Hlavní navigace

Vitiligo je porucha pigmentace kůže. U pacientů ale zanechává také šrámy na duši

26. 2. 2024

Sdílet

Mléčně bílé skvrny na pokožce dokážou pořádně potrápit psychiku. Někteří pacienti s vitiligem mají skvrnami posetý i obličej či sliznice. Jde o vcelku běžný kožní problém, který není infekční a mnohdy přetrvává až do konce života. Vznik nových skvrn lze přitom zmírnit nebo alespoň zpomalit vhodnou terapií. Používají se kortikosteroidy, imunomodulátory i světelná terapie.

Co je vitiligo?

Vitiligo je neinfekční kožní onemocnění, které se může objevit kdykoliv během života. Říká se mu „nemoc bílých skvrn“, protože se projevuje vznikem ohraničených bílých oblastí na kůži či sliznicích. Chloupky a vlasy rostoucí v těchto místech jsou taktéž bílé. Dobrou zprávou je, že bílé skvrny nijak nebolí, nesvědí ani nejsou citlivé. Podle toho, jak moc je vitiligo rozšířené, přitom rozlišujeme:

  • fokální vitiligo – skvrny se soustředí do určitého ohniska nebo postihují jen konkrétní segment pokožky, patří sem i slizniční vitiligo postihující výhradně sliznice,
  • generalizované vitiligo – mnohočetné skvrny se objevují na různých místech na těle, často jsou symetricky umístěné na obou polovinách těla,
  • univerzální vitiligo – postihuje prakticky celý kožní kryt (nad 80 %), může souviset s autoimunitními chorobami.

Nejrozšířenějším typem tohoto onemocnění je generalizované vitiligo. Skvrny bývají rozesety kolem úst a očí, na prstech, kolenou či v okolí genitálií. První bílé skvrny se u většiny pacientů objeví ještě před dovršením 20 let. [1, 23]

Problémy spojené s vitiligem

Bílé skvrny nepředstavují jen kosmetický problém. Pokožka s vitiligem postrádá přirozenou ochranu vůči ultrafialovému záření, takže je extrémně náchylná ke spálení na sluníčku. U některých pacientů se mohou objevit také abnormality v sítnici či změna barvy duhovky, ale potíže se zrakem jako takovým obvykle nemají. Pokud jsou však postiženy melanocyty lokalizované v labyrintu vnitřního ucha, může dojít k postižení sluchu.

Lidé s vitiligem trpí také po psychické stránce, zejména pokud mají bílé skvrny na obličeji a dalších nápadných místech. Stud a nízké sebevědomí pak může přispět k rozvoji depresí, úzkostí a dalších duševních problémů.

Bílé skvrny je potřeba během života sledovat. Ve stáří se na nich mohou objevovat přednádorové změny (aktinické keratózy). V souvislosti s tímto onemocněním je pozorován také o něco vyšší výskyt některých onemocnění:

Příčiny vitiliga

Přesná příčina vzniku vitiliga nebyla dosud objasněna. Existuje ale několik teorií, ke kterým se výzkumníci přiklání:

  • autoimunitní teorie – melanocyty jsou likvidovány buňkami imunitního systému,
  • neutrální teorie – melanocyty jsou ničeny látkami, které se starají o přenos signálů mezi nervovými buňkami,
  • autodestruktivní teorie – melanocyty jsou ničeny toxickými metabolity, které vznikají jako odpadní produkty při jejich syntéze.

K výsevu skvrn pravděpodobně přispívají i dědičné faktory. Pokud se objeví u příbuzných prvního stupně (rodiče, děti, sourozenci), je riziko propuknutí u daného jedince 7–10krát vyšší než u jedinců, kteří v rodině vitiligo nemají.

Skvrny vitiliga se zároveň častěji objevují v místech, kde došlo k poškození pokožky. Mohlo jít o mechanické poškození i silné spálení od sluníčka. [8, 9, 10]

Existuje na vitiligo léčba?

Pokud vás zajímá, jak léčit vitiligo, možná vás překvapí, že existuje poměrně dost terapeutických postupů na zmírnění projevů této nemoci. Bohužel ale není zcela vyléčitelná. Jen u 10–15 % pacientů bílé skvrny časem vymizí. Většina se potýká s vitiligem po zbytek života.

Léčba vitiliga patří do rukou zkušeného dermatologa. Čím dříve se s ní začne, tím lepších výsledků je možné dosáhnout.

