Hlavní navigace

Lidé z Ukrajiny najdou lékařskou péči v ČR na nově zřízených UA POINTech

16. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že zřizuje tzv. UA POINTy. Půjde o nízkoprahové ambulance, které zajistí zdravotní péči pro ukrajinské uprchlíky. Poskytnou pohotovost pro děti i dospělé, případně gynekologické ošetření.

UA POINTy budou z rozhodnutí ministra zdravotnictví zřízeny při všech přímo řízených fakultních nemocnicích. Smyslem zřízení těchto nízkoprahových ambulancí je zajištění plynulého procesu poskytování zdravotních služeb osobám z Ukrajiny, které nebude schopna absorbovat síť poskytovatelů primární péče.

Lékařská péče pro děti i dospělé z Ukrajiny

UA POINTy zřídí všechny fakultní nemocnice napříč republikou. Na místě bude poskytována lékařská pohotovostní péče pro dospělé, pro děti a dorost z Ukrajiny, v případě zvýšeného zájmu i gynekologicko-porodnická ambulance. Na místě budou zajištěny i tlumočnické služby. Ostatním nemocnicím ministerstvo zdravotnictví zřízení UA POINTu doporučuje.

„Je zcela klíčové zajistit dostupnost péče pro uprchlíky z Ukrajiny. Nastavujeme proto systém, který bude funkční po celé České republice a nebude mít vliv na kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro české občany,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

IT systémy, telefonní help linka i další lékařská pomoc pro uprchlíky

Ministerstvo zajišťuje také související IT systémy: „Vzhledem ke zvýšenému počtu osob z Ukrajiny budou navýšeny kapacity i možnosti IT systémů tak, aby péče o ukrajinské uprchlíky byla maximálně efektivní nejen pro samotné uprchlíky, ale i pro poskytovatele zdravotní péče. Jde zejména o úpravu systému ISIN a dispečinku intenzivní péče. Tyto změny slouží především ke zefektivnění plánování kapacit, sběru základních údajů o kapacitách UA pointů, počtů dostupných ambulancí, ordinačních hodin či kapacit pro RTG vyšetřování,“ uvádí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

MZ rovněž zřídilo pro otázky na zdravotní pojištění a zdravotní péči bezplatnou telefonickou linku, která je dostupná i v ukrajinštině. Její číslo je +420 226 20 1221. Po dovolání se na linku mají volající zvolit rovnou volbu číslo 8.

Již před několika dny zveřejnili praktičtí lékaři seznam ordinací, které ošetří zdarma děti i dospělé z Ukrajiny bez zdravotního pojištění. Možnost akutní bezplatné lékařské pomoci je také ve státních nemocnicích. Dosáhnout lze i na psychologickou pomoc. Více se tématu věnujeme v článku Pro obyvatele Ukrajiny je v ČR dostupná bezplatná lékařská i psychologická pomoc.

Podrobné informace mj. pro poskytovatele zdravotních služeb jsou uvedeny na webu ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz/ukrajina.

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL
EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI
IT A KYBERBEZPEČNOST
RADY NEJEN PRO RODIČE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).