Hlavní navigace

Test instantních káv: nejhůř dopadlo Tchibo

9. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Prakticky stejnou kvalitu za velmi rozdílnou cenu pořídíte v nabídce instantních káv na českém trhu. A nejhorší výrobek? Kromě špatné chuti byly zjištěny i stopy plísně!

Časopis dTest porovnával instantní kávy na českém trhu. Otestoval, zda se vyrábí z pečlivě vybraných a upražených zrn, jako tom ujišťují výrobci v reklamách, a zda neobsahují náhražky. Jako u většiny potravin na trhu jsou rozdíly v kvalitě významné. Test přinesl i závažné zjištění, neboť jeden z výrobků obsahoval nadlimitní množství ochratoxinu A, který indikuje přítomnost plísní v kávových zrnech.


Autor: SXC

Splňuje instatní káva požadavky na kvalitu?

dTest záměrně nakoupil výrobky z různých cenových hladin. Jako vždy se prokázalo, že v některých případech lze za odlišné ceny pořídit prakticky stejnou kvalitu. Například vítěz testu, Carte Noire Arome Absolu Arabica Exclusif za 190 Kč, a káva Douwe Egberts Grand Aroma Premium Blend za 120 Kč se v celkovém hodnocení lišily jen o jedno procento.

Plesnivá zrna v Tchibu

Nejhorší hodnocení obdržela instantní káva Tchibo Family classic za 85 Kč, a to jak na základě objektivních analýz zaměřených mimo jiné na aroma a přiměřenost pražení, tak i na základě senzorických zkoušek. Výsledky vypovídají o nejchudším spektru i intenzitě aromatických látek ve srovnání s ostatními výrobky. Mnohem závažnější ale bylo zjištění, že káva byla vyrobena i z plesnivých zrn, což je zřejmé z přítomnosti ochratoxinu A. Tato toxická látka není přirozenou součástí kávových zrn, dostane se do nich až nesprávným zacházením, v důsledku kterého napadne kávu plíseň. Zjištěné množství ochratoxinu A se pohybovalo nad hygienickým limitem.

Šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová dodává: „Ačkoliv by se taková káva neměla objevit na pultech obchodů, je třeba zdůraznit, že její konzumace nepřináší žádné akutní zdravotní riziko, protože mezi limitem a skutečně toxickou dávkou je velký bezpečnostní koeficient.“ 

Kvalita instantních káv je obecně nižší než kvalita kávy z čerstvě umletých zrn. „Ve většině českých domácností se instantní káva najde. Pro její milovníky je nyní k dispozici detailní přehled výsledků testu dvanácti produktů, a to nejen z hlediska přítomnosti nežádoucích látek, ale především z hlediska vůně, chuti a přiměřenosti pražení,“ uzavírá Ida Rozová.

Podrobné výsledky testování jsou dostupné v placené sekci na www.dtest.cz/instantni-kava.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).