Hlavní navigace

Růžový Ježíš, rychlosvatby a Las Vegas bez pozlátka

19. 7. 2011

Sdílet

 Autor: weddingvendors.com
Napodobíme Američany v trendu „svatby z auta“? Kdo by nahradil nezbytnou dekoraci Elvise? Karel Gott nebo Jaromír Jágr?

O Američanech se traduje, že bývají liberální, a někteří až příliš. „Vždy jsem si o sobě myslela, že jsem svobodomyslná a nepředpojatá, ale v Americe vždycky narazím na něco, co mě šokuje,“ napsala novinářka Shazia Mirza v úvodu své reportáže o tom, jak sestry Ustavičné shovívavosti, řád gay řeholnic zasvěcených lidským právům a duchovnímu osvícení, uspořádaly v San Franciscu oslavu velikonoční neděle, kde se to hemžilo postavami růžových Ježíšů.  Jeden byl ověšený erotickými pomůckami, jiný zase lízal z obřího lízátka, k němuž byl připevněn namísto ke kříži, a třetí předváděl něco, co se dost podobalo striptýzu.

To, co dnes pohoršuje, možná bude zítra někoho inspirovat, a časem se třeba i stane běžnou normou i u nás. Z amerických trendů, které k nám ještě nedorazily, nás zaujal zvláště jeden: rychlé svatby.

Vstup do manželství snadno a rychle

Proslulé nevadské Las Vegas, město kasin a hazardních hráčů, vyniká ještě v jednom ohledu: Ze všech ctností a neřestí, které vás zde čekají, je tím nejunikátnějším zážitkem možnost vstoupit do manželství během pětiminutového obřadu. Las Vegas je místem, kde se odehrává 5,5 % všech svateb (= cca 120 tisíc párů), k nimž ročně dochází ve Spojených státech.


Autor: Wikimedia / Larry D. Moore

Licenci k provozování svatebních obřadů v Las Vegas v současnosti vlastní 32 kaplí, dalších 28 kaplí má licenci prostřednictvím správního okrsku Clark County. Rychlejší svatbu než v původní Drive In Wedding Chapel (příjezdová svatební kaple) vám zaručeně nikde jinde nenabídnou. „Představte si to jako u rychlého občerstvení… můžete do toho praštit během jízdy svatebním tunelem! A že svou limuzínu nechcete během svatby opustit, ještě neznamená, že by vaše lasvegaská svatba měla postrádat Elvise,“ láká reklamní leták a zmiňuje místní svatební atrakci v podobě rockového krále.

Svatební tunel pro každého

Nejznámější z kaplí v Las Vegas je The Little White Wedding Chapel (bílá svatební kaplička), proslulá svatbami celebrit a průjezdným Tunelem slibů. Byla založena roku 1951, zaměstnává deset duchovních a bylo v ní oddáno na 800 000 párů. Páry, které nechtějí ztrácet čas obřadními formalitami, obdrží ve své limuzíně svatební smlouvu dokonce dříve, než je nasměrují do kaple.

„Jakmile vstoupíte do Little White Wedding Chapel, poznáte, že váš svatební den bude nádherný. Ucítíte, jak vás obklopuje romantická atmosféra… obohacená o tradiční svatební hudbu, vůni čerstvých květů a teplo zářících svící. Bude to manželský obřad, o němž jste vždy snili…“ (z reklamního oznámení)

Kdo nevlastní limuzínu, nemusí zoufat. Svatební projížďka kaplí nabízí rovněž sazby pro cyklisty a motorkáře. Všichni účastníci svatby projíždějí Tunelem slibů, který připomíná podzemní garáž, jejíž stropy byly vymalovány andílky a hvězdným svitem.

Párům, které dávají přednost ještě méně konvenčním obřadům, nabízejí kaple rozmanitá témata: od motivů středověkých přes meziplanetární až po zmíněného Elvise. Pro oddávajícího duchovního JOe Frehnera je pestrá nabídka ceremonií pouze jednou stránkou jeho řemesla: „Dělám svatby deset let, a za tu dobu jsem jich udělal něco přes 37 000,“ vysvětluje, „osmdesát šest je nejvíc, co jsem udělal za den… Jednou jsem oddával muže s jeho motorkou. Jindy přišla paní, doprovázel ji pár zřízenců, všichni vyšňořeni, a chtěla si vzít sama sebe.“ A nakonec dodává: „Cokoliv po mně lidi chtějí, je pro mě OK.“

Profánní a posvátné

Jak vysvětlit zdánlivě dvouznačnou identitu Las Vegas, v němž se směšují ctnosti a neřesti, hřích i morálka? Odborníci říkají, že Las Vegas patří k Americe a americké kultuře, je to útočiště, v němž si dopřáváte. Je to způsob, jak se vymanit ze svého neuvěřitelně těsného saka, z našich navýsost uspořádaných životů. Je to licencovaná fantazie. Možnost, anebo iluze možnosti, že můžete všechno změnit.


Autor: SXC

Profesor marketingu Fuat Firat k tomu poznamenává: „Svatební kaple svými symboly náhle deklarovaly svatost a hloubku manželství a umožnily ho dosáhnout rychlým, pětiminutovým obřadem. ´Hej,´ říkají nápisy, ´můžeš se tam dostat snadno, rychle, levně a s fanfárami. Zmiňovaná posvátnost manželství je zde pěkně postavena vedle profánnosti toho profánního a povrchního.“ Joe Frehner přidává další důvod, který vysvětluje místní svatební fenomén: „Spousta lidí přijíždí do Vegas a nechávají se oddat, protože začnou plánovat svatbu doma a náklady se jim vymknou z rukou. Anebo k nim přijde bratranec Karel a řekne ´nedělejte to takhle, udělejte to takto´ a babička do toho mluví ´nu, udělejte to takto´ a oni řeknou, na to zapomeňte. Nasednou na letadlo, odletí do Vegas a vezmou se. “

Las Vegas po česku?

