Stévie místo cukru: jak si doma připravit přírodní sladidlo

Sdílet

Rostlině stévie se přezdívá sladká tráva a jak označení napovídá, lze ji používat ke slazení. Je dobré znát poměr mezi stévií a cukrem a sladidlo si ideálně připravovat z kvalitních bylin.

Stévie cukrová je trvalka, která dorůstá do výšky až jednoho a půl metru, pochází z oblastí mezi Brazílií a Paraguayí. Jihoameričtí indiáni tuto rostlinu nazývají Azúca-caá, v překladu sladká tráva. Můžeme ji pěstovat i doma ve větším květináči a připravit si z ní přírodní sladidlo.

Co se dozvíte v článku
  1. Co se z této rostliny používá?
  2. Co stévie obsahuje?
  3. Léčivé účinky stévie
  4. Měrná tabulka sladivosti stévie
  5. Extrakt ze stévie
  6. Pozor na kvalitu

Co se z této rostliny používá?

Sbíráme listy a stonky.

Co stévie obsahuje?

Nejdůležitějšími látkami obsaženými v této rostlině jsou tzv. diterpenoidní glykosidy – především steviosid, steviobiosid, které jsou používány jako kvalitní nekalorické sladidlo (bez fruktózy, glukózy či sacharózy).

Steviosid je 300× sladší než sacharosa.

Stévie rovněž obsahuje flavonoidy, především quarcetin, kyselinu kávovou, kumarin.

Léčivé účinky stévie

Stévie má antibiotické a antivirové účinky, je vhodnou alternativou sladké chuti pro diabetiky, urychluje hojení ran, vyrovnává krevní tlak, pomáhá při únavě, snižuje chuť na alkohol a cigarety.

Měrná tabulka sladivosti stévie

  • 1 lžička mleté sušené stévie se rovná 200 g cukru.
  • Špetka mleté sušené stévie se rovná 1 lžičce cukru.

Extrakt ze stévie

Toto přírodní sladidlo můžeme používat do čaje, kávy, nápojů, salátů, moučníků, pudinků, zmrzliny, k doslazení jídel.

Potřebujeme: 2 hrnky čerstvých či 1 hrnek sušených listů a stonků stévie, 3 hrnky 40% lihu či kvalitního destilátu

Postup: Do sklenice vložíme stévii, zalijeme ji lihem, pevně zašroubujeme a vše necháme na klidném místě 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, vzniklý extrakt nalijeme do sklenice s kapátkem a můžeme používat.

Sladivost extraktu ze stévie

  • 1 lžička extraktu ze stévie se rovná 200 g cukru.
  • 7 kapek tekutého extraktu ze stévie se rovná 1 lžíci cukru.
  • 2 kapky tekutého extraktu ze stévie se rovnají 1 lžičce cukru.

Pozor na kvalitu

Většina průmyslově zpracovaných sladidel se stévií je nabitá aditivy a zbytkovými chemikáliemi, proto doporučuji upřednostnit bio kvalitu nebo vlastní rostlinu v květináči.

Galerie: Jak se vyrábí sladidla ze stévie

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…