Hlavní navigace

Slováci na Velikonoce jedí to, co Češi o Vánocích

22. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Češi dodržují velikonoční zvyky stále méně. A to i přesto, že je mají rádi a těší se na ně. Na rozdíl od Slováků nám chybí jak tradiční velikonoční jídlo, tak snahy o velký úklid.

Velikonoční tradice jsou v České republice stále oblíbené, i když je dodržuje menší procento obyvatel. Tedy alespoň jen 33 % respondentů uvádí, že se u nich doma tradice pořád dodržují. A 35 % z dotázaných připouští, že se jim velikonoční tradice líbí, avšak je mrzí, že se již příliš nedodržují. Pouze 4 % Čechů se velikonoční tradice nezamlouvají a také je ani nedodržují.

Ukázal to výzkum společnosti Unilever, který se zaměřil také na jídlo a na úklid.

Na Slovensku jsou velikonoční tradice nejvíce oblíbené u generace nad 50 let, ale pozitivně je vnímají i mladší Slováci. Více než 40 % dvacátníků potvrdilo, že velikonoční polévání vodou mají rádi a těší se na ni i tento rok. Tradice jsou nejoblíbenější v Prešovském kraji, kde pozitivní vztah k pomlázce potvrdilo více než 80 % dotázaných. Naopak na západním Slovensku obyvatelé tyto tradice spíše jen tolerují.

Slováci jedí na Velikonoce to, co Češi o Vánocích

Výzkum se také zaměřil na to, jaké jídlo považují Češi za tradiční velikonoční menu a zda něco takového v Česku vůbec existuje. Jedna pětina Čechů odpověděla, že žádné speciální menu na Velikonoce nekonzumují. Avšak 37 % z nás má Velikonoce spojeny s masitým pokrmem (včetně velikonoční nádivky). Pro 9 % obyvatel je stále typickým velikonočním jídlem velikonoční beránek.

Co se týče tradičního velikonočního menu na Slovensku, mají v tom Slováci jasněji než Češi. Ze svátečních jídel stále boduje bramborový salát s majonézou. Ten je dominantou velikonočního jídla až v 63 % domácností.

Na otázku, čeho se obyvatelé České republiky nejvíce přejídají během velikonočních svátků, odpovědělo 30 %, že nasycení jsou po Velikonocích především vajíček. Celkem 20 % dotázaných také uvedlo, že po Velikonocích nemůžou již vidět beránka.

Tip – vaječné menu na celý den: Co s 35 vejci? Nebo snad vykoledujete víc?

Úklid? Jen když je špína už moc vidět

Na otázku, zda se na Velikonoce dělá velký, generální úklid, odpovědělo 69 % respondentů, že se velikonoční úklid neliší od běžného úklidu, který se provádí během celého roku. Jen 27 % dotázaných uvedlo, že se na Velikonoce musí všechno výjimečně lesknout. Naproti tomu průzkum na Slovensku zjistil, že slovenské domácnosti jarnímu úklidu přikládají velký důraz. Platí přitom, že čím více členů domácnost má, tím více se musí lesknout.

V českých domácnostech stále převládá tradiční rozdělení rolí z pohledu muž a žena. Na odpověď, kdo v rodině nejvíce uklízí, odpovědělo 90 % respondentů, že žena. Pouhé 2 % dotázaných uvedlo, že u nich v domácnosti uklízí muž.

Výzkum také ukázal i další úsměvný fakt: téměř polovina Čechů, přesněji 44 %, uklízí až z důvodu již viditelného nepořádku. Češi také nepoužívají jeden čistící prostředek na všechny druhy nečistot, naopak 72 % z nás čistí speciálními čisticími prostředky, pouze 26 % používá na všechny druhy úklidu univerzální čisticí prostředek," uvádí Martina Janebová, tisková mluvčí společnosti Unilever.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).