Hlavní navigace

Bootcamp: Téměř jako vojenský dril

2. 7. 2009

Sdílet

Každé ráno, ještě před školou nebo prací, běhají do kopců, skáčou po jedné noze, dělají sto sklapovaček, které proloží pořádnými chlapskými kliky, hrají si tak trochu navojáky. Na slovo poslouchají svého „vůdce“ a netroufnou si zafňukat. Jestli vás už nudí posilovna nebo lekce aerobiku, zkuste bootcamp.

Často slýchám, nebo čtu od těch, kteří podstoupili namáhavý intenzivní tréninkový program zvaný bootcamp, že si sáhli na dno, ale stálo to za to.

„Na búťák jsem se přihlásila s přítelem – právě v tom jsem viděla největší výhodu ‒ jednou hecoval on mě, abych překonala bolest a trénink vydržela, podruhé jsem hecovala já jeho, když už se mu nechtělo po několikáté vstávat v šest hodin ráno. Bootcamp je hodně o týmové spolupráci a vzájemné podpoře při cvičení,“ svěřila se mi Martina Vránová, čtyřiadvacetiletá studentka VŠE, která už má za sebou šestitýdenní dril.

Co je bootcamp?

cvičení

Každý si od cvičení slibuje něco jiného, někoho láká pevnější a možná atraktivnější postava, jiný si zlepšuje kondici a někteří podstupují fyzický dril, protože chtějí být v případě nebezpečí silní a přežít. Bootcamp, cvičení inspirované armádou, slibuje od všeho trochu.

Podle organizátorů bootcampů se jedná o jeden z nejefektivnějších kondičních programů na světě. Inspiraci našel u námořnictva Spojených států ‒ původně šlo o výcvik armády Spojených států, jehož prostřednictvím byli přijímáni vojáci k námořnictvu. Samozřejmě v podání „fitness průmyslu“ se bootcamp přizpůsobuje široké veřejnosti a zvládnout by jej měl každý, kdo má vůli a chuť to zkusit. Je to vlastně obrovská fyzická, ale i psychická výzva.

Bootcampy slibují profesionální trenéry, sebezapření a propocená trička. Kurz trvá čtyři až šest týdnů. Třikrát v týdnu se přitom vstává velmi brzy ráno, většinou ještě před prací. Skupinka zhruba dvanácti odvážlivců se sejde a hodinu, až hodinu a půl raději nemyslí na to, že je něco bolí.

Každý trénink by měl být jiný ‒ někdy téměř do vyčerpání zdolávají náročnou opičí dráhu, běhají střídavě nahoru a dolů po stráních městských parků a příměstských lesíků, lezou po stromech, posilují, hopsají, zvedají a pokládají různé předměty. Variant a možností, jak někoho totálně vyčerpat, je mnoho, vždy by ovšem mělo jít o kombinaci aerobního a silového tréninku.

Kdo si na bootcamp troufne?

„Přečetla jsem si o tom na internetu a chtěla jsem to zkusit. Byla to výzva a teď nelituji. Jsem na sebe vlastně pyšná, že jsem to zvládla,“ říká studentka Martina a dodává, že ve skupině rozhodně nebyla nejmladší, ale ani nejstarší. Spektrum sportovců i nesportovců bývá široké. Pětačtyřicetiletý podnikatel s nadváhou se potí vedle mladé útlé sekretářky. „Nemůžu říct, že bych po tom měsíci a půl nějak výrazně zhubla. Rozhodně jsem zpevnila svalstvo a cítím se teď mnohem víc fit. Nicméně tam se mnou byla jedna dvaatřicetiletá účastnice, která prý shodila šest kilo,“ dodává Martina Vránová.

běh

Bootcamp je určený pro každého, kdo je zdravý. Každý, kdo se přihlásí, by měl vyplnit dotazník o zdravotním stavu, pak následuje rozřazení podle dosavadní fyzické zdatnosti.

„Samozřejmě počítejte s tím, že se dostaví krize a vy budete mít pocit, že už nemůžete dál,“ varuje Martina a dodává, že si tím prošel každý. Hodina utekla a příště už to bylo zase jiné. Do cvičení dala maximum sil.

Bootcamp nemá za úkol dostat vás „pouze“ do formy, ale hlavně vrátit dnešnímu modernímu člověku chuť do pohybu. Sice poměrně drastickým způsobem, ale zdá se, že to funguje. Sport je totiž droga. Když přijmete pravidelnou dávku pohybu, najednou nemůžete jinak a sezení před televizí vás prostě neuspokojí a do sportu se nemusíte ani příliš nutit. „Dřív jsem rekreačně běhala. Často se mi samozřejmě příliš nechtělo a vyloženě jsem se musela nutit, nebo hledat záminku, proč dneska nejít. Teď chodím běhat s chutí a baví mě to,“ svěřuje se Martina.

Bootcampy v dnešní době pořádá kdekdo. Na svých stránkách je avizují také větší fitness centra. Chcete-li si opravdu „sáhnout na dno“, přihlaste se u české kaskadérky Hany Dvorské (Sportujme.cz) nebo na Bootcamps.cz, což zaujeme zejména ty, kteří nežijí v hlavním městě.

Čtyřtýdenní dril stojí zhruba 2500 korun, ale ceny se různí podle počtu dnů do týdne a podle počtu týdnů. Bootcamp je rovněž originální dárek pro toho, koho si chcete prověřit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).