Hlavní navigace

Čeští manažeři neumí ve volném čase odpočívat

23. 9. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Ve schopnosti neřešit pracovní záležitosti ve svém volnu čeští manažeři výrazně zaostávají za dalšími zeměmi, ukázal mezinárodní výzkum. Pracovní stres si tak zbytečně zvyšují sami.

Za největší zdroj stresu na pracovišti považuje 28 procent manažerů u nás skutečnost, že neumí „vypnout“ ani ve volném čase. Vyplývá to z výzkumu pro personální společnost Robert Half International, kterého se zúčastnilo víc než 2500 manažerů a manažerek z 11 zemí světa. Výzkum popsala agentura ČTK.

Neschopnost oprostit se od pracovních záležitostí je pro respondenty spolu s vysokým pracovním vytížením nejčastější příčinou stresu na pracovišti. „Ze všech jedenácti zemí, ve kterých se průzkum uskutečnil, je u nás neschopnost manažerů relaxovat jasně nejfrekventovanější a v porovnání s ostatními dokonce dvojnásobně častější,“ popsal výsledky výzkumu ředitel Robert Half International pro ČR Aleš Křížek.

Například v Rakousku má tento problém devět procent respondentů, v Lucembursku pět procent a v Dubaji sedm procent. Nijak výrazně se ale neliší situace v Česku od ostatních států v otázce pracovní zátěže, kterou za hlavní zdroj pracovního stresu označilo 52 procent respondentů. Průměr ve všech sledovaných zemích činí 50 procent.

Rodina a soukromý život je důležitý

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem v případě stejných mzdových podmínek a hmotných benefitů je nejpodstatnějším kritériem při volbě zaměstnání pro více jak jednu třetinu oslovených manažerů. Výsledky výzkumu ukázaly, že 37 procent manažerů se v případě pracovních nabídek se srovnatelnou mzdou rozhoduje na základě možnosti co nejlépe skloubit pracovní povinnosti se soukromým životem.

„Tento trend se dlouhodobě objevuje i v Česku, kde to potvrdilo 41 procent respondentů,“ dodal Křížek. Výrazný rozdíl mezi Českou republikou a ostatními sledovanými zeměmi se projevil v zájmu o komunikaci se zaměstnavatelem na téma rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Zatímco pouze 41 procent oslovených manažerů v ČR uvedlo, že probírat tuto otázku se svým nadřízeným by jim nevadilo, v ostatních sledovaných zemích tak odpovědělo 76 procent respondentů.

Zaměstnancům pomohou ke spokojenosti třeba školky

K nástrojům slaďování pracovního a osobního života se mimo jiné řadí využívání například zkráceného pracovního úvazku, pružné pracovní doby, nebo možnost práce z domova.

Skloubení práce a rodinného života slouží také nabídka firemních školek zaměstnancům firmy, případně takzvané sick-days, tedy placené volno v případě nemoci.

Mezinárodní průzkum se uskutečnil v prvním čtvrtletí mezi manažery v oblasti lidských zdrojů a financí v 11 zemích světa. Pro společnost Robert Half International jej zpracovala nezávislá agentura Heliview Research. Na otázky týkající se pracovního trhu odpovídalo z celkem 2525 manažerů více než 200 v ČR. Další země zastoupené v průzkumu jsou Rakousko, Belgie, Brazílie, Dubaj, Francie, Německo, Itálie, Lucembursko, Švýcarsko a Nizozemsko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).