Hlavní navigace

Ohvězdičkujte si doktora

24. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC / Vitalia.cz
Vrátili jste se od lékaře a jste pěkně naštvaní? Nebo máte naopak pocit, že jste konečně narazili na odborníka? Můžete svoji zkušenost sdílet s ostatními. Je to dobře? Podle lékařů ne.

Počet lékařů v ČR stoupá od roku 2000 průměrným tempem 2 % ročně. Není to báječné, jak je o nás postaráno? Lékařská péče je zdánlivě stále „lepší“ a dostupnější. Bohužel i v tomto případě platí, že kvantita rozhodně neznamená kvalitu.

Lékaři přesně „od – do“


Autor: SXC

O kvalitě lékařů se u nás většinou cudně mlčí

Ve starověku bylo zaměstnání lékaře velmi váženou profesí. A dnes? Pražský kardiochirurg Jan Pirk se nedávno o českých lékařích vyjádřil následovně: „Nastupující generace lékařů u nás má na naše zaměstnání jiný pohled… Současní lékaři na jedné straně chtějí mít výhody ostatních zaměstnanců, tedy pracovat přesně „od – do“, ale na druhou stranu chtějí mít privilegia, která si lékaři získali svým velkým nasazením, tedy trojnásobný plat, než je průměr. A to si myslím, že není nejen možné, ale ani správné… Jistě je na zváženou, co lékař od svého zaměstnání očekává. Pokud chce dělat pouze „od – do“, nemůže očekávat, že se stane uznávaným a dobře placeným odborníkem. Ale třeba má jiné priority a toto krásné povolání bere jen jako obživu. I tak je možno lékařské povolání chápat.“

Zvlášť poslední věty jsou opravdu výstižné – a spolu s obrovským boomem farmaceutických reprezentantů mám pocit, že „jen jako obživu“ bere tohle povolání čím dál více lékařů.

Zřejmě nejsem tak úplně sama – podle posledních výsledků Centra pro průzkum veřejného mínění (CVVM) si 34 % lidí u nás myslí, že se úroveň lékařské péče za loňský rok zhoršila. Naopak o zlepšení je přesvědčeno pouze 14 % z nás.

Je anonymní hodnocení lékařů fér?

A jelikož dnes máme svobodu slova, není problém svoji nespokojenost s čímkoliv otevřeně ventilovat. Kdykoliv. A klidně i anonymně… Kde? Třeba na serveru znamylekar.cz. Na těchto stránkách může každý z nás veřejně vkládat svá hodnocení lékařů. Naprosto bez nadsázky – byli jste s přístupem doktora nespokojení? Dejte mu špatné hodnocení. Choval se lékař arogantně? Práskněte to na něj a varujte ostatní. Ať skončí poslední na žebříčku.

Připadá vám něco takového neetické, hloupé a ilegální? Podle předsedy České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe je takové hodnocení doktorů standardní nástroj používaný po celé Evropě.

Naši doktoři se však takové novinky polekali a proti serveru se vzápětí po jeho založení zvedla vlna odporu. Není se moc co divit – jak známo, spokojený člověk řekne o své zkušenosti průměrně třem lidem, nespokojený jedenácti. Lékaři začali houfně podávat žaloby a stížnosti a označovat stránky za lživé a pomlouvačné. Po třech letech marných sporů letos v lednu nastal obrat – Úřad na ochranu osobních údajů oznámil, že „podobné databáze mohou fungovat jen se souhlasem lidí, kterých se týkají. Jinak jejich provozovatelé porušují zákon.“

Tolik tedy verdikt, navenek se ovšem nic moc nezměnilo a stránky vesele „jedou“ dál – měsíčně je podle tvrzení provozovatele navštíví na 350 000 uživatelů, v databázi mají více než 32 000 lékařů a přes 280 000 názorů. Nejde o jediný web tohoto typu v Česku, rozhodně je však nejnavštěvovanější a nejobsáhlejší.

Názory veřejnosti na tento server se různí – někteří považují takové anonymní hodnocení za nepřípustné, jiní věří, že to povede lékaře k větší snaze a zájmu o pacienty. Anonymita tohohle webu je přinejmenším diskutabilní, mě však více zaráží jiná věc – je vůbec normální, abychom si lékaře vybírali jako zboží na trhu? Jak to, že je vůbec nutné je porovnávat a hodnotit?

Každý lékař zárukou kvality? Naivní představa

To, že si sama vybírám například kadeřníka nebo architekta, je víceméně normální – tam je výsledek otázkou šikovnosti, talentu a vkusu. Ale u doktora? Z mého – uznávám, že asi naivního úhlu pohledu – by snad každý doktor měl být zárukou kvality a toho, že se nám dostane odpovídající péče. Když se chystám cestovat letadlem, autobusem a podobně, taky si nehledám předem na netu, kdo mě poveze. Očekávám jen to nejlepší a nenapadlo by mě předtím ověřovat recenze, jestli nás ten který řidič nenabourá, jestli nebude opilý a jestli třeba nejet raději s nějakým jiným.

