Hlavní navigace

Do lékáren i nadále v roušce

1. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Od začátku července došlo k uvolnění pravidel kvůli riziku koronaviru, většinou již můžeme odložit roušky. Pro lékárny to ale zatím neplatí.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo dvě mimořádná opatření, která s účinností od 1. 7. 2020 do odvolání omezují provoz a stanovují jeho pravidla u poskytovatelů zdravotních služeb. Některá ustanovení z těchto opatření se týkají i lékáren.

Do lékáren i ostatních zdravotnických zařízení nadále povinně v roušce

Podle zatímního výkladu uvedeného ustanovení platí, že personál i pacienti v lékárnách jsou stále povinni používat ochranné prostředky dýchacích cest, upozorňuje Česká lékárnická komora.

Zdravotnická a také sociální zařízení patří k výjimkám, kde jsou roušky dosud povinné. Podrobněji se pravidlům platným od 1. 7. 2020 věnujeme v článku Roušky končí, se třemi výjimkami.

Pacienty však může zaskočit, že opatření se vztahuje nejen například na nemocnice či polikliniky, ale i na lékárny, a to ať jsou umístěny kdekoliv.

 „Všechny osoby ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb a zdravotničtí pracovníci poskytující zdravotní služby mimo zdravotnické zařízení jsou povinni nosit ochranné prostředky dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének,“ uvádí ministerské nařízení.

I nadále v lékárnách platí dodržování odstupu dvou metrů, pro pacienty musí být k dispozici desinfekční prostředky a preferována platba platební kartou. Provozovatelé lékáren musí o těchto pravidlech pacienty informovat.

Galerie: Zneužívání epidemie při prodeji doplňků stravy 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).