Mohl by trend rychlých svateb zasáhnout i Českou republiku? Naše svatby bývají moc konzervativní a nejdou s dobou! V macdonaldizovaném světě se stále větší fastfoodizací partnerských vztahů (rychle zkonzumuj, co se dá, a zbytek vyhoď!), by se i svatební obřady připomínající rychlé občerstvení měly co nevidět stát trendy.

Proč nevyjít pokroku vstříc a nezřídit nějaké domácí Las Vegas? Jelikož to americké se nachází v nehostinné poušti, jeho česká obdoba by se mohla objevit, řekněme, v nějakém regionu s vysokou nezaměstnaností a narušeným životním prostředím. Organizace zábavy, obřadů a následného svatebního veselí by chudému kraji přinesla spoustu nových pracovních příležitosti.

Největší atrakci by samozřejmě představovala přítomnost oddávajících figurín podoby našich světových celebrit Jaromíra Jágra, Karla Gotta, a kvůli zahraničním párům i Ivana Mládka. Svatební turisté nalákaní na Jožina z bažin by posléze mohli pokračovat v líbánkách návštěvou Gottlandu.

S atraktivitou a modernizací svatebních obřadů by se instituce manželství mohla mezi mladými znovu stát „in“. Možná by v době nezávazných a volných svazků leckterý pár uvítal, kdyby do toho mohl praštit „rychle, levně a s fanfárami“.

Las Vegas bez pozlátka

Vraťme se ale zpátky na zem a podívejme se, jak vnímají slavné město hazardu ti, kdo se tam nejezdí jen povyrazit.

Zeptal jsem se na to kolumbijské tanečnice Dahab, s níž se ve facebookovém slova smyslu přátelím. Dahab po tři léta předváděla břišní tanec v lasvegaských kasinech, a na vlastní kůži tak poznala zákulisí tohoto nablýskaného prostředí.

Znáš někoho, kdo se nechal oddat na lasvegaské rychlosvatbě? 

Ano, má matka se vdávala v rychlé svatební kapli… a jsou spolu již deset let. Myslím, že je to dobrá a zábavná alternativa pro ty, kdo nejsou při penězích, nebo pro ty, kdo již tu celou svatební záležitost jednou absolvovali, rozvedli se a teď chtějí něco méně pompézního. Myslím, že to řadě lidí vyhovuje.

Jak na tebe zapůsobila kultura rychlých svateb?

Je to něco, co je živou součástí ideologie Spojených států… mít svatbu v Las Vegas. Ve Vegas je tolik svateb, že vidět nevěstu pro mě přestalo být čímkoliv zvláštním. Viděla jsem spoustu míst k tomu určených a vím, že jsou v oblibě. Jsou umístěné v méně nóbl čtvrtích, blíž starému Las Vegas a vypadají jaksi lacině. Ale provedou to rychle a bez velkých nákladů, takže nejspíš hned tak nezmizí.

Proč Vegas přitahuje tolik turistů?

Je jasné, že Vegas je místem, kde lidé přijíždějí dělat věci, kterých by se doma neodvážili. Většinou jsou tito lidé neškodní, ale celkový postoj „Co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas“ se může stát nebezpečným. To takzvané „znásilnění na schůzce“ je dost běžné. Přesto se míra zločinnosti málokdy zveřejňuje, a to ze zřejmých důvodů.

Líbilo se ti v Las Vegas?

Osobně jsem Las Vegas nenáviděla. Všechno je to o penězích, a pokud se k vám někdo chová hezky, pravděpodobně to má na programu. Lidi si v kasinech vydělají spoustu peněz, ale jedná se s nimi jako s odpadem nebo s cizinci druhé třídy, manažeři jsou hrubí a hulvátští, ale peníze jsou velké a benefity zrovna tak. Moc lidí, kterým by se tam opravdu líbilo, jsem nepotkala. Většina lidí si chce našetřit a pak odejít někam jinam.

Turisté nemají ponětí, jak doopravdy vypadá život lidí v Las Vegas, ale my, co tu žijeme, to vidíme bez iluzí. Je to velice smutné místo. Každý se usilovně snaží, aby vynikl, ale málokdo ve skutečnosti uspěje.

Byla jsem ráda, že opouštím Las Vegas. Začala jsem tam cítit, jako bych přestávala být člověkem. Každý je tak soustředěný na práci a výkonnost. Tolik lidí tam má tři zaměstnání, pracují do šesti do rána a kvůli penězům promrhávají své mládí. Je to drsné místo!

Půvabná břišní tanečnice s uměleckým jménem Dahab vyrůstala v rytmech latinskoamerické hudby v Kolumbii, vystudovala matematiku na tamější univerzitě, poté tři roky vystupovala ve všech hlavních kasinech Las Vegas a při mnoha významných událostech nevadského města. Kromě břišního tance se Dahab věnuje i dalším, zejména etnickým tanečním stylům (Bollywood, Bhangra, Hula Hoop, Poi). V současnosti žije v kanadském Thunder Bay, kde předvádí a učí tanec a řídí své taneční studio World Dance Centre (http://worlddan­cecentre.com/).

V ukázce na YouTube Dahab tancuje na poušti u Las Vegas: http://www.you­tube.com/watch?v=j1sKpq6­o6LU

Hlavní zdroje:
ShaziaMirza: I thought I’d lived a bit. But there's always something round the corner in the US that still shocks me (New Statesman)
Laura Redcay: Goin' to the Wedding Chapel: Marriage Las Vegas Style (Business Credit)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).