Hlavní navigace

Stařeckých skvrn se můžete zbavit. Metod je mnoho

17. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/stevepb
Obličej, ruce nebo dekolt posetý hnědými skvrnami. Říká se jim také „stařecké“. Přitom se objevují již od 40. roku věku. Hlavním viníkem je čas a slunce, ale to už zpět nevezmete. Jak se jich zbavit?

Stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle.

Vnímáme je jako projev stáří, ale „pracujeme“ na nich už dříve. Začínají se velmi zvolna tvořit většinou ve věku kolem 30 až 40 let, v závislosti na genetických vlastnostech kůže a způsobu života jedince. Čím více UV záření kůže „zažila“, tedy absorbovala během celého dosavadního života (to znamená včetně dětství), tím větší obvykle bývá tendence ke vzniku skvrn.

„V závislosti na genetických vlohách postihnou tyto skvrny obvykle postupně v určitém rozsahu každého. Pokud jich není mnoho a nejsou spojené s dalšími mnohočetnými aktinickými projevy, nemusejí nutně ani esteticky vadit,“ říká dermatoložka Nina Koutná Kliniky GHC Praha.

Prevence: celoživotní ochrana před sluncem

Opalování na slunci a v soláriích má v této souvislosti hlavní vliv, takže je třeba se mu vyhnout. „Nejlepší prevencí je přiměřená ochrana před sluncem (v závislosti na typu kůže a věku), nenavštěvovat solária, necestovat pravidelně do zemí, na jejichž podnebí není naše kůže stavěná, a samozřejmě nepoužívat přípravky na usnadnění opalování (např. s bergamotovým olejem). Vedle toho mohou trochu pomoci i výživové doplňky obsahující beta-karoten a antioxidanty (vitamin E, C, lycopen),“ radí dermatoložka.

Je ale pravda, že ani důsledná prevence nemusí vzniku skvrn zcela zabránit, ani přípravky s ochranným faktorem 50+ nechrání stoprocentně, navíc partie jako ruce se obvykle nedaří chránit důsledně, člověk nemůže být „otrokem prevence“.

Odstranění stařeckých skvrn

„Kromě běžné kosmetické péče jsou vhodné jemné peelingy především v zimním období, u již rozvinutých skvrn někdy pomáhají středně silné peelingy či zákroky laserem. Odstranění však bývá svízelné, řadu skvrn lze odstranit pouze částečně – jenom zesvětlají, navíc je po těchto zákrocích ošetřená kůže obvykle velmi citlivá na další UV záření, při náhodném či neuváženém pobytu na slunci se skvrny mohou poměrně rychle tvořit znovu,“ upozorňuje Nina Koutná.

Krémy proti pigmentovým skvrnám

Nazývají se depigmentační nebo bělicí. V názvu můžete zahlédnout i anglické whitening a mají jedno společné: slibují, že zesvětlí tmavší místa vaší pleti a potlačí přirozenou tvorbu kožního barviva melaninu. Často jim v tom pomáhá postupné uvolňování vitaminu C do pleti. Nečekejte tedy, že se skvrn zbavíte po jednom namazání. Viditelných změn si můžete všimnout až po několika měsících. Samozřejmě vybírejte krémy co nejšetrnější k pokožce.

  • Např.: Bioderma White Objective Lightening Day Care (cena od 530 korun), Eucerin Even Brighter Depigmentační denní krém (cena od 630 korun) nebo Ryor Depigmentační krém (od 160 korun).

Běžný a chemický peeling

Zesvětlit pokožku pomůže i pravidelný peeling, který působí současně i preventivně. Použít můžete jak běžný, tak speciální na stařecké skvrny.

  • Např. Iwostin Lucidin Perfectin profesionální noční peeling proti pigmentovým skvrnám (cena od 310 korun) nebo Citrusová bomba peeling Soaphoria (cena od 220 korun).

U dermatologa (zejména v ordinacích kosmetické nebo estetické dermatologie) můžete konzultovat chemický peeling. Po zákroku buďte připraveni, že se mohou na kůži objevit šupiny nebo i stroupky. Pro odstranění je většinou nutné absolvovat několik sezení.

Cena za zákrok se pohybuje od 500 do 1500 korun.

Kryoterapie

Další možností, jak se zbavit stařeckých skvrn, je kryoterapie. Metoda spočívá v aplikaci hlubokého suchého mrazu. K ošetření se nejčastěji používá tekutý dusík. Počítejte s tím, že je ošetření mírně nepříjemné a rána se hojí strupem.  

Kryoterapie se většinou aplikuje na různě velká ložiska, která se platí zvlášť. Ceny se pohybují od 50 do 150 korun. 

Ošetření intenzivním pulzním světlem (IPL)

Stařeckých skvrn se můžete zbavit i aplikací pulzního světla, které působí pouze na pigmentové skvrny a žilky. První den počítejte s lehce zarudlou pokožkou. Většinou stačí pouze jedno sezení, v některých případech je nutné přijít i podruhé.

Ceny se pohybují od 3000 korun za ošetření obličeje, nebo od 1000 korun za ošetření hřbetu ruky.

Laser

K rychlému odstranění pigmentových skvrn dopomůže frakční laser. Ošetření ložiska o rozloze jednoho centimetru čtverečního vyjde na zhruba 300 korun.

Proti skvrnám přírodně

Dříve, než si k tvářím a hřbetům rukou pustíte odborníka s nejrůznějšími přístroji, můžete vyzkoušet přírodní metody.

Tím nejosvědčenějším je známý zesvětlovač, obyčejný citron. Musíte být trpěliví, viditelné výsledky se dostaví až po třech měsících pravidelného potírání plátky citronu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).