Hlavní navigace

Sem vás dají, když budete v karanténě

14. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Filip Singer
Vrátili jste se z rizikových oblastí a objevily se u vás příznaky nebezpečné nemoci? Máte šanci být jedním z mála, kdo se vyspí v dekontaminační místnosti. Pojďte s námi nahlédnout do karantény.

K rozvoji epidemie stačí pouze jeden nemocný. Pouze jeden člověk, který není izolovaný od zbytku společnosti. Izolace je nutností a vědí to moc dobře v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Před dvěma lety svět bojoval s epidemií eboly. Na další epidemie je připravena Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce. „Nikdo nevíme, zda a kdy přijde další zákeřná nemoc,“ podotýká primářka kliniky Hana Roháčová.

Musíme být připraveni a případné nové pacienty s ebolou nebo dalšími rizikovými onemocněními je třeba izolovat.   

O jaké nemoci jde?

Léčit se zde mohou všechna infekční onemocnění nejvyššího stupně rizikovosti. Může to být jak zmíněná ebola, tak třeba mor a pravé neštovice. Může to být také onemocnění, které zatím neznáme. Viry jsou v pohybu a mění se.

Pacient je zde naprosto izolovaný od okolí. Nedýchá stejný vzduch, nedotýká se stejných věcí. Lékaři a zdravotní personál k němu přistupují ve speciálních natlakovaných oblecích s přívodem nekontaminovaného vzduchu a manipulují s ním pouze v gumových rukavicích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).