery


Autor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Suroviny (nejlépe v bio kvalitě):

1 ks dýně

  • olivový olej
  • 1 ks cibule
  • sůl a pepř
  • 1,5 l vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 100 ml smetany
  • muškátový oříšek
  • případně lanýžový olej

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka (ty nasucho opražíme a využijeme později při servírování) a nakrájejte na kostičky. Pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 15–20 minut. Mezitím si připravte cibuli, kterou nasekejte najemno. Orestujte v hrnci a poté k ní přidejte dýni. Osolte, opepřete a podlijte vývarem. Polévku vaříme asi čtvrt hodiny. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a najemno nasekanou chilli papričku. Vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do jemného krému, přidáme smetanu a vaříme ještě pět minut. Na závěr okořeníme muškátovým oříškem a předem nasucho opraženými dýňovými semínky. Pro ještě lepší chuť můžeme výslednou polévku pokapat lanýžovým olejem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).