Hlavní navigace

Romantické svíčky: uvolňují toxiny a způsobují zdravotní obtíže

Sdílet

 Autor: Photo by ActionVance on Unsplash, podle licence: Public domain
Mihotající se plamen svíčky dokáže uklidnit a dodává sváteční atmosféru. Přestože od svíček očekáváme kladný vliv na psychickou pohodu a tím i na duševní kondici, po stránce fyzického zdraví už to s jejich působením zdaleka tak pozitivní není.

Svíčky jsou oblíbenou součástí večerů po náročném dni, slavnostních událostí nebo romantických okamžiků. Patří rovněž k nejčastěji věnovaným dárkům. Tyto relaxační pomůcky však nejsou ve všech případech tak zdravé či neškodné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Když už se mluví o rizicích, tak především pocházejících z vonných svíček; ve skutečnosti jsou experti přesvědčeni, že riziko se týká nejen parfémovaných, ale i neparfémovaných svíček, a to kvůli materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, popisuje britský Daily Mail.

Podezření: svíčky uvolňují do ovzduší toxiny

Jde o parafínový vosk, přičemž parafín je získáván z ropy či uhlí. Podle řady studií, například té provedené vědeckým týmem z americké South Carolina State University, bylo zjištěno, že tento typ svíček při hoření uvolňuje do vzduchu toxické látky. A to včetně acetonu, benzenu a toluenu, což jsou potenciální karcinogeny, které mohou při dlouhodobějším používání negativně ovlivňovat lidské zdraví.

Pokud se vrátíme k vonným svíčkám, pak jsou u nich dalším skrytým nebezpečím jejich vůně. Zatímco ty na bázi přírodních olejů neškodí lidskému zdraví, syntetické vůně jsou vyráběny z chemických látek. To znamená, že lidé jsou často vystaveni dalším toxinům. Tento problém se přitom podle odborníků netýká jen vonných svíček, ale vonných produktů obecně.

Nejen parafín

Expert Douglas Booker z britské organizace National Air Quality Testing Services dodává, že speciálně při pálení vonných svíček se do ovzduší uvolňují částice tak malé, že se jich vejde na jediný lidský vlas až tisíc. Ty se mohou dostat jak do plic, tak i do krevního řečiště a jsou spojovány s krátkodobými i dlouhodobými zdravotními problémy včetně astmatu či kardiovaskulárních chorob.

„Byly však nalezeny rovněž v mozku, kde jsou spojeny třeba s Alzheimerovou chorobou, a také v placentě těhotných žen, kde se dávají do souvislosti s nízkou porodní hmotností a vrozenými vadami dětí,“ cituje Douglase Bookera deník Daily Mail.


Autor: Photo by Paolo Nicolello on Unsplash, podle licence: Public domain

K potížím může vést jak přímo materiál svíčky, tak použité barvivo, aromata nebo knot

Podobné riziko se týká i použitých barviv. Důležité je dát si pozor také na knot. U některých je bavlna ovinuta okolo jiného materiálu, který má na svědomí produkci škodlivých látek. Pokud se člověk chce vyhnout jejich uvolňování a vdechování, pak by měl volit svíčky s čistě bavlněným knotem.

Výhoda svíček z přírodních materiálů

Jsou však všechny svíčky toxické? Odpověď zní ne, pokud se rozhodnete zpříjemnit si chvíle odpočinku nebarvenými produkty z ryze přírodních materiálů.

Mohou to být například výrobky ze sójového vosku, které navíc hoří pomaleji, takže vydrží o třicet až padesát procent déle než svíčky parafínové. I když se zdají být vysloveně ekologickou variantou, je však třeba zmínit, že jsou vedlejším produktem „sójového průmyslu“, ve kterém se mnohdy používají herbicidy i pesticidy a sója bývá často pěstována jako geneticky modifikovaný organismus. Mnozí výrobci ale zaručují, že vosk na výrobu jejich svíček pochází z rostlin, které nebyly geneticky upravovány ani chemicky ošetřovány.

Další možností jsou svíčky z osvědčeného včelího vosku, u kterých je navíc bonusem příjemná medová vůně. Tvrdí se dokonce, že pomáhají vyčistit vzduch od nežádoucích mikroorganismů a alergenů. Každopádně jejich hoření je v porovnání se sójovými i parafínovými svíčkami ještě delší. I tady nicméně existuje jisté omezení: včelí vosk nevyhovuje veganům. Přírodní svíčky se vyrábějí i z dalších materiálů, tyto dvě varianty jsou však nejčastější.

Informace najdeme ve složení

Pokud chcete snížit rizika, můžete si při nákupu dobře pročíst seznam všech látek, které svíčky obsahují, a ověřit si, že přírodní materiály nebyly smíchány s parafínem.

Je samozřejmě třeba počítat s tím, že stoprocentně přírodní svíčky jsou poměrně drahé. Pokud je to důvod, proč se nemůžete na tento druh produktů zaměřit, a přesto se příjemného, měkkého a uvolňujícího světla nechcete vzdát, vyhněte se alespoň častému používání svíček, omezte dobu, po kterou je necháváte hořet a místnost dobře větrejte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).