Hlavní navigace

Bolestivý močový měchýř provází časté močení

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Intersticiální cystitida, často nazývaná syndrom bolestivého močového měchýře nebo chronická pánevní bolest, je složitý stav. Nejenom že nemocným značně komplikuje život, ale je také poměrně těžké ho správně diagnostikovat. Zahrnuje bolesti, časté nucení na močení i narušený spánek.

Léčba může sice ulevit od mnohých symptomů intersticiální cystitidy, zatím však neexistuje žádný lék, který by mohl tento problém definitivně vyřešit. Nemoc ovlivňuje soukromý i společenský život, psychický stav, a dokonce může omezit i schopnost pracovat.

Co se dozvíte v článku
  1. Příznaky intersticiální cystitidy
  2. Jak vzniká intersticiální cystitida
  3. Diagnostika intersticiální cystitidy
  4. Jaké jsou formy IC a jaké potraviny ji mohou zhoršovat?
  5. Léčba má několik etap
  6. V krajním případě pomůže chirurgie

Příznaky intersticiální cystitidy

Příznaky se liší případ od případu, ale existuje soubor těch, které se objevují nejčastěji.

Jde o tyto symptomy:

  • tlak v močovém měchýři a v pánvi, zhoršující se během plnění močového měchýře,
  • bolesti v dolní části břicha a zad, v pánvi a v močové trubici,
  • u žen se objevuje bolest v pochvě a hrázi,
  • u mužů se často přidává bolest v šourku, varlatech i penisu,
  • potřeba častého močení, tedy vícekrát než 7–8krát denně, v některých vážných případech může jít až o několik desítek návštěv toalety během 24 hodin, byly zaznamenány případy, kdy pacienti navštívili WC až 60×,
  • pocit naléhavého nucení na močení dokonce i bezprostředně po vyprázdnění močového měchýře,
  • bolestivé močení,
  • bolest při pohlavním styku.

Nepohodlí se může pohybovat od slabší až po silnou bolest. Obtíže mohou být někdy mírnější, jindy naopak zesilují, anebo se na čas ztratí. Jiní pacienti mají problémy neustále. U dalších problém po nějaké době zmizí zcela bez léčby. Příznaky se obvykle zhoršují, pokud se rozvine akutní zánět močových cest.

Jak vzniká intersticiální cystitida

Příčina vzniku intersticiální cystitidy (IC) není zcela jasná, ale existuje několik možností.

Může jít o situace, kdy:

  • tkáň močového měchýře reaguje neadekvátně na složky moči,
  • je přítomný chronický zánět,
  • nervová zakončení v močovém měchýři způsobují pocit bolesti následkem podnětů, které jsou za běžných okolností nebolestivé,
  • existuje autoimunitní onemocnění,
  • vzniklo trauma výstelky močového měchýře, například při chirurgickém zákroku,
  • dochází k nadměrnému zatěžování močového měchýře, obvykle v důsledku zadržování moči,
  • je oslabené nebo nefunkční svalstvo pánevního dna,
  • došlo k opakovaným bakteriálním infekcím,
  • jsou přecitlivělé nebo zanícené pánevní nervy.

Mnoho lidí s intersticiální cystitidou trpí také syndromem dráždivého tračníku nebo fibromyalgií. Někteří odborníci se domnívají, že IC může být součástí generalizovaného zánětlivého onemocnění, které postihuje více orgánových systémů.

Diagnostika intersticiální cystitidy

Neexistují žádné testy, které by stanovily definitivní diagnózu intersticiální cystitidy, takže mnoho případů zůstává nediagnostikováno. Protože tento stav má řadu stejných příznaků jako jiné nemoci močových cest, je třeba je nejprve vyloučit.

