Hlavní navigace

Birell mění svoji recepturu. Po třiceti letech

Sdílet

 Autor: Birell
Nealkoholická piva jsou na vzestupu, už se nepijí jen když potřebujete někoho odvézt autem, ale i proto, že se velmi blíží chuti klasického piva. Tak jako nová receptura pro Birell Světlý.

„Svět kolem nás se mění a dynamicky se mění i životní styl. Stále více lidí vyznává aktivní přístup k životu. S tím souvisí i postupný nárůst spotřeby nealkoholických nápojů, včetně nealkoholického piva. Například ve Španělsku představují tržby za nealkoholické pivo již 18 % celkových tržeb za pivo. Odborníci předpokládají v příštích pěti letech nárůst celkové světové spotřeby nealkoholického piva o více než 7 %,“ říká Lenka Trvalcová, manažerka značky Birell. A to byl i jeden z důvodů, proč loni touto dobou přišla česká značka Birell se dvěma novými nealko pivy (Birell Za studena chmelený i Birell stylu IPA) a proč letos upravuje recepturu Birellu Světlý.

Proč má Birell Světlý novou recepturu

Letos se Plzeňský Prazdroj rozhodl zareagovat na měnící se preference českých pivařů a změnil recepturu nejprodávanější varianty – Birellu Světlého. Čeští pivaři dnes totiž více než dříve dávají přednost chuťově plným, zajímavým pivům. Nová receptura má přiblížit populární variantu Birell Světlý ještě více chuti klasického českého piva.

Nealkoholické pivo vzniká dvěma způsoby

Omezení tvorby alkoholu

  • Nejčastěji jde o podstatné zkrácení hlavního kvašení, tak aby nedošlo ke vzniku většího množství alkoholu. Jde o rychlý a relativně levný postup, ale v chuti může být citelná mladinová příchuť nevyzrálého piva.

Odstranění alkoholu z běžného piva

  • Jeho výhodou je komplexnější chuť daná plnohodnotným kvašením. Třetí možností je použití speciálního kmene kvasnic, produkujícího minimální množství alkoholu. Hranice množství povoleného alkoholu pod tímto názvem je u nás 0,5 %, ale např. v Británii jsou takto označována piva s menším obsahem alkoholu než 0,05 %.

„Lidé si dnes chtějí pivo především vychutnat. Bez ohledu na stupňovitost nebo obsah alkoholu očekávají, že se stane příjemnou součástí posezení s přáteli. Pivo se stává tématem jejich hovoru, vnímají rozdíly, dokážou ocenit jednotlivé chutě i celkový dojem. Proto jsme se rozhodli v tomto duchu vylepšit i naše nealkoholické pivo. Vyzkoušeli jsme řadu možností, jak udělat Birell zajímavější, celkově bohatší. Jsme přesvědčeni, že pivo, které jsme uvařili, uspokojí i ty největší pivní fajnšmekry,“ vysvětluje Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.

V čem se nový Birell liší od předchozího?

I v nové receptuře sládci používají desítkami let prověřené unikátní kvasnice, které stojí za skutečně pivní chutí Birellu. Ty tvoří během procesu kvašení a zrání jen velmi nízké množství alkoholu, a přitom produkují chuťově důležité látky, stejné jako při výrobě alkoholických piv.

Nový Birell Světlý je ale celkově bohatší, má tmavší barvu a plnou sladovou chuť s tóny karamelu. Přitom si ponechává velmi dobrou pitelnost. Sládci přidali ke sladu plzeňskému i slady karamelový a barevný, což obohatilo chuť a zároveň přispělo k plnější zlaté barvě nového Birellu. Přidáním chmele po skončení chmelovaru získalo pivo kromě vyšší hořkosti taky nádherné chmelové aroma.

Pozitivní vliv na plnost chuti a celkový zážitek z napití má i nový způsob rmutování, díky kterému se do piva dostává více chuťově významných látek. Nový Birell se proto svou chutí, vzhledem i aroma ještě více přiblížil dobrým alkoholickým pivům plzeňského typu.

Na novém Birellu se podílel i autor původní receptury

Vylepšená receptura je výsledkem spolupráce sládků Plzeňského Prazdroje – autora původní receptury Iva Kaňáka, dnes ředitele Pivovaru Radegast, sládka Tomáše Pokorného, který má v Plzeňském Prazdroji na starosti inovace, a nošovického sládka Petra Kwaczka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).