Hlavní navigace

Jak se zbavit povislých koutků

20. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jak řešit povislé koutky, nevzhledné kožní výrůstky, jizvy po operaci? Kožní lékařka odpovídá na časté dotazy pacientů. „Odstranit jizvu, tak, aby nebyla vůbec vidět, nelze. Zmírnit ano,“ říká dermatoložka. U povislých koutků je třeba zohlednit, které svaly se zapojují.

Na pacientské dotazy odpovídá dermatoložka Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak řešit povislé koutky
  2. Výrůstky na nose
  3. Jizva po operaci břicha
  4. Rizika pigmentové skvrny
  5. Odstranění chloupků

Jak řešit povislé koutky

Je mi 45 let a začínám mít povislé koutky. Přidává mi to roky. Pomohl by mi botox? Nebo co s tím?

Povislé koutky úst se dají řešit botoxem, pokud se na jejich vzniku podílí přílišný tah svalu, který tahá koutky dolů – toto se neděje u každého.

Také aplikace botulinumtoxinu do této oblasti má svá rizika, protože jsou zde umístěny svaly, které ovlivňují jemnou motoriku úst, úsměv a výslovnost. Může se tedy stát, že cenou za korekci povislosti koutků bude dočasná asymetrie úsměvu, výslovnosti či mimiky.

Proto se obecně ke korekci koutků používají spíše výplňové materiály na bázi kyseliny hyaluronové, které se aplikují přímo do rýhy a vyplní ji.

Výrůstky na nose

Na nose se mi v poslední době dělají kožní výrůstky. Vypadá to dost nevzhledně. Jaké jsou možnosti jejich odstranění? 

U kožních výrůstků je vždy nutné vyšetření a posouzení dermatologem, který určí diagnózu.

Některé kožní výrůstky (fibromy, vulgární či seborrhoické veruky, intradermální névy) lze odstranit lasery s výborným kosmetickým efektem. U těch, které jsou podezřelé z nádorového bujení, je nutné udělat histologické vyšetření.

Galerie: Co to je? Vaše mateřská znaménka v parafinu

Jizva po operaci břicha

Po plastické operaci břicha mi zůstala viditelná jizva. Je možné její vzhled nějak zmírnit? 

Všeobecně platí, že čím dříve jsou jizvy léčeny, tím lepší efekt léčba má. To platí zejména o jizvách červených, které obtěžují svěděním a bolestivostí. Včasná léčba hypertrofických a keloidních jizev má lepší účinnost a lepší výsledky, pokud kombinujeme více léčebných metod.

Sutura rány by měla vykazovat co nejmenší napětí. Po vytažení stehů se ještě doporučuje mechanická podpora jizvy po dobu dvou až čtyř týdnů pomocí steristripů či náplasti. Preventivní efekt má i aplikace silikonových náplastí a gelů.

Dále můžeme použít biostimulační laser, který má analgetické, protizánětlivé a biostimulační účinky. Zlepšuje hojení ran a jizev. Dobré zkušenosti máme například s pulzním barvivovým laserem, frakčním laserem, depigmentačním laserem či kombinací různých metod. Jizvy je třeba vždy ošetřit několikrát.

Odstranit jizvu, tak, aby nebyla vůbec vidět, nelze. Zmírnit ano.

Galerie: Nežádanější zákroky plastické a estetické medicíny

Rizika pigmentové skvrny

Může být pigmentová skvrna nebezpečná?

Pigmentové skvrny, zejména ty nově objevené nebo ty, které rostou, tmavnou, či mění tvar, je vždy nutné vyšetřit u kožního lékaře. Nebezpečné býti mohou.

Odstranění chloupků

Mám světlé chloupky. Dají se odstranit laserem, nebo to lze jen u tmavých chloupků?

Odstranění chloupků laserem spočívá v plošném rovnoměrném ozáření laserovým světlem, které cíleně ničí pigmentovanou zárodečnou část chloupků.

Proto nejlepších efektů dosahujeme u tmavých chloupků, světlé a šedivé chloupky laserem odstranit nelze, jelikož neobsahují žádný pigment, ale vzduchové bubliny.

Protože se chloupky nacházejí v různých stadiích růstu, je třeba zákrok několikrát po sobě opakovat v cca šesti- až osmitýdenních intervalech.

MUDr. Gréta Wohlová

Dermatoložka, věnuje se korektivní dermatologii v Laserovém centru Anděl. Zaměřuje se na dermatochirurgii, práci s lasery, provádění chemického peelingu, aplikaci výplňových materiálů a botulotoxinu a mikropigmentaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).