Hlavní navigace

Další problém pro děti a rodiče. Lékový ústav zakázal šarži nedostatkového Nurofenu

6. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Hana Válková
Aktualizováno: Doplnili jsme vyjádření lékárnické komory a dodavatele Nurofenu. (7. 9. 2022 19:01)
Pro rodiče, kteří shánějí dětem čípky, sirupy či tablety Nurofenu, je to další potíž. Lékový ústav nařídil okamžité stažení jedné šarže sirupů s jahodovou příchutí. Opatření přichází v době, kdy sehnat jakýkoli Nurofen je kvůli výpadkům v distribuci téměř nemožné.

Nurofen je volně prodejný lék pro děti. Obsahuje účinnou látku ibuprofen, která tlumí horečku a bolest. Má celou řadu forem. Například sirup (suspenze) či čípky podávají rodiče již těm nejmenším. Tablety rozpustné na jazyku či žvýkací tobolky jsou zase oblíbené u dětí mladšího školního věku.

Jak jsme ale nedávno informovali, sehnat jakoukoliv formu Nurofenu je nyní velmi složité, nebo spíše nemožné. Firma, která tento lék uvedla na český trh, ohlásila výpadky v distribuci s tím, že obnoveny budou nejdříve v září.

„Dočasné omezení dodávek některých léků z portfolia Nurofen pro děti je způsobeno kapacitními možnostmi továrny z důvodu značného zvýšení poptávky, a to nejen v České republice, ale i světové poptávky. Pro řadu léčivých přípravků Nurofen pro děti se plánuje dovoz v průběhu následujících dvou až šesti týdnů,“ sděluje v písemném vyjádření pro Vitalia.cz společnost Reckitt Benckiser Czech Republic, jež Nurofen uvádí na český trh.

V lékárnách chybí dětský Nurofen i Wobenzym, výpadky mají stále i oční antibiotika Přečtěte si také:

V lékárnách chybí dětský Nurofen i Wobenzym, výpadky mají stále i oční antibiotika

A situace se dále komplikuje. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznámil, že nařizuje stažení z trhu jedné šarže sirupu Nurofen s jahodovou příchutí. Konkrétně jde o šarži číslo 013463 s dobou použitelnosti do května 2023.

Jaký Nurofen konkrétně SÚKL stahuje z trhu

  • Kód SÚKL: 0237376 
  • Název léku: Nurofen pro děti jahoda
  • Doplněk názvu: 20MG/ML POR, SUS 100 ML II 
  • Šarže: 013463 
  • Použitelnost do: 05/2023

Pode SÚKL společnost Reckitt Benckiser (Czech Republic) zastavila distribuci a výdej výše uvedené šarže z důvodu prověření možné závady v jakosti. „V léčivém přípravku byla zjištěna přítomnost cizí částice,“ píše bez dalších podrobností SÚKL v rozhodnutí zveřejněném na jeho webu.

„Přestože je tato šarže na trhu již od června roku 2020, jedná se o první zaznamenaný případ reklamace týkající se závady jakosti uvedené šarže. Jde tedy o izolovaný a ojedinělý případ,“ dodává SÚKL ve svém dodatečném stanovisku k situaci.

Stejně hovoří také společnost Reckitt Benckiser Czech Republic.„Jednalo se o ojedinělé hlášení od pacienta o přítomnosti cizí částice v jednom balení Nurofen pro děti jahoda, a to pouze dotčené šarže s dobou použitelnosti 05/2023. Žádné další případy neevidujeme, ale z preventivních důvodů z trhu stahujeme dotčenou šarži. Nastalou situaci prověřuje SÚKL a příslušná oddělení společnosti Reckitt.“

