A co je na tom jako spatne ? Maji snad byt restaurace (jakekoli) nejaky klenot jen pro hornich deset tisic ?
Nikdy nebudu varit jidlo doma, takova cinnost je proste casove neefektivni. Lednicku si taky kupuju hotovou a nesestavuji si ji po dilech. Nevim ale proc bych mel denne jist v "drahe" restauraci (protoze jedine draha = nezahulena ?) jen proto, ze si nekdo mysli ze na levnejsi "nemam pravo".
Ostatne jidlo tu v restauracich vzhledem ke kupni sile a platech ve sluzbach uz nijak zvlast levne neni.
Take je dobre pripomenout ty hratky s DPH. Restauracni sluzby byly v minulosti presunovany mezi horni a dolni sazbou DPH. Do cen se to vzdy promitlo tak, ze pri zvyseni DPH cena vzrostla (a vsude se hulakalo jak to jinak nejde) a pri naslednem snizeni zustala stejna (a vsude se zaryte mlcelo).
Chapu ze levne (a mnohdy casto skutecne odporne) restaurace predstavuji pro pana Polreicha konkurenci, protoze lide nechodi pak jen do tech drahych, jak je to podle neho asi jedine spravne. No to je potom musite necim presvedcit, ze :-) Vyssi cena vsak automaticky neznamena kvalitu, jako treba jedna nejmenovana pry "klasicka" restaurace v centru Prahy, kde maji smazak s varenym bramborem za 200 Kc. Pry je vyrazne kvalitnejsi :-) Mozna o trochu je, ovsem za blbce at maji nekoho jineho ...
A proč by si nemohl člověk vařit doma? Může to být docela zábavná tvůrčí činnost, přinášející uspokojení z dobrého výsledku. Ono "časově neefektivní" může být třebas tancovat, nebo, s prominutím, souložit (jak říká lord v jedné anekdotě). Když se chci dobře najíst z červstvých surovin, a nedat za to tisíce, vařím doma. A pokud se pustím do zahraničních jídel, je docela zajímavé už jen hledání správných receptů na cizích webech (protože na našich webech jsou cizí jídla stejně zdeformovaná jako v našich hospodách).
Nepsal nic o tom, že by si člověk nemohl vařit doma. Nepsal ani nic o tancování a už vůbec nic o souložení. Já Vám samozřejmě přeju, že rád vaříte, ale příště si příspěvek přečtěte, než k němu napíšete komentář.
Osobně s předřečníkem plně souhlasím, když se restaurace uživí na levných obědech (třeba i horší kvality), tak co do toho má kecat nějaký rádoby expert?
přesně tak, rád si doma uvařím. nejsem žádný expert na vaření, baví mě to. je samozřejmě pravda že nevařím svíčkové, kachny, atd.. ale snažím se dělat rychlá chutná jídla, která si pak druhý den v práci ohřeju. a když už jdu do restaurace max. 1 týdně tak si dám co mi bude chutnat a ano jdu na pořádné jídlo, kde dobře nechám cca. 250-300,- ale jsem s ním maximálně spokojený a můžu doporučit přátelům.
Pokud mate cas na to si kazdy den, tedy sedm dni v tydnu, varit doma pak ano. Ja se ovsem bavim o kazdodennim stravovani.
Na kazdodenni stravovani mate zavodku. Nebo proste vyvarovnu dvou trech jidel za stravenky. Tady je myslim rec o restauracich a nalevnach.
A jaky je prosim rozdil mezi tou "vyvarovnou" a "restauraci". Ja tedy zadny podnik s nazvem "vyvarovna" kde maji jen tri jidla neznam, v ulici jsou jen restaurace. Dokonce zadne stravenky nevlastnim.
Takze tentyz podnik je na obed "vyvarovna" a vecer "restaurace", protoze vecer nabizi ty sama jidla za dvojnasobne ceny ? Nebo jak to tedy je spravne ? :-)
Jak to tedy mam delat, kdyz nemam zavodku ani stravenky, presto nechci byt v pondeli az patek o hladu a nechci si doma ani varit. Jak je to tedy prosim spravne ? Mam chodit na ten smazak za 200 Kc, protoze jedine na "ten mam narok" ?
No a proč by podnik nemohl být k obědu vývažovna a k večeři restaurace? Ono to tak leckde funguje a celkem ke spokojenosti zákazníků - prostě se k obědu nabídne menu, kde je na výběr jen třeba ze tří jidel a běžný jídelní lístek není v tu dobu nabízen. Tím, že se dělá jen pár věcí ve větším se přirozeně omezí náklady a dá se udělat menu za celkem přijatelnou cenu. Večer holt funguje širší nabídka za více peněz...
Podobných podniků je až dost a upřímně vaše výklady, že se v Praze nedokážete najíst mi přijdou jek pohádka anebo kverulantství. Sám se sice takto nepotřebuji stravovat vyloženě denně, ale při své práci jsem podobných obědů absolvolval spousty a vesměs bez potíží.
