Hlavní navigace

Starbucks otevřel v Česku unikátní kavárnu. Vybranou kávu chystají na stroji za půl milionu

Sdílet

Kavárenský řetězec Starbucks, který v Evropě, potažmo v Česku provozuje společnost AmRest, představil v polovině února nový koncept svých kaváren, Reserve store. Čím se liší od stávajících podniků a co navíc nabídne, jsme se zeptali manažera Starbucks pro Česko a Slovensko.

Znovuotevřená pobočka Starbucks na Jungmannově náměstí v Praze přináší do České republiky koncept Reserve store, zcela nový formát kaváren Starbucks. Zákazníci zde ochutnají prémiové druhy kávy připravované klasickými i alternativními metodami.

Chloubou pražského Reserve store je prvotřídní hi-tech kávovar Black Eagle, který baristům umožňuje individuální nastavení a kontrolu jednotlivých fází přípravy, jako je množství a poměr zrn, doba přípravy nebo teplota vody. My jsme oslovili marketingového ředitele Starbucks pro Česko a Slovensko, Michala Holotíka, aby nám nový koncept blíže představil a vysvětlil i laikovi, jaký je rozdíl mezi Starbucks a konceptem Reserve store.

Proč jste otevřeli první nový Reserve store zrovna v Česku?

Čeští zákazníci jsou mimořádně vstřícní k novinkám, proto otevíráme první středoevropský Reserve store právě v České republice. Věříme, že výjimečná káva i výjimečné prostředí přitáhnou do Starbucks i ty nejnáročnější kávové nadšence.

Pití kafe prodlužuje život a chrání zdraví. Hodně ale záleží na tom, kolik ho vypijete Přečtěte si také:

Pití kafe prodlužuje život a chrání zdraví. Hodně ale záleží na tom, kolik ho vypijete

Kolik kaváren konceptu Reserve store aktuálně Starbucks provozuje – vyjma tohoto prvního ve střední Evropě?

Pro lepší obraz asi uvedu v širších souvislostech. Na světě je šest Starbucks Reserve Roasteries (tam spadá i Milán). Reserve store je nový koncept a na světě jich je přes 1500. V úrovni Starbucks Reserve store jsme v tuto chvíli jediní v Evropě. Například na Maltě, ve městě Valletta, najdete unikátní koncept Reserve Bar s rozšířenou nabídkou zároveň se stálou nabídkou Starbucks.

Co vás vedlo k vytvoření nového konceptu Starbucks? Máte zájem oslovit i jinou cílovou skupinu?

Naším cílem je samozřejmě pozdvihnout zážitek ze šálku kávy v českém prostředí na ještě vyšší úroveň. Dalším důležitým faktorem je možnost ukázat jednotlivé alternativní metody přípravy kávy a možnost přinést limitované edice zrnkové kávy z různých koutů světa.

Cílová skupina zákazníků se díky odlišné nabídce nápojů (primárně na kávové bázi) bude jistě lišit od té běžné např. v nákupních centrech, ale nijak striktně je nevymezujeme. Budeme velmi rádi, když si každý zákazník najde cestu zkusit výjimečný zážitek a rozšířit tak své kávové obzory.

Kde dále budete stejný koncept otevírat?

Momentálně nemůžeme potvrdit další lokace. Zkoumáme další možnosti v rámci skupiny AmRest. Na některých trzích máme již několik let kavárny Reserve Bar konceptu (v Německu, Polsku, Rumunsku). Je možné, že právě na příkladu pobočky na Jungmannově náměstí je následně ještě rozšíříme.

Kolik káv denně pijete?

Jak dlouho a kde se školili baristé do českého Reserve store?

Byl to několikatýdenní proces, probíhal v Miláně ve Starbucks Roastery, zároveň zde v Praze díky přítomnosti zkušených Coffee Masterů z Milána.

Starbucks Reserve nabídne dva druhy směsí káv

Designový podnik nabídne vzácné druhy kávy z malých pěstitelských oblastí a pečlivě připravované směsi určené pouze pro kavárny Reserve, například Microblend No. 10 nebo Microblend No. 21.

Starbucks Reserve Microblend No. 10 představuje dokonalý základ cold brew nápojů. Výjimečně jemnou a rozmanitou chuť zvýrazňují sezónně sklizená zrna, která vytvářejí osvěžující alchymii požadovanou od studeného nápoje. Kávová zrna z Afriky a Latinské Ameriky jsou sbírána na vrcholu zralosti a zpracována přírodní a mokrou metodou, aby společně vytvořila zářivé, sladké tóny čokolády, karamelu a koly.

Starbucks Reserve Microblend No. 21 je pojmenovaná podle přírodního zlatého řezu, byla původně vyvinuta pro přípravu espressa, ukázalo se však, že přináší nový charakter a dynamiku i dalším druhům přípravy. Guatemalská zrna směsi dodávají bohatý čokoládový základ, s nímž zajímavě kontrastuje komplexní a svěží chuť kávy z Keni. Ve formě espressa přináší dokonalý mix hutnosti a šťavnatých citrusových tónů, je výborná jako doppio a skvěle
si rozumí s mlékem v podobě latte. Jde o harmonicky vyváženou kompozici, vhodnou pro každou příležitost.

Jak byste člověku, který Starbucks až tak nezná, vysvětlil, v čem je rozdíl mezi klasickou kavárnou Starbucks a konceptem Reserve store?

  • Prostředí kavárny, které je samo o sobě výjimečné designem interiéru.
  • Nabídkou retail (unikátní brandovaný merchandising a limitované edice sezónních zrnkových káv v odlišném designu).
  • Vybavení pro servírování, které odpovídá prémiovému zážitku.
  • Chuť běžného espressa připravená z unikátní kávy Microblend No. 2.
    Nitro – kávové cold brew nápoje obohacené dusíkem.
  • Clover – alternativní způsob překapávané kávy, který je jiný než běžná příprava přes papírový filtr.
  • Samotným srdcem kavárny je pak kávovar Black Eagle, který představuje kavárenské řemeslo při přípravě každého jednotlivého kroku nápoje a dokáže připravit ten nejkvalitnější espresso shot.

Proč jste vlastně vybrali do provozovny zrovna kávovar Black Eagle?

Black Eagle, model VA388 pro přesnost, byl vybrán přímo do Starbucks Reserve, používají ho všechny Reserve Stores & Roasteries. Tento kávovar vyhovuje požadované nejvyšší kvalitě přípravy espresso shotů díky inovativní technologii a spolehlivosti.

Italská značka Victoria Arduino, která ho vyrábí, je známá svojí kvalitou a nadčasovým designem a jejich kávovary mají ve světě velkou oblibu hlavně v kavárnách s výběrovou kávou. Mimochodem na kávovarech Black Eagle se soutěží i ve známé baristické soutěži Barista roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).