Hlavní navigace

Test: Kupujete „sušenou smetanu“ do kávy? Je to bělidlo

20. 2. 2018

Sdílet

S mlékem či smetanou mají pramálo společného, jedině snad efekt zbělení kávy. Instantní přípravky do kávy se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Co je však od opravdové smetany dělí?

Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků, které označuje jako určené „k zabělení černé kávy“. Už tato definice naznačuje, že nepůjde o žádné terno. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují tyto produkty místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Není to smetana do kávy

Přestože vzhled a možná i způsob použití svádí ke zjednodušování, název „smetana do kávy“ je pro tyto výrobky nepřípustný. S mlékem mívají rostlinné náhražky společnou pouze barvu a přítomnost mléčné bílkoviny. Základ tvoří glukózový sirup a rostlinný tuk. „Výrobcům označování problém nečiní, horší to je někdy s prodejci. Rezervy ve správných pojmenováních najdete například v e-shopech,“ poznamenává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Problém mohou mít spíše sami spotřebitelé, pokud se nezajímají o složení a třeba dle obrázku usoudí, že se jedná o sušenou „smetanu do kávy“. Nejedná.

Důvodů pro použití bělidel do kávy může být podle autorů testu několik. Hlavní výhodou je, že je můžete dlouho skladovat, navíc bez zvláštních nároků na teplotu. Nejspíš proto se s bělidlem můžete setkat i v kávových automatech, kde je jejich používání maskováno například pod názvem „bílá káva“. Další výhodou je nízká cena (od 6 Kč za 100 gramů směsi).

Výrobci používají řadu éček a problematické, částečně ztužované tuky

Instantní přípravky do kávy obsahují různé emulgátory – tzv. éčka. Některá jsou nezbytná z technologických důvodů, protože se starají o to, aby výrobek nehrudkovatěl, dobře se rozpouštěl, držel si stále svou texturu a vytvářel plný chuťový dojem. Jiná dohánějí, co výrobku chybí, mají mu dodat vlastnosti, které nemá. „Naše hodnocení jsme postavili výlučně na informacích z obalu a zohledňovali jsme v něm obsah cukru, soli a bílkovin, použitý tuk a také zastoupení potravinářské chemie. Ve složení jsme ale narazili i na látky, které nejsou nezbytné, a to například barvivo a aroma,“ komentuje Hana Hoffmannová.

dTest negativně hodnotil, že výrobci produktů Samantha Lux, Mokate Carmen pěna, Samantha Standard, Amylon Coffee Creamer a Lidl/Monte Santos Creamore tuky částečně ztužovali. Při částečném ztužování totiž mohou vznikat prokazatelně škodlivé transmastné kyseliny.

Tuk je nositelem chuti, jeho obsah se u sledovaných výrobků pohyboval od deseti do čtyřiceti procent, tedy na škále od smetany na vaření až po smetanu ke šlehání de luxe. Výrobci používají místo mléčného tuku nejčastěji kokosový, palmový nebo sójový. dTest negativně hodnotil, že výrobci produktů Samantha Lux, Mokate Carmen pěna, Samantha Standard, Amylon Coffee Creamer a Lidl/Monte Santos Creamore tuky částečně ztužovali. Při částečném ztužování totiž mohou vznikat prokazatelně škodlivé transmastné kyseliny. Plně ztuženým tukům srážel také body, jen mírněji. Při plném ztužování totiž transmastné kyseliny nevznikají a z pohledu zdravotního představují problém nikoli ztužené, ale částečně ztužené tuky.

Tipy dTestu:

  • Pokud patříte mezi příznivce bělidel do kávy, vybírejte si výrobky, ve kterých nejsou částečně ztužené (hydrogenované) tuky. Ty totiž mohou obsahovat škodlivé transmastné kyseliny.
  • Čím méně cukru v nutriční tabulce, tím lépe. Pokud to není nutné, například kvůli intoleranci laktózy, dopřejte si výživově hodnotnější mléko nebo smetanu. Alergikům s citlivostí na mléčnou bílkovinu raději bělidlo do kávy nedávejte, protože i v bělidlech ji najdete.

Srovnání bělidel do kávy najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky přineslo únorové vydání časopisu dTest.

Jsou slazené, i když sladkou chuť necítíte

Cukr byste možná v instantních náhradách smetany nehledali. „Cukrovkáři by se však měli mít na pozoru a číst složení, protože glukózový sirup jsme našli ve všech sypkých instantních směsích,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává: „Problém představuje množství cukru, které glukózový sirup do výrobku vnáší, aniž by vytvářel sladkou chuť na jazyku. Rozdíly mezi výrobky jsou propastné. Cukrovým rekordmanem je výrobek Albert Quality – uvádí 81 g ve 100 g instantní směsi. Jinými slovy – s každou dávkou tohoto výrobku, kterou si nasypete do šálku, dostanete i jednu lžičku cukru, o které nevíte.“  Mimochodem, pokud si někdo hlídá váhu, neměl by zapomínat, že i lžička pravé smetany do kávy zahýbe s denním příjmem kalorií.

Ze zjištění testu pak za zmínku stojí ještě výrobky s druhým a třetím nejvyšším podílem cukru – Samantha Lux a Samantha Standard ukrývají ve 100 g prášku 68, respektive 69 g cukru.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).