Mezi tyto problémy patří například:

  • rakovina močového měchýře
  • infekce močových cest
  • pohlavně přenosné choroby
  • chronická prostatitida (u mužů)
  • endometrióza (u žen)

Při správné diagnóze mohou pomoci následující testy:

Analýza a kultivace moči

Vzorky moči budou odeslány do laboratoře na chemický rozbor a dále také na kultivaci, která určí, zda v moči nejsou patogeny způsobující zánětlivé procesy. Může být provedena také močová cytologie k mikroskopické detekci nádorových buněk v moči.

Cystoskopie

Pomocí tenké trubice s kamerou se prohlédne močová trubice a močový měchýř.

Biopsie

Jsou odebrány drobné kousky tkáně z močové trubice a močového měchýře k testování na přítomnost rakovinných buněk, zánětu a dalších chorobných stavů, odběr se obvykle provádí během cystoskopie.

Lékař může nechat provést další podrobná vyšetření, kromě jiných také vyšetření pánve, kdy dojde k prověření stavu vnitřních pánevních orgánů, stejně tak vnějších genitálií a případně také konečníku. Může rovněž pacienta odeslat do ambulance neurologa.

Jaké jsou formy IC a jaké potraviny ji mohou zhoršovat?

Intersticiální cystitida se vyskytuje ve dvou formách. Při ulcerózní formě se vytváří krvácející vředy na stěnách močového měchýře. Tato forma se vyskytuje přibližně u 5 až 10 procent pacientů. U neulcerózní formy nevznikají ve stěně močového měchýře krvácející okrsky, ale pouze tečkovité hemoragie (drobná krvácení). Tato forma intersticiální cystitidy je běžná u většiny pacientů.

Projevy nemoci mohou zhoršovat některé potraviny a nápoje. Jde zejména o kofeinové nápoje, kyselé potraviny (zejména citrusové ovoce a šťávy), alkohol, čokoláda, rajčata, koření a sycené nápoje i některá umělá sladidla.

Léčba má několik etap

Léčba znamená hlavně úlevu od obtěžujících symptomů. K podpoře tohoto procesu je vhodné změnit životní styl. Někdy pomůže odbourání stresu, který může být jedním z hlavních spouštěčů problémů. To zahrnuje dostatečnou dobu kvalitního spánku, zdravé stravování, tělesný pohyb, cvičení na posílení svalů pánevního dna a relaxaci včetně meditačních technik. Doporučuje se také nosit volné oblečení, které nevyvíjí tlak na močový měchýř. Kuřáci by měli omezit kouření nebo s ním přestat úplně. Je dobré vystopovat, které potraviny nebo nápoje dráždí močový měchýř pacienta, a postupně je z jídelníčku vyloučit.

Někdy se stane, že IC odezní po takovýchto změnách sama, bez další léčby. Pokud se to nestane, přicházejí na řadu medikamenty, které kontrolují křeče močového měchýře, obnovují výstelku jeho tkáně, omezují počet nočního vstávání kvůli nucení na močení, snižují bolesti. Uplatňuje se i fyzioterapie.

V krajním případě pomůže chirurgie

Pokud selžou i tyto metody, může dojít k aplikaci dalších léků, zvyšování kapacity močového měchýře roztažením jeho stěn v celkové anestézii pomocí speciální tekutiny, výplachům močového měchýře léčebným roztokem, elektrické stimulaci nervů i chirurgickému zákroku, přičemž v tomto směru existuje několik možností, jak ulevit pacientům. Nedochází k nim však často.

Nicméně pokud jste kandidátem na chirurgické řešení, lékař s vámi probere možnosti a vysvětlí jejich přínosy i úskalí. Obecně lze říct, že neexistuje žádný lék přímo na intersticiální cystitidu. Hlavním cílem léčby je najít takovou kombinaci terapií, která nejlépe zajistí dlouhodobou úlevu od symptomů.

Podpořit ji mohou také alternativní metody, jako je akupunktura, jóga anebo třeba čínská medicína a její bylinné preparáty. Někdy mohou pomoci také antidepresiva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).