Hlavní navigace

Průzkum: Češi i Italové opouštějí restaurace, obědvají v práci

25. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/m4muli, podle licence: Public domain
Zatímco před sedmi lety jsme obědvali, stejně jako Italové, hlavně v jídelnách a restauracích, dnes si z domova nosíme krabičky. A jak to mají jinde v Evropě?

Krabičkujete přes poledne, nebo chodíte s kolegy na oběd do restaurací či jídelen? Podle mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a který již osmým rokem zpracovává společnost Edenred, si nejčastěji připravujeme obědy v podnikových kuchyňkách. Takže krabičkujeme. A jak jsou na tom v Belgii, Francii, Itálii, Španělsku, Slovensku a Portugalsku?

V práci se stravuje každý pátý zaměstnanec

Zatímco v roce 2009 si oběd v práci ohřál jen každý desátý zaměstnanec, dnes je to jeden z pěti. A tento trend se netýká jen Čechů. V Portugalsku a Belgii takto oběd řeší plná polovina zaměstnanců a i v dalších zemích je to přes čtvrtinu.

„Zpočátku jsme se domnívali, že jde o vliv ekonomické krize, že zkrátka lidé šetří, a proto obědvají přímo na pracovišti. Krize je ale za námi a obliba obědů přímo na pracovištích neklesá, právě naopak. Diskutovali jsme proto výsledky našich průzkumů s několika zaměstnavateli a dalšími odborníky a dospěli jsme k zajímavému závěru: Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby a vše v klidu sníst v moderně řešených prostorách,“ uvádí Jiří Brych, produktový manažer ze společnosti Edenred.

Co ukázal průzkum?

Zatímco před sedmi lety v Itálii, Španělsku a Česku většina lidí navštěvovala přes oběd restaurace a Francouzi nejčastěji obědvali doma, dnes je situace o poznání jiná. Změny jsou patrné zejména u Italů, kteří opouštějí restaurace a začínají obědvat stále více v odpočinkových zónách svých podniků. Výrazně se zvýšil počet lidí obědvajících v zaměstnání i u Čechů (z 9 % na 20 %), Belgičanů (z 30 % na 50 %) a Italů (z 18 % na 29 %). I Francouzi už tolik doma nejedí, buď zůstávají věrni restauracím, nebo zůstávají v odpočinkových zónách svého zaměstnání.

Pokud už do restaurací Češi zamíří, vybírají hlavně z poledních menu, přičemž na prvním místě zůstává nikoli cena daného pokrmu, ale jeho chuť. Velký důraz ale klademe i na rychlost obsluhy, nechceme se v restauracích příliš zdržovat. Je zajímavé, že dlouhodobě v celé Evropě klesá zájem o „velké porce jídel“.

Co se bonusů, které souvisí s jídlem, týká, od zaměstnavatelů nejčastěji požadujeme zajištění nealko nápojů na pracovišti, ovoce a odpočinkovou zónu. V tomto pořadí se od jiných států, v nichž se průzkum uskutečnil, nijak neodlišujeme.

Zdroj: TZ Edenred

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).