Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Mateřídouška obecná

30. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
I bez lánu zahrady si můžete vypěstovat léčivku pomáhající na mnoho neduhů. Odvarem zmírníte bolesti po bodnutí hmyzem, revmatismus i suchý kašel, čaj zas pomůže ke klidnému spánku.

Je to vytrvalá, plazivá, aromatická bylinka dorůstající do výšky maximálně 30 cm, má široce vejčité a krátce řapíkaté listy. Od května do srpna září mateřídouška fialovými až růžovými barvami květů uspořádaných v lichopřeslenech, její plody jsou čtyři vejčité tvrdky. Bývá často zaměňována za tymián, který patří do stejné rodiny, v kuchyni mají obdobné použití.
Mateřídouška se ve starém Egyptě využívala také k balzamování mumií, v Řecku byla zase pálena na posvátných místech, aby její dým dodal bojovníkům sílu ve válce a Římané ji začali využívat jako jednu z hlavních surovin k výrobě voňavek, což přetrvalo dodnes.


Autor: Isifa.cz

Mateřídouška je účinná při nechutenství, nadýmání a kolikách

Využití v kuchyni

Jak již bylo zmíněno, v kuchyni můžete klidně mateřídouškou nahradit tymián, nejčastěji je toto koření používáno v německé, francouzské a italské kuchyni a hodí se převážně do slaných pokrmů. Využívá se také při výrobě likérů a pro její vysoký obsah tříslovin se hodí ke všem pečeným a dušeným masům. Čerstvá je pak výborná do omelet, pomazánek nebo svěžích letních salátů.

Jak si mateřídoušku vypěstovat 

Tato bylinka se dá pěstovat na balkóně, doma i na zahradě či skalce, přičemž vám vydrží růst i 5 let. Nejdůležitější je koupit kvalitní osivo a vybrat vhodné stanoviště. Volte lehkou, vápenitou, suchou, alkalickou půdu s kameny a slunné místo chráněné před větrem. Semínka můžete buď předpěstovat na pařeništi, nebo je zasadit přímo na konečné stanoviště.
Semena saďte od března do dubna, do řádků od sebe vzdálených asi 40 cm. Vysejte je na povrch půdy a pouze jemně zatlačte.

Mateřídoušku pravidelně v létě, na jaře i na podzim seřezávejte, tím vám začne krásně košatět a nabyde na síle. Hnojení tato rostlinka nepotřebuje, před příchodem zimy ji však seřízněte a zakryjte chvojím. V bytě se dá pěstovat bez zvláštní péče po celý rok.

Kdy sklízet

Od května do září kvetoucí nať seřezávejte asi 5 cm nad zemí, tu očistěte od trávy a dřevnatých částí rostliny, při sklízení pouze rukama si dávejte však pozor, abyste je nevytrhli i s kořeny.

Jak mateřídoušku uchovávat

Sklizeň sušte v malých svazcích, nebo rozloženou na sítech, při použití umělého tepla nesmí teplota přesáhnout teplotu 35 °C. S mateřídouškou při sušení moc nemanipulujte, aby květy a listy neopadly, správně usušená droga si uchová původní barvu.

Pro uchování usušené mateřídoušky jsou nejvhodnější papírové sáčky nebo uzavíratelné nádoby, skladujte ji na suchém a vzdušném místě.

Léčivé účinky

Mateřídouška působí dezinfekčně, je nejčastěji používaná v podobě čaje, který léčí horní cesty dýchací, například při zápalu plic, suchém kašli či zánětu průdušek. Dále je účinná při nechutenství, nadýmání a kolikách, tiší bolesti hlavy a menstruační bolesti, potlačuje nespavost, závratě a nervovou slabost. Na revmatismus, nemocnou pokožku, bodnutí hmyzem či bolesti svalů a kloubů je vhodné přikládat obklady máčené v mateřídouškovém nálevu. Nálevy lze také kloktat při zánětech dutiny ústní, koupele jsou pak vhodné na celkové posílení, ekzémy a zanícené rány.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka webu Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz), spoluautorka portálu pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in).

Ráda píše hlavně o bylinkách, jejich pěstování a účincích rostlin na lidský organismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).