Hlavní navigace

Cyklisto, sesedni z kola. Kdo to ale respektuje?

13. 8. 2009

Sdílet

Cyklistům často přijde značka „Cyklisto, sesedni z kola“ na nesmyslném místě. Nutí je přerušit jízdu po cyklostezce a vést kolo jenom proto, že je tam zrovna liduprázdná osada. Kdo je zodpovědný za tato dopravní značení a co nám hrozí, když je nebudeme respektovat? A má tato značka vůbec smysl?

Jedním takovým místem, kde řada cyklistů kroutí nad zmíněnou značkou hlavou, je poměrně dlouhý úsek na cyklostezce podél Berounky (osada mezi Černošicemi a Radotínem). Cesta je celkem široká, jenže místním chatařům se nelíbí, že jim tu před zahrádkami jezdí cyklisté. To, že jim tam jezdí jiní chataři v autech, to jim zřejmě nevadí. Ti nemusejí z auta vystoupit a tlačit jej. Cyklista sesednout musí.

cyklisto sesedni z kola

Pak jsou místa (a nutno dodat, že těch je většina), kde má zdobení cyklostezky značkou „Cyklisto sesedni z kola!“ své opodstatnění. Minulý týden jsem jela na kole z Prahy na Karlštejn. Projíždí se tu „uličkou hrůzy“ – to je ta kýčovitá, jediná vedoucí na hrad. Samozřejmě nechybí modrá cedule. Když je hezky, není tu totiž díky turistům a stánkům se vším, co jen vzdáleně souvisí s českou historií, k hnutí. Pravděpodobně bych kolo vedla i bez ní. Jen mě mrzelo, že mě po cestě předjížděla auta. Možná, že kdybych si dala na kolo cedulku „zásobování“ a na nosič košík s trpajzlíky, sesednout bych nemusela. Nicméně vidím, že i všichni cyklisté kupodivu značku respektují a už z dálky mě varují: Ušetřete si peníze na oběd a raději slezte z kola. Celý den tu hlídkuje policie a prudí! 

Co nám hrozí za neuposlechnutí značky?

Příkazová dopravní značka C14a „Cyklisto, sesedni z kola“, se dává na místa, která mohou být cyklistovi nebezpečná. Umísťují se tedy na úzkých a v nepřehledných úsecích, v tunelech a podchodech nebo v různých osadách a místech, kde by cyklista mohl ohrozit chodce. Někdy je ovšem úsek naprosto přehledný a široký. Ptám se pak sama sebe, proč zrovna tady a značku beru pouze informativně – zvolním tempo, ale zůstávám v sedle a předpokládám nebezpečí.

Značka ovšem není pouze informační a Policie ČR její respektování vyžaduje. Porušením příkazové značky se osoba dopouští přestupku a hrozí jí pokuta v rozmezí od 1500 Kč do  2500 Kč (v blokovém řízení do 2000 Kč), poučil mne kpt. Bc. Jaroslav Ibehej z Policejního prezidia ČR a dodal, že o umístění dopravních značek rozhodují správní úřady. Policie ČR prý poskytuje pouze stanovisko, které ale není pro úřady závazné.

cyklisto sesedni z kola

Nejsem ovšem zdaleka jediný cyklista, který uvedenou značku nerespektuje. Málokdy potkám cyklistu, který by u značky sesedl a kolo daný úsek vedl. Jedu přece po cyklostezce, tak to „ten úředník“ měl vymyslet jinak. Lépe, argumentují cyklisté v různých diskusních fórech na internetu.

Možná mají pravdu a někdy to skutečně vypadá tak, že kdosi od stolu řekl, tady by se mohlo něco stát, tak tam dáme značku. Vyjde levněji, než namalovaný pruh říkající „tady je to pro cyklisty a tady pro chodce“. S tím nesouhlasí Pavel Polák, koordinátor pracovní skupiny pro cyklistickou dopravu v Praze: Předtím, než se daný úsek označí značkami, musí se posoudit, zda je bezpečnější, když cyklisté kolo povedou. Pokud má někdo nějaké připomínky, měl by se obrátit na dopravní odbor v konkrétním místě. 

Respektujete dopravní značku „Cyklisto, sesedni z kola“?

Jak to řeší neposlušní cyklisté?

cyklisto sesedni z kola

Na internetu se to hemží „výkřiky“ a humornými návrhy, jak se bavit s policií v případě přistižení. Cyklisté se zamýšlejí nad tím, co to vlastně znamená, „cyklisto, sesedni z kola“. Mám sesednout úplně? Jenže co když u značky sesednu a vzápětí zas naskočím? Úkol byl přece splněn! Podle advokáta Mgr. Luďka Šikoly s takovými argumenty neobstojíte: Jedná se o dopravní značku, jako je jakákoliv jiná. Značka platí v konkrétním úseku. Její konec je označen buď tou samou, ale přeškrtnutou značkou, nebo končí příkaz na další křižovatce. Neznalost jejího významu neomlouvá.

Dodržování značky často hlídají i kolemjdoucí, kteří sportovci nic neodpustí. Trestem není sice pokuta, ale křik, drsná slova nebo dokonce hrození holí. Jednomu cyklistovi v Ostravě-Třebovicích před dvěma lety došla trpělivost, naštval se a chodce zbil. Což rozhodně také není řešení.

Každý cyklista by měl ovšem pamatovat na to, že některé úseky mohou být skutečně nebezpečné. Například ho může za zatáčkou nebo za sjezdem potkat nějaké „překvapení“ v podobě zábradlí, díry, lávky, chodce či jiného „neposlušného“ cyklisty a podobně. Pokud daný úsek neznáte, rozhodně dopravní značku C14a neberte na lehkou váhu a radši z kola slezte.

Námět k diskusi: Znáte nějaký úsek, jehož označení touto značkou považujete skutečně za nesmyslné? 

Foto: 2× Ivana Dvorská, 1× Filip Singer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).