Hlavní navigace

Uplácení lékařů je zcela nepřípustné, říká ředitel farmaceutické asociace

20. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) zveřejnila nový etický kodex a tvrdí, že chce usilovat o transparentní spolupráci a zveřejňování spolupráce mezi lékaři a farmaceutickými firmami.

 „Je naprosto neakceptovatelné, aby docházelo k uplácení lékařů,“ říká k tomu nový výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl.


Autor: ČAFF

Nový výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl (vpravo) na tiskové konferenci (vlevo Andrej Pardo, předseda představenstva)

Asociace sdružuje farmaceutické firmy na našem trhu, hájí jejich zájmy. V čem je asociace důležitá pro běžného pacienta, jak na něj dopadne vaše práce?

Dopad není přímý, ale vede přes naši snahu o vytvoření stabilního prostředí. Činnost asociace přispívá k naplňování hlavního poslání členských společností, tedy k zajištění účinných, kvalitních, bezpečných a cenově dostupných léků co nejširšímu okruhu pacientů. Například usilujeme o to, aby se regulace cen a úhrad uplatňovaly jenom tam, kde je to nutné, protože nesprávně nastavená regulace může vést k ukončení dodávek léčivého přípravku a tím k omezení dostupnosti léčiv pro pacienty.

Od září jste ředitelem ČAFF, na co se chcete zaměřit, co byste chtěl změnit?

V minulosti jsem se pracovně setkával se zástupci ČAFF a díky těmto setkáním jsem asociaci vnímal jako respektovaného a důvěryhodného partnera. V tomto směru chci na svoje předchůdce navázat a nemyslím si, že je nutné na způsobu práce asociace za každou cenu něco zásadního měnit.

V červenci asociace zavedla nový etický kodex. Jak vnímáte uplácení lékařů, byť nepřímé, a co proti této praxi podniknete?

Uplácení lékařů je v rozporu nejen s Etickým kodexem, ale také s právními předpisy a je zcela nepřípustné. V rámci asociace působí Etická komise, která má za úkol prošetřit případné podezření na porušení Etického kodexu. Kodex jsme zpřísnili nad rámec zákonných povinností a umožňuje uložit až milionovou pokutu členovi, který by ho porušil.

Podporujeme také transparentnost spolupráce mezi lékaři a farmaceutickými firmami. Postupujeme v souladu s Evropskou asociací generických a biosimilárních léků, v rámci níž se připravují pravidla pro zveřejňování údajů o spolupráci mezi zdravotnickými odborníky a farmaceutickým průmyslem. Očekáváme, že projekt bude spuštěn od roku 2018 a první publikovaná data o spolupráci budou za rok 2017.

Kodex dále rovněž zpřísnil podmínky pro práci zástupců farmaceutických firem. Zavádíme povinnou certifikaci pro každého, kdo přichází do kontaktu se zdravotnickým odborníkem.

Ve vašem kodexu se například píše, že návštěva obchodního zástupce nesmí být obtěžující. V praxi to někdy ale vypadá tak, že je plná čekárna a v ordinaci je obchodní zástupce. Jejich návštěvy by měly spíše probíhat mimo ordinační hodiny, souhlasíte?

Je především na lékařích, jakým způsobem organizují svůj pracovní čas. Myslím si, že řešit takové situaci zákazy není efektivní, což ostatně potvrzují zkušenosti ze zemí, které k zákazům návštěv v ordinačních hodinách přistoupily.

Když mi v lékárně prodali produkt označený jako neprodejný reklamní vzorek, asi to není v pořádku? Jak se takové zboží do lékárny dostane?

Poskytování reklamních vzorků je v současnosti již výrazně omezeno, potvrzují to například i hlášení distributorů o dodávkách vzorků obchodním zástupcům. Kromě toho, vzorky je možné podle zákona poskytnout pouze osobám oprávněným léky předepisovat, tedy lékařům. Takže v lékárně by se vzorek vůbec objevit neměl. Pokud se tak přesto stane, jistě to není v pořádku, ale netroufám si spekulovat, jak se tam dostal.

ČAFF podporuje vstup tzv. biosimilárních léků do českého zdravotnictví. Je šance, že se díky nim stane dostupnější drahá biologická léčba?

Ano, to je hlavní význam těchto léků. Biosimilars mohou rozšířit okruh pacientů, pro které bude dostupná drahá biologická léčba. Snaha o využití potenciálu biosimilars je jeden z našich cílů.

Jaká je podle vašich zkušeností situace s nedostatkem (určitých) léků v ČR? Nedávná reportáž na TV Prima tvrdila, že léky chybí, protože končí v zahraničí. SÚKL se proti tomu ohradil. Dostane každý lék, který potřebuje?

Příčin, které vedou k nedostatku některých léků pro české pacienty, je více. Podílí se na něm již zmiňované reexporty. Ale také třeba stále se zpřísňující požadavky na výrobce léčivých přípravků, cenová a úhradová regulace apod. Na jednu stranu nechceme strašit pacienty nějakými katastrofickými vyhlídkami, protože nějaké řešení pro pacienta se obvykle podaří najít. Ale je bezesporu nepříjemné a obtěžující, pokud pacient zjistí, že jeho přípravek není k dispozici a lékař nebo lékárník musí tuto situaci řešit.

Mgr. Martin Mátl

Absolvent Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, od roku 2007 byl šest let členem představenstva České lékárnické komory, kde se specializoval na oblast cenové a úhradové regulace léčiv. V letech 2013 a 2014 vedl odbor farmacie ministerstva zdravotnictví. Dále působil v Krajské zdravotní, a.s. v Ústí nad Labem. Od září 2015 je novým výkonným ředitelem České asociace farmaceutických firem (ČAFF), www.aff.cz.

Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) sdružuje všechny hlavní výrobce a dodavatele generických léků. Aktuálně se jedná o 21 firem, které v České republice zaměstnávají 4 416 zaměstnanců. Na český trh aktuálně dodávají 1 751 preparátů, jichž se ročně prodá zhruba 145 milionů kusů. Celkové roční tržby všech členských firem dosahují 15,24 miliardy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).