Hlavní navigace

Průzkum: Jihočeši snědí sedm vajec týdně. A Pražáci?

4. 4. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Češi jsou vajíčkovými králi. Ročně sní každý téměř tři sta vajec, nejraději jako samostatný pokrm. Která úprava nám nejvíce chutná?

Češi jsou jedni z největších konzumentů vajec v Evropě. Ze statistik vyplývá, že za rok sní průměrně dvě stě osmdesát šest vajec na osobu. Každý třetí Jihočech si dá více než sedm vajec týdně.

Vejce nejí jen necelé procento lidí

Statistická data potvrzuje také aktuální průzkum řetězce Albert, podle kterého Češi nejčastěji zkonzumují čtyři až šest vajíček týdně. Například v Jihočeském kraji se ale týdenní spotřeba u třiceti pěti procent obyvatel vyšplhá na sedm a více vajec.

Kromě regionu se liší spotřeba vajec i mezi pohlavími. Zatímco sedmdesát jedna procent mužů sní podle průzkumu více jak čtyři vejce za týden, žen, které zkonzumují toto množství, je méně – šedesát jedna procent. Jen necelé jedno procento Čechů pak uvádí, že nejí vajíčka vůbec.

Nejvíc nám chutná volské oko a vejce natvrdo

Nejčastěji si vejce dopřáváme jako samostatný pokrm (74 %), například jako vejce natvrdo, míchaná nebo takzvané volské oko. Necelá šestina dotazovaných uvádí vajíčka jako součást moučníků a dezertů, desetina pak jako surovinu do slaných jídel. Také způsob úpravy vajec záleží na kraji, ze kterého lidé pochází. Zatímco jen pět procent Pražanů z vajec nejčastěji peče, na Moravě je to více než čtrnáct procent.

Přestože nám v minulém roce řekli zástupci Státní veterinární správy, že kupovat vejce od slepic z haly je zbytečné utrácení, my, nakupující, na kvalitu vajec a podmínky, ve kterých slepice žije, hledíme. Podle tiskové mluvčí Albertu Barbory Vanko totiž hlavní roli při rozhodování při koupi hraje kromě ceny i původ vajec. Přičemž třeba zrovna prodej bio vajec se rok od roku v Albertu zvyšuje.

K tématu: Že je vejce bio, nepoznáme ani my, říká šéf veterinářů

Zdroj: TZ Albert

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).