Hlavní navigace

Sedm příznaků, že vám selhává srdce

27. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zatímco infarkt se umí ohlásit razantně, u srdečního selhání jsou příznaky plíživé a často se projevují v jiných částech těla, než je hrudník. Jaké mohou být varovné signály srdečního selhání?

Srdeční selhání je stav, kdy tento mohutný sval nezvládá pumpovat dostatečné množství krve do organismu do všech částí těla. 

Ročně je srdeční selhání diagnostikováno přibližně 60 tisícům nových pacientů a je jednou z hlavních příčin hospitalizace pacientů starších 65 let. V současnosti se s tímto onemocněním v tuzemsku léčí více než 280 tisíc lidí. U většiny z nich je prvotní příčinou srdeční arytmie nebo infarkt.

Jenže zatímco infarkt přichází náhle a umí se ohlásit razantně, např. palčivou bolestí na hrudi, studeným potem či celkovou nevolností, srdeční selhání postupuje plíživě a má příznaky, jež si se srdcem nemusíte spojit. Projevují se totiž často v jiných částech těla než u srdce, což odhalení nemoci stěžuje. Přitom včasné zahájení léčby dokáže prodloužit život pacientů a zlepšit jeho kvalitu. 

Jak se tedy srdeční selhání může projevit?

Co se dozvíte v článku
  1. U konce s dechem
  2. Stálý boj s únavou
  3. Otoky nohou
  4. Kila jdou nahoru
  5. Naběhlá krční žíla
  6. Srdeční arytmie
  7. Chybějící krev v mozku

U konce s dechem

Zadýchat se při sportovním výkonu nebo po „výběhu“ do pátého patra je zcela přirozené. Zbystřit bychom však měli v okamžiku, kdy se zadýcháme při vysávání, na procházce v mírném tempu nebo při pomalé chůzi do schodů. Zvlášť pokud nám dříve podobné činnosti nedělaly žádné problémy.

Infarktů ubylo, ale blíží se epidemie srdečních selhání, bojí se kardiologové Přečtěte si také:

Infarktů ubylo, ale blíží se epidemie srdečních selhání, bojí se kardiologové

„Při srdečním selhání může dojít k hromadění krve v plicích. Nadbytečná krev proniká do plicních sklípků, kde vzniká plicní otok. Proto se pacientům hůř
dýchá i ve chvíli, kdy jsou v klidu. Někdy je dušnost provází zejména v noci, kdy leží. Musejí proto spát v polosedě nebo s několika polštáři, nebo se během noci pro dušnost posazovat,“
vysvětluje lékař Jan Václavíkpřednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Stálý boj s únavou

Srdce funguje jako neúnavná pumpa, která rozhání krev do všech částí těla. Při srdečním selhání nezvládá tuto činnost plnohodnotně vykonávat. Krev, která zajišťuje zásobování všech orgánů živinami a kyslíkem, tak někde přebývá, a jinde naopak chybí. Její nedostatek ve svalech se projeví větší únavou, která nemocného provází i ve chvílích, kdy prakticky nic nedělá. „Zvýšená únava při běžné denní činnosti, nebo například když lidé nezvládnou donést tašky z obchodu, může být jedním z příznaků srdečního selhání,“ doplňuje profesor Václavík.

Léčíte se se srdcem a oběhovým systémem?

Otoky nohou

Otoky dolních končetin jsou pravděpodobně jedním z nejtypičtějších příznaků srdečního selhání. Kromě nemocného srdce na nich nese svůj díl viny také gravitace. Nejprve se otoky ohlásí zaříznutým lemem ponožek, otoky se postupně mohou z chodidel rozšiřovat na bérce, někdy i stehna a hýždě. Postupně bude stále obtížnější najít mezi vlastními botami takové, které na oteklé nohy padnou. Nemůže za to dlouhé sezení ani horké počasí. 

Příčinou je selhání srdce, které nezvládá udržet veškeré tekutiny v oběhu. Začnou se hromadit a v duchu gravitačního zákona neomylně směřovat k dolním končetinám. Otoky se zmírňují po podání močopudných léků – tzv. diuretik. Pacienti mají k dispozici také moderní léčivé přípravky – glifloziny, které kromě zmírnění otoků pomáhají zlepšit práci srdečního svalu.

Kila jdou nahoru

Výrazně těsnější oblečení v pase nebo rafička váhy, která se za 3 dny posunula o dvě kila směrem nahoru, naší pozornosti většinou neunikne. Jen málokoho by však napadlo hledat důvody ve špatně fungujícím srdci. „Nárůst hmotnosti bývá u srdečního selhání často poměrně skokový. V těle se totiž hromadí tekutiny, které nikam neodcházejí. V orgánech břišní dutiny navíc zůstává větší množství krve, což může zhoršit funkci jater nebo ledvin. Někdy mohou pacienti cítit tlak pod žebry,“ dodává Jan Václavík. Zároveň s narůstající hmotností pacienty mohou trápit také zažívací potíže a nevolnost.

Když klesají příjmy, přibývá nemocí srdce. Pojišťovny začaly proplácet lék na srdeční selhání Přečtěte si také:

Když klesají příjmy, přibývá nemocí srdce. Pojišťovny začaly proplácet lék na srdeční selhání

Naběhlá krční žíla

Za normálních okolností nebývají žíly na krku viditelné nebo vystouplé. „Vyšší tlak, který provází srdeční selhání, může způsobit tzv. zvýšenou náplň krčních žil. Znamená to, že pacient má viditelně naběhlé žíly na krku. Nejlépe je to patrné u pacientů v polosedě nebo v sedě,“ podotýká přednosta ve FN Ostrava. Viditelné žíly na krku mohou kromě srdečního selhání předznamenávat například také chlopenní vady.

Galerie: FN Motol: nová metoda rekonstrukce srdečních chlopní

Srdeční arytmie

„U pacientů se srdečním selháním je často přítomna fibrilace síní. Pacienti ji vnímají jako nepravidelné nebo rychlé bušení srdce. Závažnou komplikací srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory mohou být komorové arytmie, jako například fibrilace komor. V takových případech pak často musíme pacientům aplikovat defibrilátor, který pak tyto život ohrožující arytmie kontroluje,“ uvádí Jan  Václavík.

Chybějící krev v mozku

Pokud se nedostává krev do mozku, může se pacient potýkat se zmateností, poruchami myšlení, nebo dokonce s depresí. „Příznaky související s menším prokrvením mozku pozorujeme u pacientů, kdy nemoc výrazně pokročila,“ dodává kardiolog. Při podezření na srdeční selhání je nutné neprodleně navštívit lékaře. „Praktický lékař provede rozbor anamnézy, základní fyzikální vyšetření a odběr vzorku krve, který ověří, zda nedošlo ke zvýšení hladiny tzv. natriuretických peptidů, které citlivě reagují na tlakové a objemové přetížení svalu srdce, jež je pro srdeční selhání typické. Pokud je nález pozitivní, absolvuje pacient echokardiografické vyšetření. Je potřeba vyloučit, že příznaky souvisí s jiným onemocněním,“ upřesňuje Jan Václavík.

Odborná spolupráce:

prof. MUDr. Jan Václavík, Ph.D., FESC

Přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity, vedoucí katedry Interních oborů Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Dokázali byste pomoci člověku s infarktem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).