Hlavní navigace

Běda vám, jestli budete v obchodě běhat nebo spát

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Domovní řád nemají jen bytové domy, ale i obchodní plochy, kam rádi chodíte nakupovat. To jste věděli, že v potravinách nesmíte spát a pobuřovat ostatní nakupující svým vzhledem? Na nakupování je zjevně třeba se řádně připravit a leccos si před ním přečíst.

Do obchodu chodí většina z nás. Někdo jen tak koukat po věcech, další pro potraviny a někdo vyloženě z nutnosti. Rychle nakoupit a hybaj domů. Ale ať už v obchodě trávíte pár minut, nebo pár dní, je důležité vědět, že i obyčejný nákup pěti rohlíků má svá pravidla a pokyny, jež jsou sepsaná v domovním řádu. Že o domovním řádu obchodu s potravinami slyšíte prvně? Tak pozor, aby to s vámi špatně neskončilo. 

Domovní řád je vážná věc

Domovní řád tak, jak ho známe z našeho bydliště, obvykle obsahuje formulky o tom, od kdy do kdy lze v bytě pořádat večírek, zda soused může na balkoně kouřit nebo kolikrát týdně se sklouzneme po čerstvě vytřené chodbě. A stejně jako musíte znát pravidla při užívání bytu, potažmo společných prostor v domě, musíte vědět, co se nesmí při nákupu dělat. 

Letáky se zmenšují, řetězce jich vydávají méně. Našly nové způsoby, jak informovat o slevách Přečtěte si také:

Letáky se zmenšují, řetězce jich vydávají méně. Našly nové způsoby, jak informovat o slevách

Dnes už prostě nestačí sepsat na papírek nákup a vyrazit, je třeba číst a učit se. Kupříkladu společnost Albert má domovní řád o 22 bodech. My jsme si pár stěžejních bodů vybrali a vypíchli je, abyste věděli, jak se při nákupu (ne)chovat.

Neobtěžujte nás pachem a pliváním

První body netřeba vysvětlovat – do obchodu jedině bez bambitky, žádné focení a pokřikování vulgarit. Ale pak to začíná. Mějte na paměti, že v obchodě je zakázáno vyvolávat rvačky (běžte si potrhat bundy ven), plivat (ani nad jídlem, které vám nechutná) a obtěžovat ostatní pachem (ani v létě, když je venku 35 °C ve stínu). 

Možná vás to zklame, ale pokud narazíte v obchodě na svého souseda, kterak se vede za ruku s někým jiným než svojí manželkou, nesmíte tuto dvojici sledovat ani jim ukázat, co si o nich myslíte. Domovní řád jasně praví: „… je zakázáno sledovat jiné zákazníky, návštěvníky, zaměstnance či jiné osoby nebo používat slovních narážek nebo gest s výrazným sexuálním podtextem.“

V jakou denní dobu chodíte nejčastěji nakupovat?

Leda byste měli povolení

Ať už v obchodě sebevíc spěcháte, nejezděte po prodejní ploše na koloběžkách, bruslích, ale ani na kole. A probůh, neběhejte! Pokud potřebujete cukr, který je aktuálně v akci, a vy zpovzdálí vidíte, jak kilovky mizí rychle z palety, jenom mírně přidejte do kroku a pro jistotu si hlídejte tepovku (cca 130 tepů za minutu už je považováno za běh). Člověk nikdy neví, kdy by mohla přijít kontrola.

Výjimku z uvedených aktivit byste měli, pokud vám společnost Albert schválí, že se takto rychle pohybovat po jejich obchodě můžete. Řád je řád.

Člověče, bráníte mi ve výhledu na sardinky

Jako extrémní labužník se můžete stát nepřehlédnutelným a jako takový můžete zastiňovat více zboží v regálech než lidé, kteří se s jídlem kamarádí méně. A na to také pozor. Bránit volnému průchodu a pohybu zákazníků nebo bránit výhledu zákazníků na jakékoliv vystavené zboží nebo v přístupu k takovému zboží je též proti pravidlům domovního řádu. Prostě nezaclánějte a nic se vám nestane.

Už se cítíte být kráceni ve vašem rozletu? Zdaleka nekončíme.

Než doma zamknete a vydáte se na nákup, dobře se prohlédněte v zrcadle. Nestačí vzít peněženku a prohrábnout vlasy rukou, překontrolujte, zda jste dostatečně oděni a položte si nahlas otázku: nemohl bych někoho svým vzhledem pohoršit? Jen v případě, že je vaše odpověď ne, můžete do Albertu vyrazit.

Nebýt dostatečně oblečen, nebo být oblečen způsobem, který by urážel veřejnost, je totiž dle domovního řádu zakázáno. Buďte prostě o krok napřed, nikdy nevíte, zda vaše potrhané džíny nebo příliš upnuté tričko přes břišní faldíky nebudou někoho v obchodě hanobit.

Vyplatí se jezdit nakupovat za hranice? Jen na velké nákupy a z Prahy nejspíš vůbec Přečtěte si také:

Vyplatí se jezdit nakupovat za hranice? Jen na velké nákupy a z Prahy nejspíš vůbec

Na nákup, až co si dáte šlofíka

A tak jako je důležité nepobuřovat vzhledem, neobtěžovat pachem a nestínit sardinkám, stejně důležité je přijít do obchodu odpočatý. Nákupy po noční šichtě, po návštěvě diskotéky nebo po noci, kterou jste probděli spolu s vaším miminkem, jsou prakticky zapovězeny. Protože kdyby na vás ve frontě na klobásy přišla dřímota, máte problém. V obchodě je totiž zakázáno spát nebo ležet a vaší povinností je pravidla dodržovat.

Stejně tak nesmíte v obchodě pořádat demonstrace, happeningy či setkání (kdepak rande u krájeného pultu), zapovězeno je v prostorech Albertu i používání zábavní pyrotechniky (i na Silvestra), žebrat (i když vám jen chybí pětikoruna na vozík) a vytvářet skládky odpadu (do obchodu nenoste vysloužilou televizi ani koš se smetím).

Hlasité chování je nepřípustné

Pokud jste dosud neuvázli ve spárech domovního řádu společnosti Albert, jste příkladní nakupující a jako takoví byste zasloužili navíc pár bodíků na bavlněné ručníky z biobavlny. Zkuste se zeptat na informacích, ale ne moc nahlas, abyste nadměrně hlasitým chováním někoho nepobouřili. Ale to vy, jako znalci domovního řádu, určitě víte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).