Vypadá to však, že jít dnes jen tak naslepo k doktorovi je tak trochu sázkou do loterie. Je to garancí… čeho vlastně? Toho, že ten člověk před námi asi někdy studoval na lékařské fakultě. Ano, studium medicíny je nesmírně dlouhé a náročné. Bohužel však není zárukou toho, že přebráním diplomu se z každého absolventa stane lékař s velkým L.

Vždyť některá hodnocení na webu Známý lékař jsou přinejmenším k pousmání. Jako třeba názor na jistého kožního doktora z Prahy: „Pan doktor mi na mé kožní problémy doporučil odbornici v kineziologii. Ta mi za 1200 Kč sdělila, že si po světě tahám duši svého dědečka, kterému jsem nedovolila, aby odešel. Inu, přesvědčila mne, abychom ho společnými silami vyslali do nebe. Nevěděla jsem, jestli si ze mně dělá šprťouchlata, nebo jsem dosud žila v bludu. Milého dědu mi tedy poslala do nebíčka, ale mé kožní problémy zůstaly. Mám pocit, že se paní s panem doktorem šábli a teď se mi potutelně smějí. Ale taky zkušenost.”

Podobných recenzí na tomto serveru není zrovna málo.

A tak dnes sice máme víc lékařů než kdykoliv předtím, ale člověk musí často běhat z ordinace do ordinace, než najde takového, který:

  • má lidský přístup k pacientům a umí se vcítit do jejich problémů,
  • není arogantní, protivný, náladový a povýšený,
  • je odborníkem ve své oblasti, stále se vzdělává a má ty nejnovější poznatky,
  • necpe mi antibiotika při každé návštěvě, nepoužívá zastaralé léky a škodlivé „dryjáky“,
  • nechce na mě jenom vydělat,
  • a tak dále…

Připadá vám, že přeháním? Projděte si pár recenzí na tomto webu a bude vám běhat mráz po zádech. Jistou pražskou gynekoložku zde například její pacientka hodnotí následovně: „Od paní doktorky jsem naštěstí před čtyřmi lety utekla, chovala se arogantně a poté, co jsem ji požádala o řešení při problémech s otěhotněním, mě poslala hned na operaci. Když jsem odmítla, bylo mi řečeno, že bez operace děti mít nebudu a že pro mě nemůže nic udělat. Po výměně gynekologa jsem do měsíce otěhotněla, dnes mám tři zdravé děti a šlo to i bez operace. Paní doktorku rozhodně nedoporučuji!”

Ani další hodnocení ale není o moc příznivější: „S touto doktorkou jsme opravdu nespokojené! Její nelidské chování nás velice zaráží a tímto se přidáváme ke skupině více nespokojených slečen a dam … při každé návštěvě z nás vytáhla poplatek v jakékoli výši … co se týče ultrazvuku, který má být v těhotenství zadarmo, chtěla 1000 Kč … nedoporučujeme ji nikomu.” 

Samozřejmě, internet je plný anonymních „chudáků“, závistivců a lidí, kteří se snaží pošpinit dobré jméno kohokoliv. Co si však myslet o lékařce, která má z 21 hodnocení 8× „slabý“ a 7× „velmi slabý“? Opravdu se může jednat o tak velikou náhodu a o to, že se proti paní doktorce spiknul celý svět? Je možné, že by šlo o 15 nedorozumění a nějaké pochybné vyřizování účtů?

ČLK: Jde o neobjektivní informace

Schválně jsem si prošla hodnocení několika lékařů, které znám a jež jsem někdy v životě navštívila. Výsledek? Vše sedělo na 100 %, a to jak u těch dobrých, tak u těch špatných. A upřímně řečeno, určitě sami znáte řadu takzvaných „doktorů“ – takových, kteří jsou věčně opilí, takových, u kterých stovky v ordinaci létají vzduchem a takových, kde vytržený špatný zub není ničím výjimečným. Problém je, že ne každý z nás se jim může vyhnout – například starší lidé často nemají přístup k internetu, nemají dost informací a ani možnost dojíždět třeba do jiného města.  

Je tedy vůbec možné a přípustné, aby existovali a ordinovali takto „špatní“ doktoři? Zvědavost mi nedala a rozhodla jsem se informovat u orgánu nejpovolanějšího – České lékařské komory. Dostalo se mi odpovědi ve stylu – aby se vlk nažral a koza zůstala celá: „Uvedený server neposkytuje objektivní informace, a když se někdo z jeho anonymních přispěvatelů rozhodne, že se z nějakého důvodu nějakému lékaři „pomstí“, snadno se mu to podaří – může o takovém lékaři pustit na web zcela nepravdivé a lékaře poškozující
informace.  Právě z tohoto důvodu takový způsob neobjektivních informací ČLK
odsuzuje.“
Na moji otázku, zda někdo prověřuje zmíněné arogantní chování, přemrštěné poplatky a ponižování pacientů, mi odpovězeno nebylo.

Co k tomu dodat? Zvykněme si na to, že stejně jako potraviny, holiče a řemeslníky si budeme na trhu vybírat a lovit i mezi doktory. Hodně štěstí při hledání…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka VŠE, zapálená tenistka, běžkyně, milovnice koček, vaření a dobrého jídla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).