Hlavní navigace

Červená řepa je perfektní

25. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mnoho nestojí, vydrží snad všechno, je velmi zdravá, a navíc z ní můžeme připravit plno výborných jídel. Červená řepa je dokonalá zelenina nejen pro chladné měsíce.

Na základní škole jsem ji nesnášela. Dnes na červenou řepu nedám dopustit. Proč? Přišla jsem jí na chuť. A zjistila, že tahle odolná a v syrovém stavu nepříliš pohledná zelenina na sebe umí vzít mnohem víc podob než v „kompotu“, kterým nás častovali ve školní jídelně.

Červenou řepu zřejmě všichni znají v klasických zavařovacích sklenicích. Její využití je však mnohem rozmanitější. Typicky sytě červená zelenina poslední dobou zažívá „boom“, a to nejen díky své specifické chuti, ale i díky cenové dostupnosti. Do jídelníčku ji můžete zařadit v nejrůznějších podobách. Sestavte si z ní klidně celé menu, od předkrmu až po dezert. Připravili jsme několik osvědčených tipů s odborníky z maloobchodního řetězce Albert.

Řepu můžeme naservírovat na talíř v nejrůznějších formách, záleží jen na tom, na co máte zrovna chuť. „Syrovou oceníte například v salátu, vařená řepa se hodí do polévky, pečená řepa s olivovým olejem a bylinkami je zase lahodnou přílohou. Po tepelné úpravě se navíc dá snadno zbavit slupky,“ říká Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5, a dodává, že ideální je konzumovat řepu syrovou, případně uvařenou či upečenou ve slupce, která není nijak poškozena. Pří přípravě klidně můžete ponechat kus stonku.

Čatní z červené řepy a pomerančů


Autor: Albert
  • 1,5 kg syrové červené řepy, oloupané a na kostičky
  • 3 cibule, nasekané
  • 3 jablka, oloupaná nastrouhaná kůra a šťáva ze 3 pomerančů
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • 2 lžíce koriandrových semínek
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce mletého hřebíčku
  • 700 ml červeného vinného octa
  • 700 g hnědého cukru

Ve velkém hrnci smíchejte všechny suroviny. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte 1 hodinu probublávat, až čatní zhoustne a řepa změkne. Občas promíchejte. Zatímco se čatní vaří, připravte si lahvičky. Buď je dejte do myčky a spusťte program s vyšší teplotou, nebo je umyjte ručně v co nejteplejší vodě a pak je dejte na 10–15 minut do horké trouby. Uvařené čatní nechte 10 minut odpočívat, pak jím naplňte skleničky, dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Čatní můžete jíst hned, ale pokud odoláte měsíc, bude lepší. Na temném chladném místě vydrží až 6 měsíců. Po otevření ho nechte v ledničce a spotřebujte do 2 měsíců.

Ideální lokální zelenina na chladné měsíce

Zdravý jídelníček by měl ideálně obsahovat co nejvíce sezónních a lokálních surovin. V období podzimu a zimy se tak nabízí zařadit do menu právě červenou řepu. Je nenáročná na skladování, uložit ji můžete v chladném sklepě, dlouho vydrží i v lednici. Nejen že se této plodině v tuzemsku daří, je také velmi prospěšná pro náš organismus.

„Červená řepa je totiž významným zdrojem důležitých minerálů, především draslíku, hořčíku, železa, zinku, jódu, manganu a selenu. Má vysoký obsah vitamínů C a E, obsahuje také kyselinu listovou, jejíž přítomnost v těle je důležitá zejména v těhotenství. Pravidelná konzumace této plodiny má blahodárné účinky na naše zdraví. Řepa aktivuje tvorbu červených krvinek a podporuje zpevňování cévních stěn. Pomáhá také při snižování krevního tlaku, podporuje činnost žaludku a žlučníku a celkově zlepšuje imunitu,“ vypočítává benefity červené řepy Alena Paldusová.

Možná pro vás specifická chuť této zeleniny není to „pravé řepové“, ale i tak byste chtěli něco mít z jejích výhod? Alena Paldusová radí: „Pokud vám chuť červené řepy není úplně blízká, rozmixujte ji do pomazánky nebo placiček společně s ostatní zeleninou.“

Pomazánka z červené řepy a jogurtu


Autor: Albert
  • 3 středně velké řepy, oloupané, upečené doměkka
  • 400 g bílého řeckého jogurtu
  • hrst mátových lístků, nasekaných najemno + na ozdobu
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • olivový olej, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 250 °C. Pečenou řepu nastrouhejte nahrubo. Pak ji smíchejte s jogurtem, nasekanou mátou, octem a zakápněte olejem. Osolte a opepřete, případně ještě dotáhněte chuť kapkou octa. Nechte alespoň 3 hodiny chladit, aby se prolnuly chutě. Ozdobte mátovými lístky a podávejte s pečivem.

