Hlavní navigace

Omikron již v ČR dominuje, v nemocnicích významně převažují neočkovaní

11. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podle předpokladů se omikron stal dominantní variantou na území České republiky. Přenáší se s vyšší účinností než jiné mutace SARS-CoV-2, což vede ke změnám v některých opatřeních.

Omikron je plošně nad hranici 50 % zkoumaných pozitivních případů v Česku od 8. 1. 2022, informuje Státní zdravotní ústav (SZÚ) v tiskové zprávě. Následující den, 9. ledna, dosáhl až k hranici 79 %, zde se ale zřejmě projevilo, že jde o neděli a data odrážejí spíše testy z laboratoří ve větších městech, a také zpravidla v neděli chodí na vyšetření méně lidí.

V ČR bylo za posledních 14 dní (tj. od 27. 12. do 9. 1. 2022) zachyceno 82 759 případů SARS-CoV-2 pozitivních osob, s denním průměrem zhruba 5911 případů, což představuje 14denní incidenci přibližně 773 nakažených na 100 000 obyvatel. Za uvedené období bylo nahlášeno 3187 hospitalizací. Celkový počet hospitalizací do 9. 1. je 2229 osob, z toho 452 s vážným průběhem.

Doporučení k dodržování opatření a očkování

„Jak ukazují data, mezi hospitalizovanými za posledních 14 dnů setrvale významně převažují neočkovaní. I vzhledem k masivní převaze omikronu, který se šíří rychleji než předchozí varianty, zdůrazňuji znovu důležitost očkování a posilující dávky očkování proti covidu-19. Velký význam má i dodržování hygienických opatření. Respirátory, rozestupy i důsledná hygiena rukou jsou v boji proti šíření nákazy velmi důležitými prvky,“ zdůrazňuje ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Od úterý 11. ledna také platí nové podmínky pro karanténu a izolaci. Vzhledem k očekávanému množství případů, rychlému šíření a současně obvykle snad mírnějšímu průběhu varianty omikron jsou zkráceny na pět dnů. Podrobně o aktuálních podmínkách karantény a izolace od 11. 1.

Na očkování apeluje také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Delta je oproti omikronu pomalý požár, omikron je plamenomet. Proč tedy chci, aby všude, kde to jde, byli očkovaní? Protože když se nakazí očkovaný omikronem, tak je téměř nulová šance, že bude mít závažný průběh, zejména když má třetí dávku,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk, kde rovněž zdůraznil důležitost respirátorů a dalších opatření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).