Hlavní navigace

Lékaři v Olomouci poprvé použili robota při vyoperování ledviny žijícímu dárci

29. 8. 2022

Sdílet

 Autor: FN Olomouc
Pomáhají s odstraněním nádorů prostaty nebo těch v plicích, ale také při operacích velký cév, srdce nebo tlustého střeva a konečníku. A nově je lékaři používají také v transplantologii. Řeč je o robotech, díky nimž může být práce chirurga šetrnější.

Pojem „robotická operace“ v medicíně zatím neznamená to, že chirurga nahradí stroj, ale že zákrok lékař vede prostřednictvím robota. Tedy že nad operačním lůžkem se klene stroj, jehož čtyři ramena jsou prodlouženýma rukama chirurga. Ten se sklání opodál u konzole, kde na obrazovce sleduje, co se při operaci děje, a joystickem ovládá robotova ramena s nástroji.

Jak již dříve v rozhovoru pro Vitalia.cz popsal tehdejší přednosta Urologické kliniky ve Fakultní nemocnici (FN) Olomouc Vladimír Študent, pacienti jsou po roboticky asistovaném zákroku propouštěni dříve, protože se rychleji zotavují. Mimo jiné proto, že operační rána je díky přesnosti robota menší, při operaci tedy například ztratí méně krve.

Lékař, nebo robot? Můžete si vybrat, říká přednosta jednoho z mála pracovišť, kde operují roboticky Přečtěte si také:

Lékař, nebo robot? Můžete si vybrat, říká přednosta jednoho z mála pracovišť, kde operují roboticky

Lékaři robotem poprvé vyoperovali ledvinu žijícímu dárci

Výhody robotické operace a ochota zákroky hradit z veřejných peněz znamená, že jich v tuzemských nemocnicích přibývá. A s nimi se rozšiřují i oblasti využití robotů. Nově lékaři robotický systém úspěšně využili při vyoperování ledviny od žijícího dárce. Robot jim pomohl k přesnému a bezpečnému vyjmutí orgánu. Ten byl následně transplantován dárcově příbuznému, kterému selhaly ledviny.

FN Olomouc uvádí, že odběr ledviny od žijícího dárce za pomocí robota provedli specialisté z Urologické kliniky. Operace proběhla v červnu a byl při ní použit systém da Vinci. Jednalo se o vůbec první operaci tohoto druhu v ČR, která ani v zahraničí není zcela obvyklá, stojí v tiskové zprávě vydané nemocnicí.

Robot na sál! Na operace prováděné přístroji půjde víc peněz Přečtěte si také:

Robot na sál! Na operace prováděné přístroji půjde víc peněz

Robota da Vinci v Olomouci využívají již roky, a to při různých typech výkonů. „Ročně provedeme na naší klinice přes 350 operací pomocí robotického systému především pro rakovinu prostaty a ledvin. Operační techniku máme velmi dobře zvládnutou, proto jsme mohli přistoupit i k odběru ledviny od žijícího dárce, popisuje současný přednosta Urologické kliniky FN Olomouc Igor Hartmann.

Práce při transplantaci je týmová. Urologický tým ledvinu odebírá od dárce, další tým tvořený cévním chirurgem a urologem transplantuje orgán příjemci. Příjemce a dárce k odběru připravují a po operaci o ně pečují nefrologové.

„Postup v tomto případě, tedy při resekci ledviny u její transplantace, je takový, že jeden tým zdravotníků připraví příjemce orgánu a teprve poté urolog z druhého týmu pomocí robota provede řez, jímž ledvinu vyjme z těla dárce,“ popsal mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Výhody pro dárce i příjemce

K žijícímu dárci jsou lékaři co nejšetrnější. „Při odběru nesmí být ohroženo jeho zdraví a musí být minimalizován rozsah možných běžných operačních komplikací, a to právě umožňuje užití robotického systému. Operace pomocí robota je bezpečnější pro dárce a komfortnější pro operatéra než operace otevřená nebo laparoskopie, kterou jsme dosud používali,“ vysvětluje Igor Hartmann.

Při využití ledviny od žijícího dárce mohou lékaři operaci načasovat a příjemce orgánu na zákrok optimálně připravit. Díky tomu se maximálně chrání funkce darované ledviny, což pro transplantovaného pacienta znamená, že orgán dlouhodobě funguje lépe než ledvina od zemřelého dárce.

Program transplantace ledvin od žijících dárců probíhá ve FN Olomouc od roku 2012. Transplantace, při které byla využita ledvina odoperovaná roboticky, byla 12. v pořadí. Lékaři věří, že nová metoda odběru ledviny od žijícího dárce přispěje k většímu rozvoji transplantací v ČR a umožní zkvalitnit život lidem se selháním funkce ledvin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).