Hlavní navigace

Zajíci v krabici jsou lepší než zajíci v pytli

Sdílet

 Autor: www.zajicivkrabici.cz
Koupit zajíce v pytli není totéž, jako pořídit si jeho hranaté balení. Projekt dvou mladých lidí vás o tom přesvědčí. Přišli na to, jak rozšířit neznámé potraviny do českých domácností.

Kapsy zobracené, nervy na pochodu a ruce prázdné. Koupit dneska na internetu zajíce v pytli není nic těžkého. Rada nad zlato zní: Příště nekupujte ušáka v pytli, ale v krabici. Zajíci v krabici jsou novým projektem dvou mladých lidí, kteří se originálním způsobem snaží předávat své poznatky o zdravém stravování.

Každý měsíc připraví krabici a do ní umístí ony „zajíce“- těmi je zhruba šest zdravých potravin. Nikdo z kupujících dopředu neví, jaké potraviny ho v krabici čekají, jistý si však může být tím, že za tři sta padesát korun dostane suroviny bez umělých konzervantů a barviv, bez GMO a umělých sladidel. Ceněným bonusem pak určitě budou velmi pěkně graficky zpracované recepty a návody, kterak neznámou zdravou potravinu zpracovat, a poštovné gratis. Zajíce v krabici nám zblízka představí jeho autorka Petra Šťastná, která jej založila společně s Václavem Šašvatou.

Už jste si někdy koupili zajíce v pytli?

Bohužel ano. Nejednalo se však o potraviny, ale o pračku. Důvěřivě jsme poslali platbu předem a dodnes nemáme ani pračku, ani peníze. Naštěstí to je snad jediný vážnější případ.

Jak se zrodil nápad jménem Zajíc v krabici?

Nápad na Zajíce se zrodil jednoho letní odpoledne, když jsme byli s Vaškem na výletě s pejsky. Ani jednoho z nás příliš nenaplňovala tehdejší práce a tak jsme přemýšleli, co bychom mohli tvořit společně, aby nás to bavilo, živilo a ještě bylo ku prospěchu i ostatním. Nebudu předstírat, že jsme to celé vymysleli sami – inspirací nám byl americký Birchbox s kosmetikou. Protože u nás v té době nic podobného ve spojitosti s potravinami nebylo, nápadu jsme se chytli a začali na něm hned pracovat. Věřím tomu, že kdybychom nezačali hned, nic by z toho nebylo.

Pro koho jste jste stvořili Zajíce v krabici, na koho cílíte?

Zajíce jsme stvořili pro sebe (smích). Já sama bych si tuze ráda takovou krabičku objednala, bohužel ji nikdo jiný nedělá, nebo alespoň ne tak, jak bych si představovala. Ale teď vážně – Zajíci jsou pro všechny, kteří se zajímají o to, co jedí, a rádi zkouší nové věci. Roste také zájem alternativních strávníků, jako jsou vegetariáni, vegani, lidé s bezlepkovou dietou apod. Těm se snažíme krabičku upravovat dle jejich potřeb.

Jak dlouho fungujete, a s jakými ohlasy?

Zajíci oficiálně fungují od 1. prosince 2013, v současné chvíli tedy připravujeme pátou krabičku v pořadí. Ohlasy jsou zatím výborné, za což jsme strašně vděční. Teď nás však čeká mnohem těžší úkol – nastavenou laťku udržet a nadále se zlepšovat.

Podle jakého klíče vybíráte potraviny do Zajíce v krabici?

Výrobky volíme s přihlédnutím na roční období i jejich upotřebitelnost. Snažíme se, aby se z nich dalo vždy něco dobrého uvařit nebo upéct a zároveň byly prospěšné pro naše tělo. Jinak jde při výběru spíše o intuici a zdravý rozum než striktně daná pravidla. Vybíráme hlavně z potravin bez tzv. éček, barviv, ztužených tuků, GMO a z kvalitních surovin.

Informujete zákazníka o dodaných potravinách – výživovém složení, zdravotních benefitech, způsobu úpravy?

