Hlavní navigace

Syfilis: To není „nemoc z lásky“

29. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pohlavní choroby postihují ženy i muže ze všech sociálních vrstev. Nakazit vás může i slušný člověk. Pohlavním stykem s osobou X se stáváte zjednodušeně řečeno sexuálně příbuzným všech partnerů dotyčné či dotyčného. To se všemi riziky onemocnění.

Historický název syfilis (synonyma lues, příjice) je „francouzská nemoc“. Zřejmě nemá mnoho společného s příslovečnou galantností a šarmem galského kohouta.

Pravý původce „francouzské nemoci“

První epidemie syfilidy v Evropě se datuje rokem 1494. Francouzská vojska tehdy táhla do Itálie. Vojíni, poddůstojníci i důstojníci zřejmě nenechali žádnou sukni na pokoji. Vzájemně si předávali, ba přímo adoptovali „španělskou nemoc“ – původně to smutný suvenýr Kolumbových námořníků. Jejich šéf se narodil v Janově a považoval se za „Janovana“. Italskou stopu tudíž pominout nejde.

Oč jde při syfilisu, vystihl již před mnoha lety anonymní veršotepec:

Byl jednou jeden mladý lovec žen. Syfilis? Řekl si, to je drobnost jen.
Myslel, že jeho tvrdý vřed je legrace, co zmizí hned.
Že uzdraví se za týden.
Akné vulgaris dostal však. (V Paříži jmenují to tak?)
Vyrážka divná jakási… Od palců nohou po vlasy.
Jež ostatně mu slezly pak.
Nemá to však jen na kůži. Zorničky světlo neúží.
I srdce se mu krabatí, a jeho žena potratí.
Šilháním taky neduží.
Bolestí spát už nezvládá, aorta se mu rozpadá.
Tabické strasti překruté, a děti nožky zahnuté,
ke všemu ještě jsou v mozku vodnaté.
A v jeho těle gummat nadvláda.
Jak mohli, tak ho léčili. Mikrob byl ale přečilý.
Jeho nositel pohyboval se poskoky.
To jen do doby, kdy obrna tělo přemohla. Modlitba zázrak nezmohla.
Nakonec z toho zešílí…

Pravým původcem této ošklivé nemoci je Treponema pallidum. Po objevu roku 1905 bývala nazývána Spirochaeta pallida (tj. bledá spirocheta). Jde o relativně dlouhé, tenké, ohebné a velmi pohyblivé buňky šroubovitého tvaru. Množí se dělením či pučením. Choroba se přenáší nejen pohlavním stykem. Možný je mj. i přenos z matky na plod. Léčba je založena na podávání značných dávek penicilinu.

Pokud jde o syfilis, za komunistů bylo líp

Železná opona zřejmě v tomto specifickém případě prospívala zdraví. „Za komunistů“ bylo období, kdy nové případy choroby nebyly zachyceny. Rok 1990 zaznamenal výrazný nárůst oproti minulosti. Ten sice kolísavě, ale výrazně pokračuje i ve třetím tisíciletí.

Nejsme v tom sami. Podobný vývoj je jak v rozvojových, tak i v rozvinutých zemích. Počet nakažených ve světě zřejmě přesahuje patnáct milionů.

V ČR je zajímavá souvislost s mírou rozvodovosti. V obou případech kralují severní Čechy a Praha. Nejmenší výskyt je v jižních Čechách a na jižní Moravě. To ovšem za předpokladu, že vyřadíme některé, spíše městské oblasti sousedící s Rakouskem a Německem.

Syfilis a AIDS: spolu jsou silnější

O post nejobávanější pohlavní choroby syfilis v postmoderním světě přišel. Jedničkou je AIDS. Spojuje je nejen obdobná forma přenosu.

Syfilis totiž výrazně zvyšuje riziko nakažení virem HIV. Souběh obou onemocnění v rizikových skupinách velkoměst se odhaduje mezi dvaceti až sedmdesáti procenty. Jisté je, že společně probíhají agresivněji.

Jak snížit riziko a zvýšit šance na uzdravení

Pohlavní choroby postihují ženy i muže ze všech sociálních vrstev. Nakazit vás může i slušný člověk. Lidé mohou žít monogamně. Monogamní od přirození, opravuji – od přírody ale nejsou. Pohlavním stykem s osobou X se stáváte zjednodušeně řečeno sexuálně příbuzným všech partnerů dotyčné či dotyčného. To se všemi riziky onemocnění.

Ve zkratce uvedu instruktivní anekdotu: Pan Novák se od lékaře dozvěděl diagnózu – syfilis. Šťastně se rozesmál. Muž v bílém se udiveně ptal, co je na tom k smíchu. Novák na to: „Když mám já syfilis, tak ho má i moje žena. Tudíž ho bude mít i soused a jeho manželka. Od té to určitě chytí její milenec a od jeho ženy ten lump XY, a tomu to přeju!“

Mužská antikoncepce výrazně snižuje riziko nechtěného otcovství, leč nejen toho. „Dole bez“ mnohdy znamená hrát tzv. ruskou ruletu s pohlavním onemocněním. Alkohol, jakož i jiné drogy značně snižují zábrany. „Do maléru“ se lze dostat i nevědomky v tzv. rauši nebo v alkoholickém okénku.

Zdravý životní styl – zdravá výživa, přiměřeně spánku, pohyb, omezení stresu je mj. i prevencí oslabení imunity. Ne že by se výlupek „modrého života“ nemohl nakazit. Má vyšší šanci na vyléčení.

Sexuálně přenosné choroby probíhají dlouho bez příznaků. Stydět se navštívit lékaře – urologa, gynekologa, dermatovenerologa – je nesmysl. Dotyčný, ba dnes spíše dotyčná, již viděli a slyšeli všechno možné. Do rozpaků je hned tak neuvedete. Začít léčbu včas výrazně zvyšuje šanci na vyléčení. Rady kamarádů, co jsou „ málem nad doktory“, mohou vést k velkým komplikacím. Samozřejmě nejen pro vás.

V ČR je možnost anonymního, bezplatného testování na HIV/AIDS i na syfilis. Obdobnou službu lze uhradit i jako samoplátce. Platí ji i zdravotní pojišťovny. Informovat se lze např. na www.hiv-testovani.cz. Pohlavní chorobu lze otestovat v laboratoři i doma.

Inspirací k utajování reality by neměla být ani další anekdota: „Pane doktore, půjde ten můj tyfilis vyléčit?“ ptá se pan Novák. Lékař na to: „S, ne T – nemoc se jmenuje syfilis.“ Novák vysvětluje: „To já vím, ale mám ho už tak dlouho, že mu tykám.“

Hnát ho (ji) na testy?

Sečteno a podtrženo platí: „Toreadore smělý, pozor si dej!“ Vědecky je prokázáno, že to nejen v rámci gender korektnosti platí i pro toreadorky.

Jak výše vidno, pohlavní choroby nepodceňuji. Jako manželský poradce se setkávám s případy, kdy je počestný taťka od rodiny (mamka od dětí) přistižen v polibcích s nemanželským protějškem rozhodně nepatřícím do tzv. rizikových skupin. Tzv. „hnát ho (ji) na testy“ je možná zasloužený trest. Stabilitě manželství ovšem nepřispívá. Leckdy dokonce vede k recidivě, ba i k prohloubení onoho nemravného jednání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).