Hlavní navigace

Proč někdo chodí na dentální hygienu každé tři měsíce a někdo jen jednou za rok?

3. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dentální hygienu si každý z nás musí platit sám (nemá-li ji pro nás jako bonus pojišťovna). Proč bychom si neměli tuto péči odpírat a co nás na „zubařském“ křesle vlastně čeká? Ptali jsme se dentální hygienistky i zubařky.

Profesionální dentální hygiena je důležitá pro každého, stejně jako preventivní prohlídku u zubaře bychom ji měli absolvovat dvakrát ročně. Před bělením zubů je dokonce nepostradatelná, jedná se o jakýsi „povinný krok“ před samotným procesem bělení.

Dentální hygienistka nejen odhalí případné kazy nebo nefunkční výplně, ale ukáže klientovi, jak správně pečovat o ústní dutinu v domácím prostředí, jak zuby správně čistit, a tím také udržet nově získaný bílý odstín. Hlavně ale odstraní zubní kámen a pigment, což je důležitým předpokladem úspěšného bělení.

Co vás na dentální hygieně čeká

Dentální hygiena udržuje zdravý chrup. Účelem dentální hygieny je předcházet vzniku onemocnění v dutině ústní, nemá tedy jen kosmetický účinek, jak si možná mnoho lidí podvědomě myslí. „Dentální hygiena má preventivní a léčebný charakter a rozhodně není v pořádku ji opomíjet. Pomůže předcházet vzniku zubní kazu, zánětu dásní nebo parodontitidy,“ říká Nikola Sokolová, dentální hygienistka Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Parodontitida z velké části vzniká v důsledku nedostatečného či nesprávně provedeného čištění zubů a dásní a může být příčinou ztráty zubů již třeba kolem padesátého roku života. Na dentální hygieně upotřebí ultrazvuk i pískování. Když přijdete na dentální hygienu, tak odborník nejprve zjistí stav dutiny ústní, na jehož základě stanoví individuální léčebný plán.

Galerie: Zubní ozdoby? Jen na zuby bez kazu

Po pečlivém prohlédnutí dutiny ústní následuje motivace pacienta k péči o vlastní chrup, kde se vysvětlí vznik zubního kazu a parodontopatií. Nastává samotné odstranění zubního povlaku a kamene ultrazvukem, a především ručními nástroji. „Odstranění skvrn a pigmentací je zajištěno pomocí pískování tzv. Air flow nebo depurací, leštěním zubů pomocí speciální fluoridované pasty, která je při zánětu dásní šetrnější na měkké zubní tkáně,“ upřesňuje Hana Písková, zubní lékařka Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Následuje instruktáž zubní hygieny se správně zvolenými pomůckami, které jsou pro každého pacienta individuální.

Na dentální hygienu si vyhraďte hodinu

Jak dlouho bude dentální hygiena trvat, záleží hlavně na stavu chrupu a dásní. „U klienta, který chodí pravidelně na dentální hygienu a správně a svědomitě pečuje o dásně a zuby, trvá ošetření třeba jen půl hodiny,“ říká Nikola Sokolová. Pacient, který přijde poprvé a jeho parodont (závěsný aparát zubu) je postižen některým ze zánětlivých onemocnění, může na začátku podstoupit i několik hodinových procedur.

„Dentální hygienu obecně doporučuji absolvovat jednou za půl roku, ale výjimkou nejsou ani návštěvy jednou za tři měsíce. Naopak při dokonalé domácí zubní hygieně a výborném stavu dutiny ústní stačí přijít pouze jednou ročně,“ upřesňuje zubní lékařka Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Proč je dentální hygiena někdy nepříjemná

Pokud jsou dásně v zánětu, bývají velice často citlivé. „V tomto případě klient může ošetření vnímat jako nepříjemné, avšak ne jako bolestivé. Při pravidelných návštěvách a dobrém stavu dásní se ale návštěva dentální hygienistky může stát příjemným zvykem a časem, kdy klient dělá něco pro své zdraví,“ říká Nikola Sokolová.

Při citlivosti během ošetření může případně dentální hygienistka aplikovat povrchovou anestezii pro lepší snášenlivost nebo zubní lékař může aplikovat lokální anestezii na úplné znecitlivění při velké citlivosti.

Odborná spolupráce

MDDr. Hana Písková

Zubní lékařka Dentální kliniky Jan Stuchlík

Nikola Sokolová, DiS.

Dentální hygienistka Dentální kliniky Jan Stuchlík 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).