Jo a mimochodem smažák za 200 korun jsem snad ještě nepotkal nikdy a to opravdu nechodím do nejlevnějších hospod. Netvrdím, že se podobná cena nevyskytne, ale není to nic obvyklého ani v Praze.
"No a proč by podnik nemohl být k obědu vývažovna a k večeři restaurace?"
Protoze to je to, co je podle pana Polreicha zrejme spatne (pokud jsem to spravne pochopil, jinak se mu omlouvam), protoze lide prece "nemaji narok" na takto "levne" jidlo z vyvarovny.
O tom je cela moje polemika.
Ten smazak za 200,- nabizi jista restaurace v Dlouhe ulici, reklamu ji v zadnem pripade delat nechci.
A to ses reditel zemekoule a delta kvadrantu nasi galaxie, ze nemas cas si doma pripravit nejakou tu mnamku?
Co je nepochopitelnýho na tom, že čas, který by strávil vařením, věnuje něčemu jinému? Někdo nekouká na televizi, protože má rozumnější věci na práci, někdo nevaří, někdo nečte... Na tom není nic divnýho.
Když přijdu do hospody a objednám si minutku, tak čekám, až to uvaří. Doma by to trvalo stejně dlouho. Jenže do té hospody se ještě musím nějak dostat, počkat, až si mě všimne obsluha, počkat, až kuchaři přijde pod ruku moje objednávka, ....
Kdo opravdu šetří čas, vaří si sám, trvá to jen třetinu času stráveného v hospodě.
Chodim jen na hotova jidla (protoze jedine ty jsou obvykle varene a ne smazene). Cekam maximalne 15 minut, vetsinou mene, o nic vic se nemusim starat. Nemusim nakupovat suroviny ani myt nadobi. Vysledek, jednoznacne plus.
Ježe s hotovkami je to to samé. Čistého času zaberou tak deset minut (než se to nahází do kastrolu nebo na pekáč), dusí či peče se to už samo, stačí tomu věnovat půl minuty po půl hodině (tedy za předpokladu, že nemáte sporák na dřevo, pak je to o pár vteřin více).
Totalne jste nepochopil obsah slov Pohlreicha, ale u vas nic noveho.
Mozna je to tim, ze jemu do hospody nikdo nechodi, kdyz dela gulas za petikilo ... a tak je treba trh regulovat ...
Nerikam ze nema v mnoha ohledech pravdu, ale pokud to zakaznikum vyhovuje, nevidim duvod proc by se stim melo neco delat.
Ono to srovnání s počtem restaurací v Ňújorku kulhá na všechny nohy a ruce, co má. On je rozdíl mezi restauracemi v zemi, kde je hlavní jídlo večeře a k obědu se lidé odbudou sendvičem co si ráno namazali, a mezi zemí, kde je hlavní jídlo oběd a naopak na večeři si lidi dají, co dům dal.
Ale na levnější restauraci nemáš žádné právo - máš jen právo jít si do jaké restaurace chceš. Buď v okolí levnější restaurace je a nebo není.
Pohlreich se snaží říct, že hospodští se nemusí bát nastavit si ceny tak, aby pokryly náklady na lepší suroviny a lepší přípravu a aby obsahovaly i slušnou marži. Že lidi budou sice nejdřív mrmlat, ale pak si zvyknou - a ti, co si nezvyknou, si holt budou muset začít vařit doma. Jejich problém - právo na levnou restauraci prostě nemají, i když si to rádi myslí.
Navíc jsi to četl očividně velmi nepozorně - ZP sám v tom rozhovoru jasně říká, že dražší jídlo neznamená kvalitnější a levnější neznamená horší. Že to závisí na konkrétní restauraci.
"Že lidi budou sice nejdřív mrmlat, ale pak si zvyknou - a ti, co si nezvyknou, si holt budou muset začít vařit doma"
A pak nekoho napadne, ze by slo udelat restauraci i pro ty, co si "nezvyknou" se nechat okradat jen v predrazenych restauracich pro frikuliny :-) To je prave o tom trhu ...
Pripada vam, ze dnes jsou snad restaurace v CR nejak zvlast levne ? Vzhledem ke zdejsim platum. Nebo si naivne myslite, ze vam vsichni skoci na nemecke ceny za ceske platy ?
Tak minimálně v té oblasti poledních menu ceny našich restaurací velmi levné jsou, místy až extrémně. V tomto případě je to proti zahraničí levné i když bych udělal srovnání vzhledem k platům.
U běžných večerních cen je to proti zahraničí pořád v absolutní hodnotě levné, o srovnání vzhledem k platům by se dalo debatovat (taky je ovšem na místě otázka, k čemu toto srovnání vlastně je...).
Asi k tomu jak moc je to predrazene, kdyz znacnou cast ceny tvori poplatek za "sluzbu", tedy za lidskou praci, ktera je zde stale znacne podhodnocena.