Součástí každé krabičky je průvodní dopis, ve kterém jsou informace o všech firmách i jejich konkrétním výrobku, který je v krabičce. Uvádíme v něm zajímavé informace v kostce, aby se člověk dozvěděl, v čem je mu daná potravina prospěšná, kde ji koupit, a pokud jde o surovinu, tak i jak ji zpracovat. Na recepty, které v krabici posíláme našim zákazníkům, sbíráme inspiraci i u našich kamarádů, na internetu, sama je zkouším atp.

Vybíráte do krabice jen trvanlivé potraviny, nebo lze výhledově počítat s ovocem, zeleninou, pečivem?

Prozatím o ničem takovém neuvažujeme. Dodávat chlazené potraviny je náročné v mnoha směrech a na to nejsme bohužel připraveni. Uvidíme do budoucna, bylo by to fajn.

Co v krabici nikdy nenajdu?

Jeden zákazník ve své objednávce uváděl alergii na žraločí maso – tak třeba to v krabičce určitě nikdy nenajdete. Celkově vůbec neuvažujeme, že bychom někdy zařadili např. klobásky nebo masné výrobky celkově.

Snažíte se vybírat lokální či české dodavatele potravin?

Ano, snažíme. Zároveň však nezavrhujeme ani dovozce zahraničních surovin – např. mořské řasy z lednové krabičky bychom u nás jen stěží vypěstovali, a přece by byla škoda je do jídelníčku nezařadit! Pravda je, že je u nás spousta šikovných firem s kvalitními produkty, jenže už jim zpravidla nezbývá čas, energie a mnohdy ani finance na vlastní propagaci. Od toho jsme tu – chceme spojit příjemné s užitečným. Třeba v únorové krabičce jsme měli jablečnou mouku, která je skvělá nejen pro lidi s bezlepkovou dietou. Ta je dílem paní Butalové, která je již v důchodu. Z takových objevů mám vždy velkou radost.

Je obsah krabice pro každého zákazníka pro daný měsíc stejný?

Obsah krabičky je pro všechny stejný, s výjimkou lidí s potravinovou intolerancí a alternativním způsobem stravováním (vegetariáni, vegani, bezlepkáři apod.), kterým se snažíme zásilku upravit dle jejich potřeb. Každý měsíc se ale nabídka Zajíců v krabici mění. Vždy je to pro naše zákazníky překvapení.

Nebylo to překvapení někdy tak velké, že ho zákazník neunesl a Zajíce v krabici vám ve čtrnáctidenní lhůtě vrátil?

Nevrátil. U tohoto typu nákupu jsou zákazníci většinou otevření a chápou, že ne vždy jim musí obsah sednout na sto procent. Pokud se stane, že je některý z výrobků poškozen, zasíláme zákazníkům výrobek nový.

Už jsem nalomená, jak si mohu krabičku objednat?

Pro získání krabičky je třeba provést objednávku na našich stránkách (www.zajicivkrabici.cz). Možnost je zakoupit pouze jednu krabičku za 350 Kč, nebo předplatné na tři či šest měsíců. Do poznámky v objednávce je navíc možné uvést potravinové intolerance apod., na které se zaměříme při sestavování krabičky. Objednávku je nutné provést vždy do konce měsíce, abychom vám ji druhé pondělí v následujícím měsíci odeslali (tzn. do konce dubna plynou objednávky na krabičku, kterou odesíláme 12. května).

Jaké jsou vaše další podnikatelské cíle?

Rádi bychom rozšířili naše řady a sestavili tým profesionálů a především lidí, kterým to, co děláme, dává smysl. Díky tomu, že na projektu pracujeme nyní převážně pouze dva, nám dává omezené možnosti. Mít šikovné kolegy, rozrůstat se společnými silami a trošku rozvířit ustálené vody českého a slovenského stravování – to je náš cíl. V současné chvíli bychom do týmu uvítali člověka, který rád vaří a pomáhal by nám s recepty do krabičky. Stejně tak kolegu ze Slovenska, kde bychom chtěli Zajíce dostat více do povědomí. Můžete se nám ozvat na e-mail info@zajicivkrabici.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).