Hlavní navigace

Dopřejte si po tréninku regeneraci

29. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Po kratším i delším běhu, potažmo po závodě, si tělo zaslouží regeneraci. Kdy je vhodné tělo protáhnout, jaké je doporučené kompenzační cvičení a čím namazat zmožené nohy?

Protažení je grunt 

Po každém tréninku je potřeba zařadit strečink. Záleží na druhu a intenzitě pohybové aktivity.

Po aktivitě lehčí intenzity je strečink vhodný ihned po jejím ukončení.

Po tréninku s vysokou intenzitou (např. delším nebo rychlém běhu) je po ukončení této aktivity vhodné tělo uklidnit lehkou aerobní činností. Například volným výklusem a až následně svaly protáhnout.

Kompenzační trénink

Regeneraci může pomoci jiný, kompenzační trénink. „Měli bychom buď zvolit nízkou intenzitu dané pohybové činnosti, případně je vhodné nahradit jednu fázi běžeckého tréninku plaveckým tréninkem. V bazénu dochází při plavání k rozvoji vytrvalostních schopností podobně jako při běhu. Velmi vhodnou kompenzací, a vůbec prevencí různých zranění, jsou pro běžce obecně posilovací a protahovací cvičení, která mají komplexní charakter např. jóga, powerjóga,“ doporučuje běžecký trenér Jan Pernica.

Kompenzační cvičení vhodná pro běžce

  • kratší běh, nebo výklus
  • plavání: dochází k rozvoji vytrvalostních schopností podobně jako při běhu
  • posilování
  • jóga

Velký přehled: Druhy jógy od A do V

V rámci regeneračních procedur je vhodné střídání teplé a studené vody. Mezi atlety je oblíbená regenerace bezprostředně po tréninku v ledové lázni nebo následně v kryokomoře.

Co pořídit v lékárně

„Dynamika na trhu s těmito preparáty je velká a orientovat se v jednotlivých výrobcích není tak jednoduché. Neupínal bych se zákonitě k těm nejdražším. Rád volím jednosložkové preparáty. Například z jalovce, kaštanu, kostivalu apod.,“ doporučuje běžecký trenér.

Jalovec obecný

  • Aktivuje lymfatický systém, čímž napomáhá odstraňovat ze svalů toxické látky. Působí proti křečím ve svalech a urychluje jejich regeneraci.
  • Např. TOPVET, cena od 80 korun.

Plod a květ kaštanu koňského

  • Výrobky s chladivým efektem působí jako účinný prostředek pro úlevu a osvěžení namoženého svalstva a pocitu „těžkých“ nohou.
  • Např. Koňská mast Forte chladivá, cena od 140 korun.

Kostival

  • Mimo jiné působí blahodárně na namožené svaly a klouby.
  • Např. Aromatica, cena od 70 korun.

Minerály

Odborná spolupráce

Jan Pernica

Trenér běhů na VSC MŠMT (Vysokoškolské sportovní centrum).

Většina jeho svěřenců závodí za oddíly USK Praha a Slavia Praha. Jde částečně o reprezentanty ČR a SR. Dále je trenérem hobby běžců pod www.beh-trenink.cz.

Současně působí jako doktorand na FTVS UK, obor kinantropologie a jeho specializací je trénink ve vyšší nadmořské výšce. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).