Hlavní navigace

Celkem 90 procent matek chce očkovat dcery proti rakovině děložního čípku

4. 5. 2012

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Očkování proti rakovině děložního čípku je od dubna pro dívky mezi třinácti a čtrnácti lety zdarma. A výzkum ukazuje, že o něm uvažuje 90 procent matek, které mají dcery v tomto věku.

Výzkumná agentura STEM/MARK realizovala letos v březnu průzkum mezi českými matkami 10–13letých dívek na téma Očkování proti rakovině děložního čípku. Jeho výsledky jasně ukázaly, že tato nemoc patří z hlediska nádorových onemocnění spolu s rakovinou prsu mezi ty nejobávanější.

Na otázku, zda se chystají matky dcer, jimž je mezi 13 až 14 lety, dívky nechat naočkovat vakcínou proti rakovině děložního čípku, 90 procent žen odpovědělo ano či spíše ano. Jen osm procent žen řeklo, že spíše ne a dvě procenta žen řekla, že určitě ne.

V Česku je hodně žen s rakovinou čípku

Česká republika se navíc řadí v rámci Evropské unie mezi státy s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku. Z výzkumu vyplynulo, že se tohoto nádorového onemocnění ženy velice obávají. Téměř všechny respondentky jsou informovány, že se lze nechat proti rakovině děložního čípku očkovat. Většina z dotazovaných matek už ale neví, že si může vybrat z více vakcín. Při volbě očkovací látky je pak pro většinu z nich prioritní výše ochrany proti rakovině děložního čípku.

Průzkum se zabýval také informovaností respondentek o způsobu nákazy rakovinou děložního čípku. Celkem 80 % oslovených matek vědělo, že toto onemocnění způsobuje infekce viry HPV (lidskými papilomaviry). Naproti tomu na otázku, zda je podle jejich názoru rakovina děložního čípku dědičná, téměř polovina respondentek uvedla, že neví, a dokonce čtvrtina žen si myslí, že ano.

Od dubna 2012 mají všechny 13leté dívky očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Tato skutečnost je známa více než 60 % dotazovaných. Vybírat lze ze dvou vakcín, vakcínu může dívce píchnout její pediatr nebo gynekolog. Ovšem pozor: z některých studií plyne, že očkování má vážné vedlejší účinky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).