Hlavní navigace

Budou na kolech jezdit opilí cyklisté legálně? Nejspíš ano

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/jill111
Zdeněk Škromach se může radovat, Senát schválil jeho návrh zákona, který by cyklistům umožnil konzumaci alkoholu. Ale je to dobře? Hlasujte v naší anketě.

Cyklisté budou moci při svých vyjížďkách popíjet alkohol. Alespoň to předpokládá návrh novely zákona, který schválil včera Senát a aktuálně míří do Poslanecké sněmovny.

Tento zákon je pro slušné lidi

Novelu zákona, která by cyklistům umožnila konzumaci alkoholu, navrhl Zdeněk Škromach. Dříve než byla novela podpořena, řekl: „Tento zákon je pro slušné lidi. Je to legalizace toho, co už existuje. Nakonec to víme od kolegů, že si to pivko dají a stejně jedou, tak proč jim to netolerovat v míře, která je navrhovaná. Klidně můžeme jít na půl promile. Jsem rád, že se ale shodneme na tom, že je třeba bojovat proti těm nezodpovědným, kteří se pohybují nad jeden a půl promile. Dejme lidem možnost, aby se mohli svobodně rozhodovat. Žádný zákaz ani prohibice nevedly k omezení ani snížení dopravních nehod.“

Senátor Ivo Valenta podpořil návrh místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha na liberalizaci pravidel pro cyklisty, toleranci přiměřeného množství alkoholu na kole a s tím související podporu rozvoje cykloturistiky v ČR. Na jeho vystoupení se můžete podívat na záznamu.

Ivo Valenta pak včera na svém facebookovém profilu uvedl: „Jsem rád, že zdravý rozum zvítězil a kolegové senátoři dnes podpořili novelu zákona o silničním provozu. Ta totiž mimo jiné umožňuje cyklistům jezdit po cyklostezkách a vinných stezkách s 0,8 promile alkoholu v krvi. Současně věřím, že podobný průběh bude mít také hlasování v Poslanecké sněmovně. Nesmyslné a především nepřiměřené pokuty za to, že někdo usedne za řídítka svého kola po pivu nebo pohárku vína, tak doufejme, budou brzy minulostí a my se v tomto směru konečně přidáme k ostatním vyspělým zemím, kde podobná pravidla platí již dávno.“ Naráží tím na skutečnost, že obdobná tolerance platí ve Francii a Rakousku.

Jste pro toleranci, nebo vám návrh přijde nesmyslný?

Hlasujte v naší anketě:

Jste pro toleranci 0,8 promile u cyklistů?

  • Ano, je to skvělý zákon
    61 %
  • Ne, co je to za nesmysl?
    39 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).