Festivalu se zúčastní přes 80 výjimečných restaurací ze čtyř největších měst v Česku. V Praze se už tradičně můžete těšit na Next Door, za kterou stojí Zdeněk Pohlreich, a také michelinskou restauraci Dejvická 34. Počet podniků je každopádně tohle jaro rekordní.
Do restaurací zveme i ty, kdo mají pocit, že polovinu jídelního lístku bez Googlu nepřečtou, že se v luxusních menu nevyznají a nevědí, jak chutná lanýž. Restaurant Week tak bude nejen průvodcem a zárukou kvality, ale také objevitelem nových podniků i v regionech,
vysvětluje Anna Grosmanová alias Foodpioneer, která tento festival úspěšný po celém světě do Česka před dvěma lety přivedla.
Festival podle ní chce také odstranit blok u těch, kdo se bojí faux pas v restauraci. Nevíte, jak se vyslovuje slovo braising? Nevadí, díky tomu, že jste si menu objednali prostřednictvím našeho webového portálu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s obsluhou. Do restaurace přijdete připraveni,
dodává Anna. Nehledě na to, že budete mít menu vybrané a zaplacené předem, takže žádné cizí názvy vyslovovat nemusíte. A ten braising? Je to vlastně dušení, tepelná úprava pokrmu velmi podobná vaření s tím rozdílem, že se používá menší množství vody a pokrm se vaří pod pokličkou převážně ve vlastní šťávě. Čte se to /ˈbreɪzɪŋ/.
Nezdráhejte se do hotelu
Velkým lákadlem jarního ročníku jsou hotelové restaurace. Podle Nikol Pavlíčkové, spolupořadatelky festivalu, je lidé stále nedoceňují a dost nezkoušejí. Nemají ponětí, jaké gastronomické klenoty se často skrývají právě v hotelích, šéfkuchaři zde připravují špičková menu, služby jsou na vysoké úrovni a přesně tyhle restaurace jsou vhodné nejen k obchodním jednáním, ale i k běžné návštěvě. Jenže lidé z venku se mnohdy zdráhají překročit práh hotelu a restauraci navštívit,
říká Pavlíčková.
Letos se kromě oblíbeného Artisanu v hotelu Marriott zapojí také Zinc Bar v Hiltonu, Alcron, Andaz s restaurací Zem a nově vítáme například Kafka Restaurant z hotelu MGallery, Brasserii Maximilian nebo Monkey bar nacházející se v populárním řetězci Falkensteiner. Za zmínku pak stojí i restaurace hotelu Orea, který se zapojil jak v Praze, tak i Brně.
Festival je samozřejmě zároveň pro všechny ty, kdo se v jídle a méně obvyklých pokrmech perfektně vyznají a chtějí si dopřát další a další zážitky. Heslo letošní jarní edice zní Buď foodie
. Všem, kdo se v oboru chtějí vyznat, má pomoct Abeceda správného foodie. Na sociálních sítích proto Restaurant Week připravil kampaň,
popisuje Nikol Pavlíčková.
Restaurant Week se zároveň rozšiřuje do dalších měst. V Plzni se můžete těšit například na Da Pietro Gril. Jako hlavní chod tam můžete ochutnat hned tři ukázky neapolského streed foodu v podobě tří miniburgerů. Zajímavé budou i další podniky, z nichž dva získaly ocenění v prvním českém průvodci Gault and millau – Štipec a pizzerie Da Pietro.
Zajímavá je také brněnská scéna s hitem loňského roku, restaurací La Domenica a dalšími devíti podniky. Ostravská foodie scéna se sice zdá malá, ale i tam jsme našli sedm zajímavých restaurací. Jednou z nich je třeba Gokana Sushi Bar.
Takhle to vypadá v některých restauracích, které se zapojily do festivalu
Menu za 490, nebo 790 korun
Stejně jako každý rok se jídlo kupuje předem na webu akce. Můžete se těšit na tříchodová autorská menu v masové i vegetariánské verzi. Ceny budou opět dvojí: 490, nebo 790 korun za menu (+ rezervační poplatek 24 Kč). Restaurace, které k tříchodovému menu podávají ještě amuse bouche, tedy speciální maličký předkrm, lze poznat podle hvězdičky a označení premium
u svého názvu.
Menu jarní edice budou jako vždy velice zajímavá. Zajímavé připravili například v restauraci Twisted Fiq, kde se můžete těšit na králičí hřbet plněný kuřecím moussem s kaštany a bylinkami, bramborový fondant a slaninovou pěnu. V pescateriánské verzi (pro lidi, kteří nejedí maso, ale ryby ano) to bude filet z okouníka červeného s rybí emulzí, daikon pyré a pyré z pečené dýně hokkaidó.
V Pohlreichově Next Door servírují legendární račí polévku s armagnacem a raviolkami nebo marinovanou telecí kýtu s omáčkou z hrubozrnné hořčice a hustopečskými mandlemi.
Populární dubajskou čokoládu můžete ochutnat jako dezert v restauraci Vinograf, která je jednou z novinek festivalu. Šéfkuchař Radek David zařadil tuto čokoládovou pochoutku s pistáciemi k oběma variantám menu.
Tady byla loni nejlepší atmosféra
Už minulé ročníky festivalu ukázaly, že konkurence umí být velká. Připomeňme, že v anketě, která hodnotila loňskou edici, zvítězila restaurace V Zahradě, bodovaly Dejvická 34 a River´s smokelab. Na všechny se můžete těšit i letos. Stejně tak nebudou chybět ani podniky, které se na špičce drží opakovaně. Jednou z nich je restaurace Artisan, která loni na podzim získala ocenění za nejlepší atmosféru. Na jaře ji přitom návštěvníci ocenili za obsluhu.
Do pomyslného boje se na jaře zapojí také nováčci festivalu karlínská Spojka, Vinograf, Gardens, Benjamin 17 nebo třeba Arthur's Pub, Deer, Slavia, Mánes a mnoho dalších. Již tradičně budeme moct zajít do italské La Bottega Bistroteka, vietnamské Nhà hai hành, španělské Lola, oblíbenou etnickou kuchyni zastupuje například ukrajinské Tatyšo a tradiční českou pak například Babiččina zahrada.
Galerie: Tohle si můžete dát na festivalu Restaurant Week