Nevím, proč se úplně zbytečně dohadujete, když stejně většina hospod zkrachuje, až se uskuteční ta regulace kouření, o co se Evropská unie postarala. V Británii platí tenhle zákaz kouření už 8 let a hospody se stále zavírají dál. Takže přežijí ty nejsilnější, a ty si zase se zákazníkem budou dělat, co chtějí: úplně jako supermarkety.
Hospody v Britanii se ovsem zaviraji z uplne jineho duvodu nez zakaz koureni, a to zdrazeni.
No, tady okolo je pět hospod, co v poledne vaří, Jedna je nekuřácká, čtyři kuřácké. Nekuřácká je nervaná, kuřácké zejí prázdnotou (občas se tam nají nějaký metař nebo zedník). A to je ta nekuřácká o polovinu dražší než ty kuřácké. Já bych spíš řekl, že tady většina hospod zkrachuje kvůli pověře, že jim zákaz kouření vezme zákazníky.
Tohle je právě jedna z odlišností a "specifik" našeho trhu... U nás se opravdu nadprůměrně chodí na obědy, v době jejich vydávání zákaz kouření moc nevadí ani kuřákům, pro nekuřáky je to pak jasný klad.
Problém, na který se naráží třeba v té Británii, se týká spíše barů a obecně večerních podniků, kde se skutečně po nástupu protikuřácké legislativy pokles projevil docela citelný. Lze to hodnotit různě, každopádně se ale ani náhodou nepotvrdily teorie bojovníků proti kouření, jak jsou hospodští sami proti sobě a zákazníků jim přibyde.
Ale aplikace tohoto poznatku na situaci u nás je skutečně poměrně složitá, restaurací, které se pojetím s těmi britskými přesně kryjí, není zas tak moc a tak by se dopad zákazu kouření mohl lišit.
Chytrý host si rád připlatí za jistotu, že bude mít jídlo opravdu „uvařené“ a ne jenom ohřáté. Právě že většina těch levných restaurací jsou vlastně drahé. Jen ohřívají hotová jídla z makra či jiného velkého obchodního řetězce. Když si ten karbanátek a hrany hodíte do friťáku doma, nejen vás to přijde levněji ale ušetříte i čas.
Drtivá většina lidí v této zemi má katastrofálně nízkou kupní sílu. Už beztak si za ty směšné mzdy nemůže většina lidí v týhle zemi dovolit nic jinýho, než ty sračky z Lidlu nebo z Alberta (jejichž ceny jsou mimochodem na úrovni cen drahých kvalitních potravin v Německu). Pokud pan Pohlreich žvaní, že lidi si zvyknou, asi má na mysli, že většina obyvatel naší země by se měla naučit pást. Protože jestli si někdo myslí, že je pro většinu obyvatel naší země únosné při současných platech další zvýšení už tak zlodějských cen, tak je to blb nebo hajzl. Rady pana Pohlreicha jsou rady na úrovni Marie Antoinetty ("nemají-li lidi na chleba, proč nejedí briošky?")
Za tenhle argument bych rovnou daval pesti. Obvykle se takhle snazi autor protlacit nejakou lez a spoleha na to, ze obycejnak nebude tuhle univerzalni pravdu zkoumat. Tak schvalne: v kolika statech EU je omezen pocet licenci na prodej alkoholu? Podobne je to i s kourenim.
Ja jsem zase vypozoroval dalsi zajimavou souvislost. Cim "civilizovanejsi" stat, tim je tam vic hadrohlavcu. Chceme se dostat mezi civilizovane staty? Tak muzem zacit s tim, ze budem importovat teroristy.
Pracuju v ulici, kde je na 100 m několik hospod. O obědové pauze zejí prázdnotou a pomáhají si takovými berličkami, jako každé 3. pivo zdarma apod. V nedalekém nákupním centru je zato narváno a mezi 12.-14. hodinou tam místo neseženete. Jídla jsou tam zhruba 2x dražší než v těch zmíněných hodpodách. Proč asi?
Že by lidem přestalo být jedno, co jedí? Že by je přestalo bavitr nechat se sekýrovat a okrádat drzým a zlodějským personálem? Lidi hlasují nohama a moc dobře vědí, kde se dobře vaří.
A jak říká pan P., na chození do hospody není nárok a kdo tam chodí i přes ty otřesné služby, asi si je zaslouží?
Restaurace v nakupnim centru - dekuji. To jsou vetsinou takove ty sterilni "managerske" podniky, v kazdem rohu jedna obri televize, kam chodi prave ti co musi za kazdou cenu ukazat "ze na to maji". Jidlo tam je vetsinou jeste hnusnejsi nez v tech hospodach, snad jedine plus je, ze tam mozna nebude zakoureno.
Neverim, ze tam ti lide chodi proto, ze je to jidlo kvalitnejsi.
