Hlavní navigace

Čtvrtá dávka proti covidu? Přeočkovávat se začne od pondělí

14. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno 15. 7. 2022 21:22
V Česku se začne očkovat další posilovací dávkou už od pondělí 18. července. Dávka bude k dispozici pro všechny osoby nad 18 let. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví, které ale zároveň doporučuje, aby si posilovací dávku nechali aplikovat hlavně lidé starší šedesáti let.

O nové vlně mluvil ve čtvrtek po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek„Když v pátek dostaneme všechna schválení, tak by se od příštího týdne mohlo oficiálně začít očkovat. Nejen u nás, ale všude v EU, a nejen na nějaké výjimky, ale standardním způsobem,“ uvedl Válek.

V pátek se odehrálo to, co ministr předpovídal. Očkování doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky a následně i Česká vakcinologická společnost ČLS JEP.

Lidé, kteří mají o druhou posilovací dávku zájem, se nyní nemusí nikde registrovat. Dávku jim aplikují v nemocnicích a u praktických lékařů. U rizikových skupin je nutná konzultace ošetřujícího lékaře. Ministerstvo zdravotnictví doplňuje, že podmínkou pro další dávku je odstup minimálně 4 měsíce od předchozího očkování.

Ministerstvo zároveň uvedlo, že v dalších měsících by se zájemci o očkování měli registrovat. Rezervační systém bude spuštěn od poloviny srpna. Veškeré aktuální informace spojené s dostupností očkovacích míst jsou k dispozici na webových stránkách https://ockoreport.uzis.cz

„Chci, aby měli k očkování přístup všichni, kteří o něj mají zájem. Především pak silně doporučuji druhou posilovací dávku osobám starším 60 let a rizikovým osobám. Očkování je dobrovolné, proto děkuji všem, kteří jsou zodpovědní a zajdou si před podzimem na další dávku. Našim zdravotníkům, pacientům i celé společnosti to pomůže lépe zvládnout několik následujících měsíců,“ řekl ministr Válek.

V některých evropských státech očkování čtvrtou dávkou už začalo. Například ve Francii o vakcínu mohou požádat lidé nad 60 let, v Portugalsku dokonce zájemci, kterým bylo už 35 let.

Noste respirátory, apeluje Válek

Ministerstvo zdravotnictví navíc apeluje na osobní zodpovědnost každého z nás a doporučuje nošení respirátorů ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v hromadné dopravě a místech s velkou koncentrací osob. Hygienické stanice a orgány ochrany veřejného zdraví vydávají doporučení pro zdravotnická a sociální zařízení, aby v rámci svých vnitřních předpisů v nutných případech využili možnost zavedení nošení roušek a respirátorů.

„Teď bych chtěl umožnit těm, kdo například cestují do rizikových destinací nebo jsou starší, nebo co se bojí, nebo jsou z regionu, kde je vyšší výskyt viru, typicky Praha, aby se mohli naočkovat,“ doplnil Válek.

Válek ve čtvrtek po jednání vlády zároveň doporučil, aby lidé začali nosit roušky a respirátory v hromadné dopravě. „Silně nejenom jako ministr, ale jako lékař doporučuju: noste roušky. Noste je v hromadné dopravě, noste je, když máte jakékoliv příznaky, kdy chráníte své starší příbuzné, když jdete do zdravotnického zařízení. To jsou riziková místa,“ řekl Válek.

Povinné ale nošení respirátorů a roušek není. Toto pravidlo platilo do letošního 14. března.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).