Hlavní navigace

Zapomněl jsem přijít k zubaři. Může mě za to pokutovat?

16. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Splést si termín nebo hodinu návštěvy u lékaře, to se prostě může stát. Někdy stačí omluva, jindy po vás bude lékař požadovat pokutu za promarněný čas. Má na to právo?

Pokud se pacient nedostaví k plánovanému stomatologickému ošetření, může to pro daného lékaře znamenat určitou komplikaci jak z hlediska organizace práce, tak jeho příjmů. Někteří stomatologové proto požadují po pacientovi zaplacení smluvní pokuty za nedodržení sjednaného termínu ošetření. Takové řešení je sice právně přípustné, ovšem za předpokladu, že jsou splněny určité podmínky, stojí ve zprávě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Práva a povinnosti se řídí často občanským zákoníkem

V prvé řadě je třeba zmínit, že není podstatné, zda je daný lékař smluvním partnerem vaší zdravotní pojišťovny, či nikoliv. „Pokud by po vás smluvní lékař zdravotní pojišťovny požadoval zaplacení za službu, kterou má „nasmlouvanou“ se zdravotní pojišťovnou, porušoval by jak právní předpisy upravující veřejné zdravotní pojištění, tak smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb, kterou uzavřel se zdravotní pojišťovnou,dozvídáme se od VZP.

K poskytnutí „nasmlouvané“ služby však za dané situace nedošlo, protože se pacient k ošetření nedostavil. Zdravotní pojišťovna tak nemůže takový postup lékaře ani kontrolovat, ani postihovat.

Galerie: Historie stomatologie

Kdy může lékař požadovat smluvní pokutu

Práva a povinnosti lékaře i pacienta se v tomto případě řídí občanským zákoníkem. Lékař může po pacientovi vyžadovat zaplacení smluvní pokuty za jasného předpokladu:

  • Že pacient byl prokazatelně informován, za jaké situace vzniká povinnost ji lékaři zaplatit.
  • Jaká bude její výše a s tímto postupem vyslovil souhlas. (Lékař ale nemůže ošetření pacienta podmiňovat jeho souhlasem se smluvní pokutou.)

Pacient má podle zákona právo na svobodnou volbu lékaře a lékař má právo jej odmítnout přijmout do péče pouze z důvodů uvedených v zákoně o zdravotních službách. Nesouhlas se smluvní pokutou mezi těmito důvody uveden není.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).