Muzete prosim blize rozvest ten vyrok, ze na "chození do hospody není nárok", kdyz s nim souhlasite ? Me by opravdu zajimalo co si pod tim predstavujete. Napriklad je narok na zivot, kdyz nejste bohaty ?
Je videt, ze se vyznate. V nakupnich centrech jsou bufiky a hromada plastovych zidli; u pultu nafasujete hromadu vice-mene pozivatelneho jidla, zhltnete a jdete. Vetsinou je to lacine, extremne rychle, byt ponekud neosobni. Jak se zda, lide tomu zacinaji davat prednost pred 'osobni' zahulenou putykou s otravenou obsluhou, ozralym kucharem a lhostejnym majitelem. Mozna by se meli zamyslet (a nemam pochopitelne na mysli ty lidi)
Ten posledni odstavec budete muset vysvetlit spis Vy. Me osobne to prijde jako zvast stareho komouse nebo mladeho acka (nic osobniho, ale na reci podobneho druhu jsem tezce alergicky - opravdu doufam, ze jste se jen neobratne vyjadril). Uprimne receno si nedokazu predstavit tvora, ktery se dostavi do hospody, tam se naji a na zaver oznami, ze najist se je prece jeho pravo a ze nic platit nebude.
Nechapu souvislost vaseho posledniho odstavce. Nikde netvrdim ze nechci nic platit. Jen nechci platit zbytecne moc, jen proto ze si nekdo mysli, ze je to jedine tak sprave.
Jestli ze v soucasne dobe existuji ruzne cenove a kvalitativni kategorie restauraci a nekdo rika ze je to spatne, ze maji byt ty (levne) restaurace direktivne zruseny, tak se musim ozvat. Nevim proc mi ma nekdo diktovat na co "mam narok". To si snad diktuje provozovatel a ja si podle toho vyberu. Spise bych rekl, ze pan Polreich v tomto pripade "nema narok" do toho mluvit a predevim to ovlivnovat nejakymi, pro neho vyhodnymi, restrikcemi.
To je asi jako kdybych tvrdil, ze lide "nemaji narok" si kupovat levne odpadni LCD monitory s TN panelem za par tisic (protoze jsou hrozne a kazi si tim zrak) a odted se bude prodavat jen Eizo za dvacet tisic a basta. Nemate narok ...
Aha. Tak to jste se vyjadril opravdu neobratne. Vy mate problem s tim, ze pan Pohlreich chce zavadet regulaci poctu hospod. To se pak ale nesmite vztekat, ze mate pravo na to jist levne... souvislost pochopi malokdo. Uprimne receno, tomu nazoru nerozumim. Pocet prece nema nic spolecneho s kvalitou... Ale mozna v tom rozhovoru jen neco chybelo, kdo vi.
Ja jsem si tu regulaci poctu vysvetlil tak, ze maji zmizet prave ty soucasne levne na ktere "nemam pravo" a zustat jen ty drahe (dle meho nazoru vetsinou co do kvality stejne, jen vice predrazene). Souvislost muze byt takova, ze za "pravo otervrit restauraci" se bude platit nejaka licence, na kterou ty levne nebudou mit a museli by se tak stat unifikovane drahe.
Coz by podporova veta z rozhovoru: "Není přeci možné, aby na trh mohl vstoupit kdokoli kdekoli."
Na druhe strane v poradu "Ano Sefe" kolikrat hodnotil kladne ty levne a jednoduse pripravene hotovky. Tim vice (mi) cely ten clanek nedava smysl a zrejme bylo neco vytrzeno z kontextu.
Akorát že to v rozhovoru vůbec nepíše o automatickém zrušení levných, naopak tam upozorňuje na to, že drahé zdaleka neznamená kvalitní.
Ta poznámka o "právu" je jeho oblíbené téma, které chápu trochu jinak, totiž spíš že se ohrazuje proti představě řady lidí, že dražší restaurace je nehoráznost.
Co se týče licencí, tak on ale psal o licenci na prodej alkoholu... Což je docela zajímavé téma, na které jsem už narazil třeba v USA, tam se klidně vyskytne docela slušně fungující "jídelna", kde její majitel prodává jídlo a nealko, ale nemůže prodávat alkohol. U nás je automatická zažitá představa, že k jídlu musí být pivo (donedávna i cigareta) a restaurace tedy automaticky kombinuje funce jídelny a "nálevny" ale tohle není ve světě zas taková samozřejmost. Třeba ve zmíněném New Yorku jde místní běžně na večeři a pak se přesune s přáteli do baru...
A koneckonců i u nás třeba dost čínských restaurací funguje při příjmu naprosto dominantně z jídla, pivo buď nemají vůbec anebo jen doplňkově.
Dobre, pak jsem to tedy jen nepochopil.
Podobne jako v jinych (jiho/zapadne) evropskych zemich povazuju napriklad vino za standardni soucast jidla (coz je ovsem neresitelna kombinace ve vetsine ceskych restauraci i vyvaroven, ale to je zase jine tema).
