Hlavní navigace

Roušky ani ubrousky nesmí přijít do kanalizace

16. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Roušky, vlhčené dezinfekční ubrousky, jednorázové rukavice… Užitečné ochranné pomůcky na mnoha místech představují problém. To když je lidé zahazují, kam nemají. Třeba do kanalizace.

Povalují se kolem supermarketů, večerek, všude tam, kde je lidé použijí a zahodí. O problému rukavic a roušek v ulicích informoval například Seznam.cz. Kromě toho, že představují nepořádek ve veřejném prostoru, vyhozené pomůcky mohou být kontaminované, a jsou tedy potenciálně nebezpečné.

Objevují se také varování, kdy velké množství zahozených použitých roušek ohrožuje životní prostředí. Desítky vyplavených roušek nacházejí ochránci na mořských plážích.

Nyní upozorňují provozovatelé vodovodů a kanalizací na další riziko.

Neházejte použité roušky do kanalizace

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vydaly varování pro obyvatele hlavního města, aby nevhazovali jakékoliv ochranné prostředky proti šíření nemoci COVID-19, zejména jednorázové a šité roušky, do kanalizace. Toto pravidlo však samozřejmě platí všude, nejen v metropoli. Provozovatelé po celé republice pravidelně upozorňují, že kanalizace není odpadkový koš, jak si lidé mnohdy mylně myslí.

„Může dojít k ucpání kanalizační přípojky, snížení průtočnosti na stokové síti. Roušky také mohou způsobit problémy přímo na čistírnách odpadních vod,“ upozorňuje tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Použité jednorázové roušky či rukavice je třeba zabalit do igelitového sáčku, ten řádně uzavřít a pak ho vhodit do popelnice na směsný odpad. Pokud používáte rukavice například v obchodě s potravinami, vyhoďte je do sběrných nádob, které by tu k tomuto účelu měly být připraveny. Podrobné informace, jak nakládat s použitými ochrannými pomůckami, najdete na webu Státního zdravotního ústavu. Látkové roušky je pak před dalším použitím potřeba vyvařit a vyžehlit.

Ubrousky v kanalizaci jsou věčný problém

„Do kanalizace také rozhodně nepatří vlhčené ubrousky, jejichž prodej se v tomto krizovém období zvýšil čtyřnásobně,“ upozorňuje Tomáš Mrázek.

Ubrousky přitom patří k dlouhotrvajícímu problému provozovatelů vodovodů a kanalizací. Lidé tyto hygienické pomůcky splachují do toalet. K dalším potížím patří třeba tuk, vylitý do dřezu, který posléze v kanalizaci vytvoří hmotu podobnou betonu.

Roušky, ubrousky či rukavice se podle mluvčího PVK mohou uchytit na různých mřížích, čerpadlech nebo na věcech, které lidé do kanalizace vhodí. Následně pak hrozí ucpání.

Do dřezu ani toalety či kanálu bychom neměli vyhazovat předměty, ale ani splachovat například kosmetické přípravky, zbytky léků či hormonálních látek, které sice nemají přílišný vliv na ucpávání kanalizací, mění ale vlastnosti a složení vody v čistírnách odpadních vod a jejich pozůstatky ovlivňují ve vodě žijící živočichy.

Co nepatří do kanalizace

biologický odpad patří do kontejnerů na směsný odpad

  • odpady z kuchyňských drtičů
  • zbytky jídel, zbytky zeleniny a ovoce a dalších potravin

tuky a oleje – patří do sběrných dvorů

  • fritovací a ostatní oleje z domácností či restaurací

veškeré hygienické potřeby – patří do kontejnerů na směsný odpad

  • včetně vlhčených toaletních papírů a ruliček od toaletních papírů

chemikálie a další nebezpečné látky – patří do stabilních sběrných dvorů

  • staré barvy, ředidla, lepidla
  • kyseliny, hydroxidy, detergenty
  • mazadla, oleje
  • zbytky čisticích prostředků
  • domácí a zahradní chemie
  • obsah baterií, ropné látky
  • radioaktivní látky, infekční a karcinogenní
  • a další chemické látky

léky – patří do stabilních sběrových míst nebo zpět do lékárny

Více v článku Tuk vylitý do dřezu tvoří hmotu podobnou betonu a Co lze vylít do dřezu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).