Hlavní navigace

Ženy chtějí rodit doma. Zažalují proto Česko

12. 1. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Budoucí matky a porodní asistentky zažalují Česko u Evropského soudu pro lidská práva. Chtějí, aby jim stát umožnil rodit doma, což nově přijaté zákony od letoška znemožňují.

Dvacítka porodních asistentek a tři ženy, které chtějí v jejich přítomnosti rodit doma, si chtějí u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburk stěžovat na přístup České republiky. Zprávu převzala agentura ČTK ze serveru Týden.cz.

Podle něj budoucím matkám vadí, že v Česku nemohou volně využívat služeb domácích porodních asistentek a pojišťovny jejich péči nehradí. Asistentky si stěžují, že jim stát brání ve výkonu povolání. „Stížnosti chystáme a podáme je do konce tohoto měsíce,“ řekla serveru právnička Adéla Hořejší.

Nově smí žena rodit vlastně jen v porodnici

Podle ní postupně přibude dalších stěžujících si žen. K oprávnění asistovat u domácích porodů je potřeba osvědčení o odborném vzdělání a registrace, kterou udělují krajské úřady. Jejich vydání je ale podmíněno vyhláškou, která stanoví, jak musejí pracoviště takové asistentky vypadat. „Ta kritéria jsou záměrně nastavena tak, že je mohou splňovat jen porodnice,“ uvedla Hořejší.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně důvodem požadovaného vybavení je ale zajištění maximální bezpečnosti rodiček a novorozenců. Na to, že ministerstvo svými požadavky údajně znemožňuje porodním asistentkám vést domácí porody, reagoval tím, že se mohou zabývat jinými věcmi, které do jejich profese spadají, vedení fyziologického porodu je jen jednou z mnoha.

Těhotné, které chtějí při domácím porodu využít služeb porodních asistentek, tak podle Týdne.cz narážejí na to, že žádná z nich nemá potřebnou registraci. Jako členský stát EU ale musí ČR dodržovat směrnici o výkonu povolání porodních asistentek a jejich péči budoucím matkám v případě zájmu zajistit, uvedl server. „Stát odpírá těmto ženám možnost volby místa porodu, tedy možnost zaručenou ústavou,“ uvedla právnička.

S podobnou stížností loni podle Týdnu.cz uspěla ve Štrasburku matka z Maďarska. Web rovněž uvedl, že podle evropských pravidel by zdravotní pojišťovny měly péči porodních asistentek proplácet, což se ale neděje. Ministerstvo zdravotnictví se ale brání tím, že porodní asistentky za poslední čtyři roky žádné změny v úhradách nepožadovaly.

Co si myslíte o porodech doma? Jsou ženy, které je prosazují, nezodpovědné a sobecké? Nebo se jen snaží dopřát sobě i dítěti komfort intimity vlastního prostředí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).