Ta kombinace nalevny ktera je spise omylem i jidelnou, ta je zde casta. Ovsem bojovat proti tomu tim, ze zakazi ci pripadne vyrazne zdrazim prodej alkoholu ? V tom nevidim zadny smysl, kvalita jidla se tim prece nijak nezlepsi, jen nakonec vzroste cena. A mozna o to tu opet jde ...
Zrovna USA je v tomto druhy extrem, protoze tam kdyz si date k obedu treba jen male pivo, tak uz vas povazuji za alkoholika. Me je tak nejak nejblizsi ten jiho/zapadne evropsky model. V nekterych zemich mimochodem nekouri u jidla (obeda) ne proto ze je to zakazane, ale proto ze jim samotnym to prijde nechutne.
To jsme asi každý pochopili jinak. Já názor pana Pohlreicha chápu tak, že právo na založení restaurace má každý, právo do nich chodit také každý.
Ale! Ty restaurace by měly být čisté, mělo by se v nich vařit z čerstvých a kvalitních surovin, personál by měl vědět, co dělá apod. Cena s tím nijak nesouvisí, pro mě za mě, když mi tam dají čočku s párkem, tak se vůbec nebudu zlobit. Ale musí to být párek, ne sojovoškrobovou hadici.
To je ke kuchařům.
Při sledování Ano šéfe jsem si (až na vyjímky) říkal, jak je vůbec možné, že ty restaurace už dávno někdo nezavřel z hygienických důvodů. To je prostě neomluvitelné, hygiena tam měla naklusat a tu restauraci prostě do vyřešení všech problémů zavřít s tučnou pokutou!
Dále, rád chodím do restaurace, protože to jídlo si neumím uvařit sám. A očekávám, že personál mi bude schopen poradit. Od vhodné přílohy až po víno k tomu kterému jídlu. Tohle silně pokulhává.
To je k personálu.
Já jsem si své restaurace pro určitá jídla našel, drží si svoji kvalitu a jsem spokojen (a snad by mě nečekal nějaký nepříjemný šok, kdybych vlezl do kuchyně).
Klicove je zrejme to "extremne rychle", takze tady nejde vubec o kvalitu jidla, ale o zdejsi zblblost tim, ze snist si v klidu obed je neco spatneho, ze to snizuje vykonnost a podobne dalsi kydy generovane predevsim ruznym okravatovanym MBA povlem, kteri od toho VUMLu nemaji casto daleko ...
Ano, ze to si opravdu mohou sami, ze se nechavaji necim takovym ovlivnit a kazi si tim stresem zdravi mozna vice, nez stravou od "ozraleho kuchare". Mimochodem tohle hranicni srovnani je take naprosto tupe.
co na tom vyroku nechapete? proste kdyz na to nemas tak se nadlabnes doma nebo v zahulenym pajzlu a ne v restauraci. jak proste.
me osobne hrozne fascinuje, jak si kazdy "obycejny clovek" bez kvalifikace ci na davkach narokuje zivot jako onasis a nechape, ze takto to nefunguje a o lepsi se musi predevsim sam zaslouzit.
Mám dost na to, abych mohla jíst v "lepších" restauracích, ale raději si jídlo připravím sama. A víte proč? Protože to prostě umím. Znám cenu surovin, znám cenu času a práce. A jako bonus si dokážu realitu porovnat, takže mě "lepší" restaurace neuloví z výše uvedených důvodů a ty levné vlastně ze stejných důvodů také ne:-)Není to tolik o penězích, jako o tom, za co je vydat...
No, také jsem v podobném místě pracoval. Ty podniky v nově otevřeném NC to zkoušely po otevření, ale také ne všechny, za dvojnásobek. A měly tam prázdno. Poté, co se srovnaly na 1,0 - 1,5 násobek okolí, tak tam mají rozumnou obsazenost, ale místo tam lze sehnat bez problémů kdykoli.
Ale podniky v okolí určitě prázdno nemají. Vlastně nejvíce narváno má podnik v celkem nové administračce, s tácy, samoobslužný, hlavní jídlo za 69, polévka, saláty za rozumné ceny, co kdo chce. A slušně tam vaří.
Personál: v NC je to převážně rychloobrátkový brigádník. Mimo NC, jak kde, ale určitě to není horší.
Co jsem slyšel od majitele mini sítě pizérií, kromě jedné v NC, tak v posledních letech je výrazný posun, že je dost znát, že lidi šetří. Dříve restauračky šly, dnes nejvíce letí "výdejna" do krabice, s sebou, za menší peníze.
Chodím do OC Smíchov: Loving Hut plno, Libanonská plno, Mangaloo plno, KFC narváno, před asijskými bistry je fronta. Jediná česká restaurace má volno.
KFC, to je presne ono. Cpat se denne smazenymi sajrajty. No hlavne byt "in".
Opravdu myslíte, že to ti lidé dělají proto, aby byli IN?
