Hlavní navigace

Biotop – kde nakoupíte bio pivo a bio čokoládu

10. 3. 2009

Sdílet

Pokud hledáte české biopotraviny, tak jste na správné adrese. Biotop je rájem pro bio nadšence hledající i nezvyklé pochoutky jako bio kávu, nejrůznější bio čokolády nebo dokonce bio pivo. Sortiment tohoto obchodu tvoří z 95 % právě potraviny v bio kvalitě.
Zdravá výživa-Bio-fairtrade-recenze-Biotop

Mohlo by se zdát, že prodejna bio potravin je jedna jako druhá. Ano, svým způsobem to je pravda, ale jsou i takové, které nabízejí větší sortiment určitého druhu zboží, než mají v jiných bio prodejnách. A pokud se jedná o něco, co máte rádi, takový obchod si snadno zamilujete.

Ačkoliv se prodejna Biotop rozlohou řadí mezi ty menší (75 metrů čtverečních), překvapivě nabízí široký sortiment takových druhů potravin, které byste zde rozhodně nečekali. Ať už je to čokoláda, pivo, káva nebo chipsy. Však je tu také v bio kvalitě 95 % potravin. Pojďme se podívat jakých, a zda by se z nich dala uvařit večeře.  

Více recenzí naleznete zde:

Albio – bio za luxusní ceny

Biooo: Vzhůru za bionátěry

Chutní bio brouci

Zdravá výživa-Bio-fairtrade-recenze-Biotop-1

Obchod „načíná“ regál s obilninami a luštěninami. Mimo staré známé suroviny typu čočka a hrách zde najdete třeba Bio Brouky, ale nebojte, nejsou a nikdy to nebyli opravdovými brouky. Jedná se o naklíčená slunečnicová semínka v marinádě (za 45,– Kč). Vedle se pak nachází mrazící boxy s bio masem z německých ekofarem (cenově od 100,– do 250,– Kč), biovejce (kolem 60,– Kč) a samozřejmě tofu a tempeh. To už je celkem slušný sortiment na vydatnou večeři. Tu pak mohu zahustit kukuřičnou maizenou, tedy škrobem (250 gramů za 52,– Kč) nebo kusu (japonským škrobem získaným z kořene japonského vinného keře). Takové jídlo se pak samozřejmě musí i něčím ochutit. Biotop za tímto účelem prodává sojové omáčky, kečupy, dresingy a hořčice, zeleninové bujóny nebo gomasio, což je ochucovadlo ze sezamových či jiných semínek a mořské soli. Tato pro mne zatím neznámá věc prý neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Dochucovat se samozřejmě dá i olejem, stačí si jen vybrat ten „svůj“. Na výběr máte mezi olivovým, avokádovým, sezamovým, konopným, kokosovým, sezamových nebo palmovým. Lákavé, že?

Samozřejmostí v bio obchodě je i široká nabídka ovoce a zeleniny. Z té Biotop nabízí již připravené saláty (zeleninový s koprem, s konopnými semínky, nebo mrkvový či zelný s křenem). Jak z ovoce, tak i ze zeleniny také připravuje čerstvé ovocné šťávy (mrkvovou, mrkvovo-jablečnou, z červené řepy, pomerančovou se zázvorem a mnohé jiné).

Zázvorové bio pivo

Zdravá výživa-Bio-fairtrade-recenze-Biotop-6

Další regál by jistě potěšil milovníky bio chmelu. Nacházím zde až 7 druhů piva (například zázvorové, tmavé německé pivo Dunkel, bio ležák Edel Pils) a mošty. Široký je tu také sortiment s dětskou výživou – od kojeneckých příkrmů Hamánek až po dětskou výživu Holle, zahrnující ovocné a zeleninové přesnídávky a kaše.

V rohu obchodu jsou vyskládané kávy, čaje a jiné dehydrované nápoje. Mezi čaji si zde jistě přijdete na své. Vypovídá o tom nabídka černých i zelených čajů (například se zeleným čajem Earl Grey, 81,– Kč), a nebo ovocných (například čaj s muškátovým oříškem, 88,– Kč). Co se kávy týče, tu tu opět najdete v několika druzích, převažují však ty s nálepkou Fair Trade (Arabicu v příjemně barevném obalu pořídíte za 94,– Kč). Jejich koupí přispějete na lepší život lidí z rozvojových zemí a podpoříte férovější přístup k mezinárodnímu obchodu. Kromě kávy a bio čajů zde nacházím to, nad čím zaplesá srdce každého sladkomila, bio horkou čokoládu britské značky Omacatl. A mají ji hned ve čtyřech variantách – Omacatl Uno je horká čokoláda s 54% kakaa bez přídavku cukru, Omacatl Dos má naopak přídavek chilli koření, Omacatl Tres je mléčná a krémová horká čokoláda a konečně, Omacatl Quatro je horká bílá čokoláda. Tím však nabídka čokoládového sortimentu nekončí.

Hned přes uličku se totiž nachází stojan plný čokolád s nejroztodiv­nějšími názvy, jako je Červený pomeranč, Krokantový kvintet, Dýňová semínka s marcipánem, Zázvor, Růže a bazalka nebo Smetana s pistáciovými oříšky. Všechny jsou s nálepkou Fair Trade a jejich chuť jen potvrzuje, že jde o vysoce kvalitní bio výrobek. Další bio čokolády, i když už bez nálepky Fair Trade, však se svými příchutěmi nezůstávají pozadu. Naleznete zde mentolovu, rybízovou, capuccino, hořkou čokoládu s mátou, pralinkovou, chilli a pochopitelně bílou. Pro milovníky pečení nechybí ani bio čokoláda na vaření ve velkém balení (200 gramů za 68,– Kč). Hned vedle čokolád se nachází opačný druh vášně – sůl. Biotop nabízí široký sortiment bio chipsů z Fair Trade obchodu a tortill. Zkrátka je tu pro každého něco.

Něco pro každého

Zdravá výživa-Bio-fairtrade-recenze-Biotop-7

A když říkám pro každého, tak to také tak myslím. Kromě bio potravin zde totiž seženete i bio kosmetiku (dnes již samozřejmost každého bio obchodu; značky Lavera, Logona, Sante, Fitne, Cannaderm), bio hygienické potřeby (pleny, tampóny, kapesníčky), bio čistící prostředky (jak belgickou značku Ecover, tak i německý Sonett nebo Sodasan) a bio oblečení (spodní prádlo nebo i dětské oblečení z bio bavlny). Zajímavostí je, že zde mají i proutěné výrobky z palmového listí, mořské trávy nebo vrby a bio nákupní tašky (108,– Kč za kus). Konečně vím, kde tu kdysi tak módní věc sehnat.

Ani Biotop nepatří k těm druhům obchodů, které se rozkládají jen v kamenném obchodě. Na svých stránkách nabízí efektivní e-shop s obrázky výrobků a inzeruje zboží, které má momentálně v akci. Zkrátka na tak malém prostoru takové velké věci. Nebo vám nepřijde, že bych zde sehnala vše potřebné k přípravě chutné a zdravé večeře? Nechcete se o tom přesvědčit?

Za Fair Trade vynikající čokoládou a zázvorovým pivem můžete zajít na jednom pražském místě:

Školská 34, Praha 1; www.ebiotop.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).