Zdravá dobrota za pár korun

V případě, že nemáte zahrádku, na které byste si řepu mohli sami vypěstovat, stačí zajít do obchodu. „Červená řepa je k dostání v průběhu celého roku. Zákazníci si mohou vybrat mezi čerstvou variantou a tou předvařenou, která je připravena k rychlému použití v kuchyni,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert, a dodává: „Zákazníci najdou červenou řepu v našich obchodech i v bio kvalitě.“ Kromě čerstvé či již upravené bulvy můžete koupit řepu v nálevu ve formě plátků či kostiček.

Pokud budete kupovat řepu již připravenou, je dobré věnovat pozornost informacím na obale. Nálev mnohdy obsahuje přidaný cukr a také náhradní sladidla. Na trhu jsou i varianty „bez přidaného cukru“, ale i takové někdy obsahují náhradní sladidlo. Tématu se věnujeme v článku 10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam:

Pokud cukr neřešíte, zkuste klidně řepu nasladko.

Bezlepkové brownies z červené řepy


Autor: Albert
  • 120 g másla + na vymazání formy
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 500 g předvařené červené řepy
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 4 vejce
  • 275 g krupicového cukru

Troubu předehřejte na 180 °C, hranatou formu o rozměrech 30×20 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Předvařenou řepu rozmixujte na jemnou kaši, přidejte čokoládu s máslem, mleté mandle a promixujte. Vejce s cukrem ušlehejte do světlé pěny. Pomocí stěrky do ní opatrně, abyste nepřišli o objem, vmíchejte čokoládovou směs. Hmotu nalijte do formy a pečte 30 minut, okraje by měly být pevné, ale střed zůstane vláčný.

Domácí nakládačka

Zavařovat řepu můžeme samozřejmě i doma. „Nejčastěji se řepa zavařuje v sladkokyselém nálevu nebo třeba s křenem a zelím. Řepu můžeme také nakládat. Rozdíl mezi zavařováním a nakládáním je ten, že při zavařování řepu ještě znovu tepelně upravíme, tedy zavaříme, při nakládání již více tepelně neupravujeme a trvanlivost je tak výrazně kratší. Nakládat řepu můžeme s různými druhy koření, jako je například pepř, nové koření, fenykl nebo anýz,“ popisuje Alena Paldusová.

Další variantou je pečení. Sice chvíli trvá, ale je nenáročné. Zeleninu prostě zabalíme do alobalu a zhruba na hodinu – to podle velikosti – vložíme do trouby. To je základní postup, možností je však mnohem více. Výborná je třeba řepa s bylinkami:

Pečená červená řepa s bylinkami


Autor: Albert
  • 5 středních červených řep
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 2 bulvy celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml kokosového mléka
  • 150 ml vody
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • ½ hrsti čerstvých tymiánových lístků
  • ½ hrsti rozmarýnových lístků
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 4 hrsti mixu salátových listů

Předehřejte troubu na 180 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Vyložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 25 minut. Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, orestujte česnek a přidejte celer. Osolte, opepřete a podlijte kokosovým mlékem s vodou. Množství vody upravte podle potřeby, celer by měl být celý ponořený. Přiklopte a na mírném ohni duste 15 minut. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a dejte stranou. V misce smíchejte balzamiko s medem a bylinkami. Směsí přelijte řepu, promíchejte, posypte piniovými oříšky a vraťte ještě na pět minut do trouby. Pyré servírujte v hlubokých talířích, doplněné řepou a mixem salátových lístků. Můžete ještě zakápnout trochou olivového oleje.

Důležitá je nepoškozená slupka

Červená řepa patří mezi plodiny, které vydrží hodně, ale při pěstování vyžadují dobrou péči, jak popisuje farmář Jakub Hlůže z Agro Liblice: „V případě sucha potřebuje červená řepa zálivku, aby její bulvy nebyly malé a dřevnaté. Řepu je nutné sklidit do prvních mrazíků a zároveň tak, aby nepřerostla. Při sklizni je nutné dbát na to, aby nedošlo k poškození bulvy.“ Při nákupu proto sledujte, zda není zelenina na povrchu odřená či jinak mechanicky poškozená.

Pozor na to, abychom nepoškodili slupku, si musíme dát i během vaření. „V případě, že červenou řepu upravujeme tepelně, tak ji vaříme celou i se slupkou. Pozor bychom si měli dát na to, abychom slupku opravdu nepoškodili, a do vody tak neutíkaly důležité minerály a vitamíny,“ doporučuje Alena Paldusová.

Nejlepší je nevařit

Nejvhodnější kuchyňská úprava červené řepy z hlediska zachování výživových hodnot je ovšem úprava „žádná“. Ideální je používat červenou řepu syrovou. Asi se nezakousneme do bulvy, ale můžeme řepu nakrájet do salátu nebo třeba využít šťávu ze syrové řepy k přípravě sytě růžového nápoje.

Růžové latté


Autor: Albert
  • 150 ml vlažné šťávy z červené řepy
  • 2 lžíce medu
  • 600 ml mléka

Smíchejte šťávu z červené řepy s medem. Mléko ohřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléko na mléčnou pěnu. Do našlehané pěny vložte lžíci a po ní opatrně nalijte středem sklenice směs z červené řepy a medu, aby klesla na dno a pěna stoupla nahoru, a ihned podávejte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).