Nejste schopen nějakého zamyšlení?
Prave ze sem.
Zkuste najit jine rozumne vysvetleni. Ze jsou zatim mladi a zdravotni potize z takove stravy se jeste nedostavily ? Ze jim to jednotvarne jidlo chutna ? Nebo ze to tak delaji ostatni ?
Me teda v KFC chutna. Obedy si tam davat nechodim, ale kdyz mam hlad a jdu okolo tak si tam neco dam. Rozhodne to ale nedelam proto, abych "byl in". Vlezu dovnitr a za minutu mam v ruce teply sendvic. Fakt se zkus zamyslet nez neco napises.
A jaka je souvislost s puvodnim tvrzenim, ze je tam pres obedy narvano ?
Ze je tam pres obedy narvano neznamena, ze se tam ti lide chodi cpat denne. Vysvetlit se to da preci i jinak, nez ze ti lidi chteji byt in(nechme stranou to, ze mi vubec nedochazi proc by navsteva KFC mela byt in). Treba si jdou misto obeda do obchodaku neco koupit(obleceni, boty apod) a aby usetrili cas, tak si tam proste daji fast food a mazou zpatky do prace. Ty obchodaky jsou nacpane neustale a v poledne proste maji lidi hlad a obvykle obedvaji.
Problém je, že spousta těch lidí tam opravdu chodí denně, protože jim to fakt chutná. Ale tak co, je to jejich věc, ať si jedí, co chtějí :)
Ono jaksi nejde jen o KFC, jak je zmíněno v tom příspěvku, tak v OC se běžně najdou číňani, libanonci a jiná bistra, kde bývá narváno také.
Já sám jsem jednu dobu z práce jezdil na obědy právě do OC (konkrétně šlo o areál kina na CČM), kde jsem ani jednou nepoužil McDonald, ale zato u číňana jsem neměl důvod k nejmenší kritice. Ve srovnání s "normální hospodou" (která byla po cestě také) se tam člověk najedl za stejné peníze daleko lépe.
Stejná zkušenost od jiného čonga pro změnu v OC Europark Štěrboholy, tam jsem nejezdil na obědy, ale míval jsem kolem cestu o víkendu a tak jsem si bral domů oběd pro celou rodinu, také naprostá spokojenost.
Chcete říct, že v těch restauracích, co nabízejí polední menu, je to lepší??
V KFC alespoň dostane jídlo z poměrně kvalitních surovin. Pravda, moc smaženého škodí, to nepopírám.
Samozrejme ze to je lepsi. Zadne smazene blafy v umelohmotnem hektickem prostredi. Musite si ovsem vybrat a nehledet na to ze nekde je to o 10 Kc levnejsi. Uznavam ze v mensich mestech to muze byt problem. Stejne tak pokud ohrnujete nos nad jidly jako cocka, hrachova kase, kynute knedliky nebo koprovka, pak se nemuzeme shodnout :-)
Tak budeš jíst blafy z umělých náhražek a mražených polotovarů v zahulené hospodě někde u cesty... Celkem žádný rozdíl myslím :) V KFC mám aspoň jistotu, že je tam čisto a jídlo je čerstvý.
Ono tady si nejde o to, jestli je lepší restaurace nebo KFC, ale spíš o odpor k těm zlým nadnárodním fast foodům, kterým trpí spousta lidí. Snad si přece nemyslíte, že korpovka, kynuté knedlíky (nebo nelépe pořádný řízeček) jsou pro vaše tělo lepší než kuře z KFC.
Mimochodem po takové koprovce nebo jiném "lehkém" jídle se skvěle odpoledne pracuje. :)
Pokud stále trpíte naivními představami o poctivých českých restauracích, doporučuji pořad Ano, šéfe. A to jsou tam restaurace, které si televizi dobrovolně pozvaly. Jak to asi vypadá jinde...
Po jidle se nepracuje, po jidle se odpociva. Opet dukaz toho, jak "zdrave" je to uspechane jidlo.
Snad si nemyslite, ze v tech fastfoodech je to s kvalitou nejak extra lepsi. Podivejte se na nejake dokumenty http://www.csfd.cz/film/166969-super-size-me/ Zkratka nekdo rad hranolky z krabicky, nekdo jiny zase radsi varene jidlo na taliri s priborem. Tot vse.
:) Jo jasně, ale jde o to, jak dlouho.
Super Size Me je extrém. Kdybyste se cpal několik týdnů jen koprovkou a řízkem, dopadnete úplně stejně. Ale takový dokument nikdo točit nebude, protože kritizovat mekáč je mnohem populárnější.
Já fast foody nikomu necpu. Jen nemám rád, když někdo tvrdí, jak jsou špatné a nezdravé, když v těch slavným restauracích je to stejné (nebo horší).