Léky na vitiligo

K léčbě vitiliga lze využívat lokální a systémové léky. Mezi lokálně působící léčiva patří nejrůznější mastičky a krémy. Krém na vitiligo obsahuje většinou slabé kortikosteroidy. Další možností jsou takzvané topické imunomodulátory, které mají v porovnání s kortikosteroidy méně nežádoucích účinků. Mezi nejvyužívanější účinné látky patří tacrolimus a pimecrolimus.

Systémová terapie se využívá jen v těžkých případech, kdy je vitiligem postižena velká plocha kůže a pacient nereaguje na místní léčbu. Ze systémových kortikoidů jde třeba o prednison nebo dexamethason. [11, 12, 13, 14]

5 nejčastějších kožních nemocí Přečtěte si také:

5 nejčastějších kožních nemocí

Vitiligo: laser a fototerapie

Další léčebnou metodou je světelná terapie. UV záření totiž dokáže stimulovat pokožku k tvorbě kožního barviva. Za nejúčinnější je považováno světlo o vlnové délce od 308 do 314 nanometrů (tzv. úzkopásmové UVB). Dále je možné využívat i UVA záření v kombinaci s psoraleny, což jsou látky zvyšující citlivost pokožky na záření.

U rozsáhlých forem vitiliga lze používat i léčbu laserem. Případně lze přistoupit i k chirurgické léčbě, při které jsou pacientovi transplantovány kožní štěpy, či přímo melanocyty.

Vitiligo: přírodní léčba

Melanocyty jsou mimořádně citlivé vůči oxidačnímu stresu. Proto jsou výborným doplňkem léčby antioxidanty. Patří mezi ně třeba:

  • vitamín C,
  • betakaroten,
  • selen,
  • zinek,
  • vitamín E,
  • superoxiddismutáza. [15, 16, 17]

Galerie: Jak se projevuje vitiligo

Jak zakrýt vitiligo?

Bílé skvrny s vitiligem lze snadno zakrýt make-upem. Volte odolný make-up s vysokým krytím. Na trhu dnes navíc existují přípravky, které mají i ochranný faktor (SPF), takže poskytnou citlivé pokožce ochranu před slunečním zářením.

Pro déletrvající efekt používají někteří lidé samoopalovací krém na vitiligo. Mějte na paměti, že jde pouze o vizuální efekt. Žádný pigment se po aplikaci samoopalovacích přípravků v kůži nevytvoří. Tento kosmetický výrobek navíc neposkytuje ochranu proti slunečním paprskům, takže musíte před pobytem na přímém slunci použít krém s vysokým SPF. [18, 19, 20]

Vitiligo u dětí

Nemoc vitiligo se objevuje jen vzácně u dětí mladších 8 let. Mnohem častěji postihuje děti ve věkovém rozmezí 9–12 let. Během puberty může psychika dospívajícího jedince hodně utrpět, pokud se vitiligo rozšíří na viditelná místa. Proto je důležité zvážit i psychoterapii, pokud se u dítěte projeví psychické problémy. [21, 22]

Zdroje: nhs.uk, mayoclinic.org, vitiligo-center.org, nih.gov, frontiersin.org, dermatologytimes.com, vitiligosociety.org, aad.org, derm.cz, dermatologiepropraxi.cz

Co je to vitiligo?
Vitiligo je neinfekční onemocnění kůže, při kterém se objevují na kožním krytu ohraničené bílé skvrny. V těchto oblastech se netvoří žádný pigment. Skvrny nijak nebolí ani nesvědí, ale mohou souviset s dalšími zdravotními problémy. Navíc mají negativní vliv i na psychiku jedince.
Jak zastavit vitiligo?
U některých jedinců se skvrny přestanou tvořit samy od sebe, jde ale o poměrně nízké procento případů. Většina pacientů se tak snaží zastavit jejich šíření pomocí lokálních přípravků s kortikoidy, imunomodulátory, systémovými léky a světelnou léčbou.
Může se objevit vitiligo u psa?
Ano, vitiligo se může objevit i u psů. Projevuje se podobně jako u lidí – na srsti zvířete jsou jasně ohraničené skvrny, ze kterých vyrůstají pouze bílé chlupy. Vybělení se vyskytuje nejčastěji na hlavě a čenichu. Podobně jako u lidí bývají skvrny symetrické, jedná-li se o generalizovanou formu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).