Hlavní navigace

Ideální adresa v Česku

11. 3. 2010

Sdílet

V české hymně se mluví o naší kotlině jako o „ráji na pohled“. Jak se ale u nás žije? A hlavně, kde se žije nejlépe? Hodně záleží na tom, z jakého úhlu se na věc podíváte. Zajímá vás čisté ovzduší, šance najít dobrou práci, nebo mateřská školka přes ulici? Přečtěte si, jak je na tom vaše město.

Kde je nejzdravěji? Zelení v tom mají jasno. Podle ekologů ze Společnosti pro trvale udržitelný život patří mezi nejzelenější a pro život nejpříjemnější česká města například Hradec Králové, z těch menších pak Rychnov nad Kněžnou, Uherské Hradiště nebo Pelhřimov.

Hradec Králové

„Relativně nepoškozené životní prostředí, nízká nezaměstnanost a zájem obyvatel o region,“ vysvětluje svůj výběr předseda společnosti Jiří Dlouhý. Jsou to místa s nízkou koncentrací průmyslu, ale s bohatým výběrem fauny a flory. Krajově pak ekologové doporučují místa, jako jsou například Novohradské hory, Šumava, Beskydy nebo Labské pískovce.

Největší zátěží pro naše plíce je život poblíž frekventovaných křižovatek, například u pražského Barrandovského mostu. Z měst končí na chvostu kromě Mostu a Ostravy také Teplice, Louny, Chomutov, Sokolov nebo Třinec.

Rodina a životní příležitosti

Další průzkum sledující kvalitu života se zaměřil na rodiny. Dobře vybavené dětské hřiště, kvalitní škola či školka, velký výběr mimoškolních aktivit i pestré služby pro rodiny – to všechno a mnohem víc nabízejí svým obyvatelům města a obce, které byly vyhlášené jako Obce přátelské rodině.

Celostátní soutěž s názvem Obec přátelská rodině každoročně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a Stálá komise pro rodinu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve spolupráci s Asociací center pro rodinu a Sítí mateřských center v ČR. A které obce uspěly? Například Hrušovany, Tišnov, Hodonín či Police nad Metují.

Pokud toužíte po kvalitních pracovních příležitostech a přijatelné ceně za bydlení, odstěhujte se do Hradce Králové. Známý slogan „v Praze je blaze“ už totiž neplatí. Východočeské město prý nabízí nejlepší podmínky pro život. Praha je v žebříčku životních podmínek až na sedmém místě. Nejhůře jsou na tom v severočeských Lounech, kde je v porovnání s průměrem dvojnásobná nezaměstnanost, dvakrát větší nával v čekárně u doktora a dvacetkrát špinavější vzduch…

Jste spokojeni s místem, kde žijete?

Máme co dohánět

Škoda jen, že ten náš „zemský ráj“ v evropském kontextu stále trochu pokulhává. Studie European Green City Index, uveřejněná nedávno na Kodaňském summitu, srovnává třicet evropských metropolí podle jejich vlivu na životní prostředí. Na prvním místě se umístila Kodaň, poslední skončil Kyjev. Praha zaujímá 24. příčku za metropolemi sousedních států i dalších středoevropských zemí.

Ostrava

Na konferenci OSN o klimatu, která se konala v prosinci v Kodani, si v porovnání ze sousedními zeměmi Praha vedla špatně.

Vídeň se umístila na čtvrté příčce, v závěsu za skandinávskou trojkou Kodaň, Stockholm, Oslo. Berlín skončil osmý, Varšava byla šestnáctá a Bratislava dvacátá. Prahu, která obdržela celkem 49,78 bodů ze sta, předběhla i řada dalších zemí bývalého východního bloku. Metropole byly posuzovány z hlediska osmi kategorií: emise oxidu uhličitého, energie, budovy, doprava, voda, odpad a využívání krajiny, kvalita ovzduší a strategie v otázkách životního prostředí.

Dlouhodobější srovnání

Svou analýzu kvality života pravidelně sestavuje i Reader’s Digest. Asi málokoho překvapí, že na posledním místě z hlediska kvality života se loni umístila Etiopie a těsně před ní další čtyři africké státy, žebříčku vévodí zejména evropské státy.

Tak například Finsko dostalo nejlepší známky za kvalitu vzduchu a vody, za nízkou nemocnost nemluvňat a také za to, že obyvatele dobře chrání jak před znečištěnou vodou, tak před přírodními katastrofami. V porovnání s většinou obyvatel světa si žijeme nadprůměrně dobře a naše životní podmínky se za posledních dvacet let výrazně zlepšily. Otázkou ovšem zůstává, zlepšují-li se dostatečně rychle.

Dýcháme téměř nejšpinavější vzduch v Evropě, dlouhodobě patříme k nejhorším zemím v Evropské unii ve znečišťování ovzduší drobným prachem. Hůř než obyvatelé českých měst jsou na tom v tomto ohledu pouze Italové a Slovinci.

Co je nejdůležitější při výběru bydliště pro vás? Pracovní příležitosti, životní prostředí, rodinné vazby? Něco jiného? A jaké je vaše NEJ místo k životu? Napište nám!

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).