No jo, Smíchov. To bude tím, co je v okolí. Naproti Potrefená husa pro frikulíny, naproti útulná nálevna - ale nevaří tam, za rohem Pravěk - hodně drahé... To potom chápu, že lidi radši chodí do obchoďáku.
Na Ano, Šéfe jsem se koukal rád, Pohlreichovi fandim... ovšem myšlenka regulace trhu, to je teda perla!! "Je moc hospod, žrádlo levné - tak hospody omezíme a z moci úřední jídlo zdražíme" - to je i jako vtip blbé!
A srovnání s USA je absolutně mimo - v USA je mnohem tvrdší konkurence a cenové války a krachy jsou tam častější, než u nás. A že mají míň hospod, to je tím, že amíci prostě nechodí do hospod na obědy, nechodí po večerech na pivo... o to více mají různých fast foodů, kaváren...
Regulace trhu s alkoholem! Ta už tu funguje teď, jen ne na té úrovni, v jakém ji navrhuje Zdeněk.
Zdeněk nepochopil situaci, která u nás přetrvává už šedesát let. V každé druhé hospodě bez rozdílu jdou náklady na účet provozovatele a zisk personálu! Je to tak i v jeho osvěžovnách jenom o tom zatím neví jako většina lidí co si myslí že zbohatnou! Platí a bude platit, že kromě hospody musí mít provozovatel i další činnost souvsející s hospodou jako je řeznictví, pekařství, zelinářství a další, tak jako tomu bylo za první republiky a taky za totáče! Pracoval jsem v dobré restauraci v Baden Badenu a tam taky musel majitel kouzlit, aby vydělal.
Spíš hospodští nepochopili situaci, která tu trvá už 24 let - tedy že podnikat začínám proto, abych na tom vydělal, ne abych se udřel k smrti a měl se asi tak dobře jako podprůměrný zaměstnanec. A taky ne proto, abych šidil zákazníky.
Když restaurace nevydělává, je s ní něco špatně jako s jakoukoliv jinou firmou - neumí vařit, neumí si udělat reklamu, neumí tvořit ceny, neumí udělat jídelníček, neumí slušně zařídit kuchyň ani restauraci, neumí si udělat průzkum trhu... Neumí nic, nejsou ochotni přemýšlet, nejsou ochotni něco změnit, nejsou ochotni se nic naučit, otevřou si restauraci a pak se diví, že se jim nedaří. To je ale normální a má to tak být - špatně vedená firma má zkrachovat. Není ale pravda, že restaurační byznys není výdělečný. To není byznysem, je to lidma, kteří ho dělají.
Přijde ti, že by Pohlreichovi jeho restaurace nevydělávaly? Nebo Il Pomodoro? Potrefená husa? Nevydělávají? Mají ještě zelinářství? Asi ne, že jo...
Pohlreich je jenom hulvát a sprosťák, co se snaží používat každých 20s sprosté slovo-napodobuje Gordona Ramsayho, jinak by se na to nikdo nedíval.
V tom se mýlíte. On to má nařízené ve scénáři. A nedivil bych se, kdyby i tu špínu do kuchyně před natáčením naaranžovali. Nebo vy si snad myslíte, že byl někdy natočený dokument, který odpovídá skutečnosti? Já se natáčení několika "dokumentů" zúčastnil, a se skutečností neměly nikdy nic společného.
U bulvárních odpadních kanálů Nova a Prima nebo na čem ten seriál běží, je pravda, že by to nebylo zase tak překvapující, to že to má nařízené.
Emigrant co dělal šmudlu v lepší restauraci...
s udřenejma rukama se vrátil zpět....
Jeho štěstí bylo, že měl kamarády s kontakty....
zahalen rouškou tajuplnosti ... naskočil do TV kde měl praktikovat
co dělal Gordon Ramsey v pořadu britský TV. Sprostě nadávat, dělat chytrýho a všeználka. Nakonec se v UK a USA, kde ten pořad taky běžel profláklo, že ty věci aby byly zajímavé byly zinscenované. Sám velký Ramsey přišel na buben se svými restauracemi, které postupně pozavíral....totální tragéd.
Jeho místo převzal Jamie Oliver. Změnil se scénář pro veřejnost. Vaří, ukazuje recepty, ukazuje jak zpracovávat čerstvé věci, propaguje zdravé recepty, zasazuje se o zdravé stravování dětí ve škole,
jeho restaurace berou na práci lidi postižené, přichodivší z vězení či lidi kteří chtějí se něco naučit.
Polreich je jedna velká bublina...
..všeználek z Austrálie a po vzoru herečky Kořínkové která se vrátila taky smutně a vydělala na převzatých receptech v české kotlině 30 mio. Ještě pořádně nic neukázal. Jeho osvěta je nulová. V CR jsme v bodě jedna...
Ach jo, kdy lidé začnou normálně uvažovat a podívají se skutečně co jim vlastně pan Polreicht nabízí..
...snad jenom jeho jídla ve svojí restauraci za 300 kč.
