Hlavní navigace

Problémy s kolenem: záleží na tom, zda bolí v klidu, při chůzi, nebo třeba v noci

1. 2. 2023

Sdílet

Bolest kolene dokáže člověku pořádně zkomplikovat život. Někoho trápí bolest pod kolenem, u jiného se objevuje bolest přímo v koleni. Nevyhýbá se přitom ani mladým lidem a může mít celou řadu příčin. Pokud se objevuje bolest při zátěži, může jít o opotřebení ze sportu nebo zranění. Bolest kolene v klidu zase poukazuje na revmatoidní artritidu.

Kolenní kloub představuje jeden z nejsložitějších kloubů v lidském těle. Zároveň jde o vůbec největší kloub, na který je vyvíjena obrovská zátěž. Není tudíž divu, že je lidské koleno tak náchylné k opotřebení a zranění.

Koleno je oblast, kde se stehenní kost spojuje s holenní kostí a čéškou prostřednictvím šlach a vazů. Stavba kolene zajišťuje člověku pružný a přirozený pohyb. Vzhledem k tomu, jak je koleno důležitým kloubem, dokážou bolesti kolene člověka hodně omezovat v běžném životě. Sport, procházky, ale i pohyby, které považujeme za naprosto samozřejmé, se postupně stávají příliš náročnými.

Kolena jsou překvapivě křehká. Jak předejít problémům s těmito klouby Přečtěte si také:

Kolena jsou překvapivě křehká. Jak předejít problémům s těmito klouby

Většina lidí se domnívá, že bolesti kolen jsou výhradní záležitostí starších generací, ale není to vůbec pravda. Píchavá bolest v koleni často postihuje i aktivní sportovce a mladé lidi, protože nemusí být způsobena výhradně opotřebením ze stáří nebo nemocemi pohybového ústrojí. Například u vytrvalostních běžců se v důsledku přetížení často objevuje tzv. běžecké koleno. [1, 23]

Bolest kolene: druhy podle lokalizace

Bolest kolene se může objevit v různých oblastech kolenního kloubu. Pacienty nejčastěji trápí:

  • bolest pod kolenem vzadu,
  • bolest pod kolenem vpředu,
  • bolest kolene na vnitřní straně,
  • bolest kolene na vnější straně,
  • bolest nohy od kolene dolů.

Bolesti kolen se navíc často objevují při specifických pohybech nebo činnostech, které je pak pro člověka skoro nemožné vykonávat. Nejčastěji jde o:

  • bolest kolene při kleku,
  • bolest kolene při dřepu,
  • bolest kolene při ohnutí,
  • bolest kolene při propnutí,
  • bolest kolene při chůzi,
  • bolest kolene při chůzi z kopce,
  • bolest kolene při chůzi ze schodů,
  • bolest kolene při chůzi do schodů,
  • bolest kolene při běhu,
  • bolest kolene po běhu,
  • bolest kolene po cvičení obecně. [4, 5, 6]

Bolest kolene a její příčiny

Kolena mohou bolet z rozličných důvodů. Ať už jde o bolest šlach pod kolenem, bodavou bolest v koleni, nebo dokonce bolest obou kolen, vznikají tyto problémy nejčastěji na základě následujících příčin:

  • prodělané úrazy a zranění kolene,
  • zvýšené svalové napětí,
  • mechanické opotřebení ze sportu,
  • nemoci kolenního kloubu a pohybového aparátu obecně.

Bolest kolene na vnitřní straně

Bolest kolene z vnitřní strany vzniká v důsledku zvýšeného svalového napětí. Zvýšené napětí svalů, které se upínají na vnitřní stranu kolene, může být způsobeno poruchami kyčelních kloubů, špatným postavením pánve nebo zablokováním páteřních obratlů. K bolesti na vnitřní straně kolene se obvykle přidružuje i otok, který lze dobře nahmatat.

Bolest kolene v noci

Bolest kolen v noci je velice nepříjemná, protože nenechá člověka v klidu spát. Často se objevuje u aktivních sportovců v důsledku přetížení kolenního kloubu. Také může jít o příznak některé z chorob pohybového aparátu.

Běžecké koleno

Takzvané běžecké koleno se může objevit u kohokoliv, kdo se hodně věnuje běhu, skákání přes švihadlo nebo jízdě na kole. Rizikové jsou zkrátka všechny sportovní aktivity, při kterých dochází k častému ohýbání kolen. Tento stav se může objevit v důsledku přetížení, prodělání úrazu či abnormality kostí dolních končetin. Běžecké koleno poznáte podle níže uvedených příznaků:

  • bodavá bolest kolene z vnější strany,
  • bolest kolene při ohnutí,
  • zhoršení bolesti při chůzi do schodů,
  • projevy zánětu – otok, zarudnutí a zvýšení teploty v dané oblasti,
  • lupání nebo křupání v koleni. [7, 8, 9, 10]

Nemoci způsobující bolest kolene

Nemoci postihující pohybový aparát a degenerativní změny kloubní tkáně se mohou projevit velmi silnými bolestmi kolene. Bolesti kolene způsobují nejčastěji:

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida (nebo jen artritida) je nevyléčitelné autoimunitní onemocnění postihující klouby. Způsobuje chronický zánět, který se projevuje ztuhlostí a bolestí kloubů. Nejvýrazněji postižen bývá právě kolenní kloub a prsty. Bolest kolene je často doprovázena otokem. Typickým příznakem artritidy je bolest kolene v klidu, přičemž tato klidová bolest se ozývá s největší intenzitou ráno, ale často se objevuje i v noci.

