Hlavní navigace

Popálení od kopřiv nechte aspoň 10 minut „odpočinout“, zmírníte tím nepříjemné reakce

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Staré úsloví tvrdí, že každé popálení kopřivou přinese úlevu od revmatických bolestí. Není to pravda, kopřivy revma rozhodně nezaženou. Jejich chloupky však způsobují nepříjemné kožní potíže. Existují zásady, které mohou pomoci je zmírnit. Jak na to?

Už v dávných dobách se věřilo, že kopřivy mají schopnost zahánět zlé duchy i nemoci. Nečisté síly se udržovaly v uctivé vzdálenosti od lidských obydlí za pomoci různých předmětů, na jejichž výrobu byla použita kopřiva. Stejnou funkci plnila třeba i košťata z této rostliny a za ochranu se považovaly i její bohaté trsy, rostoucí v blízkosti domu.

Co se dozvíte v článku
  1. Široké využití
  2. Co pálí v kopřivě
  3. Může způsobit těžkou alergii
  4. Žahnutí kopřivou: jak si ulevit vlastními silami
  5. Potíže mohou přetrvávat i 24 hodin. Co pomůže?

Široké využití

Kopřiva je známá také jako prostředek lidového léčitelství, kde se používá například k očistným kůrám, pro růst vlasů anebo k mírnění problémů s trávením či nachlazením.

Své místo má také v kuchyni, například při výrobě salátů, kopřivového špenátu nebo nádivek.

Kopřiva se dá také zpracovávat podobně jako len nebo konopí a poskytuje vlákna k výrobě textilií. Nevyužívaly je takto však jenom dávné civilizace, ve středověku sloužily i k výrobě lodních plachet a během obou světových válek ve 20. století byly kopřivy cíleně pěstovány, aby vlákna mohla být použita k výrobě vojenských uniforem.

Dnes se s kopřivou setkáváme hlavně ve farmacii a kosmetice, ale také v přírodě, kde blízké setkání není rozhodně příjemné navzdory všem dalším pozitivům, které kopřiva nabízí.

Co pálí v kopřivě

Na našem území je nejrozšířenější kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), její menší a nenápadnější příbuzná kopřiva žahavka (Urtica urens) je už řazena mezi ohrožené druhy rostlin. Obě však dokážou způsobit nepříjemné kožní reakce.

Na svědomí je mají droboučké chloupky, kterými jsou rostliny pokryty. Obsahují směs látek vyvolávajících pocity pálení a typickou vyrážku.

Mezi tyto látky patří kromě jiných zejména histamin, acetylcholin, serotonin, leukotrieny nebo moroidin. Zpočátku vyrážka pálí, později tento pocit obvykle vystřídá svědění, které postupně zmizí.

Může způsobit těžkou alergii

Někdy se však objevuje alergická reakce. Ta může nabýt takové podoby, která ohrožuje život. Mezi její příznaky patří následující:

Příznaky vážné alergické reakce

  • pocit tíhy na hrudi nebo staženého hrdla
  • sípání
  • potíže s dýcháním
  • otok v ústech včetně jazyka a rtů
  • otok v oblastech, které nepřišly s kopřivou do styku
  • žaludeční křeče
  • další obtíže s trávením, jako jsou zvracení nebo průjem

V takovém případě je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

 

Žahnutí kopřivou: jak si ulevit vlastními silami

Pokud není reakce bouřlivá a omezí se jen na klasické nepříjemné, ale neohrožující kožní projevy, existují možnosti, jak si efektivně pomoci bez zásahu zdravotníků. Důležité přitom je nedotýkat se podrážděné pokožky zhruba prvních deset minut po setkání s kopřivou.

Během této doby totiž látky, které vyrážku způsobily, postupně zaschnou a způsobí méně škody. Každý dotek nebo pokus o otírání „vtlačí“ tyto látky hlouběji do pokožky a reakce tak může být závažnější a trvat déle.

Po uplynutí cca deseti minut je možné pokožku omýt mýdlem a vodou. Často už tento krok pomůže k výraznému snížení nebo úplnému odstranění bolesti, svědění i otoku.

Po očištění je dobré zkontrolovat, zda v kůži nezůstaly zachyceny drobné žahavé chloupky. Pokud ano, je třeba je odstranit, pomoci si můžete náplastí či třeba depilačními proužky, v krajním případě může postačit i klasická lepicí páska.

Potíže mohou přetrvávat i 24 hodin. Co pomůže?

Při použití těchto opatření obyčejně dochází k úlevě velmi rychle. Přesto se někdy může stát, že nepříjemné pocity přetrvávají až čtyřiadvacet hodin.

Pomoci mohou ledové obklady, lidové léčitelství doporučuje i aplikaci šťávy ze šťovíku, potírání roztokem jedlé sody anebo aloe vera.

Přes nepříjemné pocity je důležité se vyvarovat škrábání, protože by se zasažená oblast jen více dráždila a hrozí také poranění pokožky a zanesení infekce.

Vhodné na ošetření jsou rovněž masti, krémy nebo gely s kortikoidy, pomoci mohou i léky proti alergii.

Popáleniny od kopřiv mohou kromě svědění také úporně bolet, zejména při zasažení větší části pokožky. Pak je možné krátkodobě použít volně prodejné léky proti bolesti.

Pokud výrazné zarudnutí nebo vyrážka či palčivá bolest nezmizí ani po čtyřiadvaceti hodinách, může jít o závažnější alergickou reakci. V tom případě je vhodné poradit se s lékařem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).