Kdyby byl taková liga, tak má minimálně michealinskou hvězdu....
a poznání že je lepší vařit z čerstvých potravin není vůbec žádný objev. Problém je jinde....
"propaguje zdravé recepty, zasazuje se o zdravé stravování dětí ve škole,"
Pokud vím, tak když Jamie Oliver propagoval to zdravé jídlo, tak to děti odmítly jíst a radši šly domů hladové. Takže on to taky žádný zázrak nebude.
Pokud vím, tak Café Imperial pana Pohlreicha mělo v roce 2013 snad i 2 Michelinské hvězdy. Nicméně jak je to letos netuším.
Drtivá většina lidí v této zemi má katastrofálně nízkou kupní sílu. Už beztak si za ty směšné mzdy nemůže většina lidí v týhle zemi dovolit nic jinýho, než ty sračky z Lidlu nebo z Alberta (jejichž ceny jsou mimochodem na úrovni cen drahých kvalitních potravin v Německu). Pokud pan Pohlreich žvaní, že lidi si zvyknou, asi má na mysli, že většina obyvatel naší země by se měla naučit pást. Protože jestli si někdo myslí, že je pro většinu obyvatel naší země únosné při současných platech další zvýšení už tak zlodějských cen, tak je to blb nebo hajzl. Rady pana Pohlreicha jsou rady na úrovni Marie Antoinetty ("nemají-li lidi na chleba, proč nejedí briošky?")
Především nepochopil, že při současném poměru cen a platů v ČR většině obyvatel nezbývá, než kupovat levné sračky. A taky nepochopil, že když už někdo má prachy nazbyt, utratí je radši za něco trvalejšího než za něco, co se spotřebuje za jednu večeři.
Ano, v tom mate pravdu. Stale nechapu, proc by mela byt cena sluzeb (restaurace) tak draha, kdyz vyznamnou cast je cena lidske prace, ktera je zde znacne podhocnocena, viz platy.
Za neco trvalejsiho ? Ale za co. Jedina co ma dnes jeste hodnotu je vzdelani (skutecne, ne certifikaty jako MBA). Nemovitosti ztrati hodnotu v okamziku, kdy vlada vyrazne zvysi dan (to se stalo i treba ve Spanelsku), az uz nebude dale co rozkradat. Takova dan ve vysi 3% z ceny nemovitosti odvari znacnou cast lidi co bydli ve "svem".
Osobne vetsinu penez radeji propiju a projim, protoze tuto hodnotu mi nikdo jiz nevezme. To ale neznamena, ze budu podporovat predrazene restaurace, jen proto ze si mysli ze na ty ostatni "nemam narok".
Na jednu stranu dokáže pronést přemoudřelej žvást ve stylu „lidi pořád ještě nenaučili ocenit kvalitu jídla. Radši se nají levně, ale špatně“, na stranu druhou sám přiznává, že s příjmem pod deset tisíc by nedokázal vyžít. A má tu drzost poučovat jiné, aby vydávaly za jídlo víc peněz! Ale čemu se vlastně divím? Odkdy příslušník horních deseti tisíc dokázal pochopit situaci dolních deseti milionů…
Ještě bych si dovolil citovat samotného mistra, jaký má na to názor. Sami zvažte, jak blízko mají Pohlreichovy duševní pochody k životní realitě většiny obyvatel ČR: „My v Česku se stále litujeme, že nemáme a že tohle nejde. Jenže se podívejte, jaká auta stojí před fast foody, co za domy vyrostlo okolo Prahy. Nebo nahlédněte do nákupních vozíků.“ Takže podle jeho idiotské logiky by lidi měli bydlet v polorozpadlých barabiznách, jezdit ve starejch stodvacítkách a čumět na dvacet let starou Teslu. Inu, Slunce svítí, Země je kulatá a Pohlreich je idiot co si nevidí do huby.
No nic, v životě jsou důležitější věci než jedno snobský hovado.
Pohlreich je primitiv, možná duševně narušený člověk, kterýho bych já do kuchyně nikdy nepustil. Vsadil bych se, že je schopný plivnout hostovi do polívky, když se mu nelíbí.
je trochu dost na hlavu, když je česká rodina ochotná dát půl milionu za oktávku, padesát tisíc za velkou televizi, a zároveň nebejt ochotná dát 30 Kč za kvalitní sýr nebo 50 Kč za šunku... jezdíte v autech za stovky tisíc, čumíte na plasmový televize a jíte papír a chemikálie a olej... v Itálii chudej člověk jezdí v polorozpadlým fiatu z osmdesátých let, ale jí a pije jako "horních deset tisíc v Česku" - takže co je lepší život?
Paříž má 40 000 restaurací, Tokyo 160 000 restaurací. S Prahou se sice velikostně nedají srovnávat, s New Yorkem ale už ano, takže ty počty restaurací nebudou zase takový problém. Ten bude jinde.
Viz. článek z roku 2009: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8364051.stm
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK