Hlavní navigace

Zažalujeme stát kvůli čistému vzduchu, oznámila Ostrava

19. 5. 2010

Sdílet

Rada města Ostravy chce příští týden zažalovat Českou republiku za nečinnost. Soudní cestou si chce na státu vymoci, aby obyvatelé třetího největšího města v zemi dýchali čistší vzduch.  Žalovat bude město vládu a ministerstva životního prostředí a dopravy. „Máme za sebou téměř čtyři roky jednání, čekání a slibů. Teď už nám došla trpělivost. Nemůžeme už dále spoléhat na angažovanost a odpovědnost vlády a ministerstva životního prostředí, musíme se bránit sami,“ řekl ČTK primátor Petr Kajnar.

Rada města Ostravy chce příští týden zažalovat Českou republiku za nečinnost. Soudní cestou si chce na státu vymoci, aby obyvatelé třetího největšího města v zemi dýchali čistší vzduch. 

Žalovat bude město vládu a ministerstva životního prostředí a dopravy.

„Máme za sebou téměř čtyři roky jednání, čekání a slibů. Teď už nám došla trpělivost. Nemůžeme už dále spoléhat na angažovanost a odpovědnost vlády a ministerstva životního prostředí, musíme se bránit sami,“ řekl ČTK primátor Petr Kajnar.

Ostrava žalobu podává s očekáváním, že se stát následně rozhodne ke krokům, které zlepší situaci. Podle primátora je možné, že se přidají i další města nebo obce.

Čtěte téma: Ideální adresa v Česku

V žebříčku měst příjemných pro život je Ostrava na chvostu …

Region patří v některých ukazatelích k místům s nejhorším ovzduším v Evropě. Naposledy se to ukázalo letos v zimě, kdy koncentrace prachu a karcinogenního benzo(a)pyrenu mnohonásobně překračovaly hygienické limity.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Fórum: Je čistý vzduch právo?

Mají lidé právo požadovat čistý vzduch? Nebo je život ve znečištěné oblasti vlastně vaše volba a nikdo vám nebrání se odstěhovat? Zapojte se do dikuse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).