Co dělat, pokud mám doma dotčený Nurofen

  • Zkontrolujte si číslo šarže léčivého přípravku Nurofen pro děti jahoda, 20MG/ML POR SUS 100 ML II, které najdete na obalu léku. Stahování se týká pouze šarže číslo 013463.
  • Šarži dotčenou závadou v jakosti lze vyměnit v jakékoli lékárně, nejlépe však v té, ve které byl přípravek vydán, a to do 31. 10. 2022. 
  • Lékárna vrácené balení vymění za balení z jiné šarže nebo vám vrátí peníze.
  • Stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení přípravku.
  • S dalšími dotazy ohledně výměny léčivého přípravku Nurofen pro děti jahoda, 20MG/ML POR SUS 100 ML II, se obraťte na společnost Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r.o., Praha, tel.: +420 234 147 096. Písemné dotazy je možné odesílat na tyto e-mailové adresy: consumers_cz@reckitt.com nebo ConsumerHealth_cz@reckitt.com.

Zdroj: SÚKL

Lékárník Marek Hampel, který stojí v čele profesního sdružení Grémium majitelů lékáren, uvedl na Twitteru, že se stahovaná šarže dostala až k zákazníkům. Ti podle něj mají suspenzi z vadné šarže vrátit. „Nejlépe je lék vrátit prodejci, kde byl zakoupen, včetně benzinek, supermarketů apod.,“ uvádí Marek Hampel. V tomto i podobných případech přitom lze vrátit i léčivo, které pacient již zčásti užil.

Zpět by měli dostat peníze. „Lék není v současné době možné zajistit v běžné distribuční síti, výměna bude obtížná. Z výrobních důvodů jsou přerušené dodávky až do 15. 9. 2022. S tímto opatřením jsou spojené náklady administrativní (evidence balení) a finanční (vrácené peníze pacientům). Tyto náklady v souladu s právními předpisy požadujeme uhradit po držiteli rozhodnutí o registraci Reckitt Benckiser (Czech Republic) spol. s.r.o.,“ dodává Marek Hampel.

Česká lékárnická komora upozornila, že v některých lékárnách rodiče peníze zpět dostat nemusí. Lékárna, ve které léčivý přípravek vydán nebyl, jej vyměnit nebo přijmout a vrátit peníze může, ale nemusí. I v takovém případě je povinna, pokud na tom bude pacient trvat, lék přijmout, vystavit pacientovi doklad o jeho přijetí a odkázat jej s nárokem na vrácení kupní ceny na společnost Reckitt Benckiser (Czech Republic), spol. s r.o.,“ uvádí komora na Facebooku.

Jak bude probíhat stahování léku z trhu

  • Pacienti mohou vracet balení výše uvedené šarže do jakékoli lékárny do 31. 10. 2022, a to včetně načatých balení.
  • Lékárny vymění pacientovi vrácené balení za nové balení z jiné šarže nebo pacientovi vrátí peníze.
  • Lékárny mohou vrátit balení stahované šarže léčivého přípravku kterémukoli distributorovi, od kterého nakupují zboží, do 13. 11. 2022.
  • Vrácení léčivého přípravku bude lékárně kompenzováno distributorem formou dobropisu.
  • Následně budou vrácené léčivé přípravky distributorovi kompenzovány držitelem rozhodnutí o registraci formou dobropisu.
  • Pacient má nárok na vrácení peněz bez nutnosti předložení účetního dokladu, a to za načatá i nenačatá balení.

Zdroj: SÚKL

Nurofen je nahraditelný jinými léky se stejnou účinnou látkou nebo léky s paracetamolem. Jenže ani u některých z nich není distribuce zcela v pořádku, navíc masivní výpadek Nurofenu vedl k o to větší poptávce po náhradách, takže i ty začínají být k nesehnání. 

Podle lékárníků se čípky a suspenze dají individuálně namíchat. Nicméně jsou dražší, nehradí je zdravotní pojišťovny, vydrží kratší dobu a těžko, v případě suspenzí, napodobí příchutě výrobců.

Toto jsou dle SÚKL předpokládané termíny, kdy by měly být dodávky Nurofenu obnoveny:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).