Osteoporóza

Osteoporóza se lidově označuje jako řídnutí kostí. Tento zdravotní problém trápí zejména seniory, neboť ve vyšším věku dochází k postupnému úbytku kostní hmoty. V kostech se vytváří póry, ubývá množství vápníku a celkově se stávají křehčími a náchylnějšími ke zlomeninám. Velmi častým příznakem osteoporózy je klidová bolest kloubů a bolest kolene zezadu.

Řídnutí kostí nebolí, ale dá se poznat podle bolesti zad nebo potíží s dýcháním Přečtěte si také:

Řídnutí kostí nebolí, ale dá se poznat podle bolesti zad nebo potíží s dýcháním

Artróza

Artróza je nezánětlivé degenerativní onemocnění kloubů. V tomto případě dochází k poškození kloubní chrupavky, která se rozpadá a ztenčuje se. Postupně se chrupavčitá hmota ztenčí natolik, že o sebe kosti začnou třít. Koleno se tak stává citlivějším a z kostní tkáně začnou vyrůstat výrůstky způsobující bolesti. Jedním z počátečních příznaků artrózy je bolest kolene při chůzi do schodů a při zátěži obecně. [11, 12, 13, 14]

Bolest kolene u dětí

Bolesti kolen u dětí se často objevují v souvislosti s přetěžováním kolenních kloubů. Týká se to nejen dětí, které se aktivně věnují sportu, ale také těch, které hodně rychle vyrostly. Typická je zde bolest kolene při chůzi z kopce nebo bolest kolene při běhu, což sportující děti značně omezuje. Bolesti obvykle ustupují po protažení končetin. [15, 16]

Bolest kolene v těhotenství

Tělesné změny, které ženské tělo provází od prvních dnů těhotenství, sice vedou k vytvoření vhodného prostředí pro miminko, ale mohou způsobovat celou řadu zdravotních neduhů. Jedním z nich jsou také bolesti kloubů, neboť hormon relaxin způsobuje změkčení vazů, kloubů a pojivových tkání, aby byla pánev při porodu pružnější. Bolest kolene při chůzi se často objevuje i proto, že žena během těhotenství hodně rychle nabere na hmotnosti a změní se jí držení těla. [17, 18]

Co pomáhá na bolest kolene?

Léčba bolesti kolene by se měla odvíjet od jádra problému. Na většinu akutních problémů s koleny, které vznikají v důsledku přetížení při sportu, zabírají režimová opatření. Pomoci mohou ledové obklady, tlakové obvazy a klidový režim. Pokud je koleno oteklé, je třeba otok zredukovat. K tomu lze využít volně prodejné přípravky s protizánětlivými účinky, které přinesou rychlou úlevu. Oblíbenou formou je mast na bolest kolene, která působí lokálně.

Bolí vás kolena?

  • Nikdy
    2 %
  • Jen po velké námaze
    11 %
  • Bohužel stále častěji
    54 %
  • Ano, řeším to s lékařem
    33 %

chronických bolestí kolen se doporučuje navštívit lékaře. Odborník vyšetří kolena fyzicky, zhodnotí, zda je přítomen zánět, a zjistí, jak jste na tom s pohyblivostí. Součástí vyšetření přitom bývají různé doplňkové diagnostické postupy, nejčastěji ultrazvuková a rentgenová vyšetření, někdy i magnetická rezonance (MR) a počítačová tomografie (CT).

V žádném případě neodkládejte návštěvu lékaře, pokud:

  • otok kolene neustupuje,
  • na nohu se není možné postavit,
  • koleno nelze ohnout nebo napnout,
  • koleno má nepřirozený tvar,
  • objeví se horečka a koleno je horké a zarudlé,
  • koleno je při chůzi nestabilní. [19, 20, 21]

Zdroje: fyzioklinika.cz, ortopedickeoperace.cz, ftvs.cuni.cz, nzip.cz, cpzp.cz, internimedicina.cz, nemji.cz, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, biomedcentral.com, academic.oup.com

Co může způsobit bolest kolene?
Bolest kolene se může objevit z různých důvodů. U mladých lidí a sportovců jde často o přetížení ze sportu či zvýšení svalového napětí. U starších osob kolena často bolí při artróze nebo osteoporóze.
Co dělat, když se objeví bolest kolene v noci?
Bolest kolene v noci může být i jednorázová záležitost, pokud jde o důsledek přetížení ze sportu. Jedná se ale také o jeden z častých projevů revmatoidní artritidy.
Je běžná bolest kolene po operaci?
Po operaci menisku je poměrně běžné, že se objeví silné bolesti a otok. Tyto problémy by ovšem neměly přetrvávat déle než několik dní po operaci. Pacienti dostávají silná analgetika, aby bolesti zvládli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).