Hlavní navigace

Takhle vypadá voda z Vltavy před a po úpravě na pitnou: nyní z kohoutků v Praze

24. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Podolská vodárna kdysi zásobovala hlavní město pitnou vodou. V roce 2002 její provoz ukončily povodně. Koncem září odtud opět proudí pitná voda pro Prahu.

Podolská vodárna, která sídlí v nádherné stavbě podle projektu architekta Antonína Engela, zahájila provoz v roce 1929. Zásobovala Pražany vodou nepřetržitě až do povodní v roce 2002. Od té doby slouží pouze jako záložní zdroj a metropole má vodu z Úpravny vody Želivka, která proudí přes štolový přivaděč do vodojemů v Jesenici u Prahy a dále do pražské vodovodní sítě.

Právě výluka štolového přivaděče ve dnech 25. až 28. 9. je důvodem, proč hlavní město koncem září opět zásobuje vodou Podolská vodárna. Po několika dnech testovacího provozu, kdy se ladily parametry a kvalita vody, začala dodávat vodu do sítě. „Pražané se vůbec nemusejí obávat nedostatku pitné vody,“ říká mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Podívejte se, jak probíhá čištění vody a jaký je rozdíl mezi surovou vodou a po úpravě:

Kvalita vody se zlepšila

Jaká je vůbec kvalita vody ve Vltavě ještě před úpravou? Podle vedoucího Podolské vodárny kolísá: „Záleží na řadě faktorů, na počasí, kvalitu hodně ovlivní splachy z přítoků, ale obecně není vůbec špatná,“ říká Ondřej Gandžala s tím, že čistota vody se za posledních dvacet třicet let zlepšila.

Technologie čištění záleží na daných podmínkách, parametrech surové vody. „Na Želivce se používá síran hlinitý, v Podolí je voda trochu jiná, takže my používáme síran železitý,“ vysvětluje vedoucí. Voda v Podolské vodárně se dále nečistí pomocí chemie, ale přes pískové filtry. „Písek se neustále doplňuje, při filtraci se ho vždy část odplaví. Starší písek má ale lepší filtrační vlastnosti. Voda následně putuje do vodojemu, kde se chloruje,“ popisuje Ondřej Gandžala.

Kvalita vody se mění i v průběhu dne, například podle počasí nebo vlivem upouštění Vltavské kaskády. Na to reaguje způsob úpravy. Měření probíhají kontinuálně, sleduje se např. pH, kyslík, vodivost, železo, zákaly, další parametry sleduje laboratoř díky pravidelným odběrům, nejen přímo ve vodárně, ale i na výstupu.

Po plném obnovení provozu přivaděče se výroba pitné vody pro Pražany znovu vrátí do Želivky a Podolská vodárna bude opět sloužit pouze jako záloha pro mimořádné události.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).