Odvar z cibule je dobrý na kašel a možná chrání i srdce. Dobře chutná s medem

1. 2. 2025

Sdílet

Čaj v hrnku na stole s cibulí
Autor: Depositphotos.com
Cibule slouží nejen jako základ do mnoha pokrmů, ale také pomáhá bojovat proti kašli a dalším chorobám. Onion Stark, hlavní hrdina filmu Vůně cibule, musel být tedy zdravý jako řípa, protože syrovou cibuli jedl na kila. Existují však mnohem příjemnější způsoby, jak do sebe tuto plodinu dostat. Jedním z nich je například cibulový čaj s medem.

Mezi starší generací v České republice najdeme nejspíše málokoho, kdo by v dětství při nachlazení neokusil odvar z cibule. V dřívějších dobách se tento nápoj připravoval jako lék proti kašli zcela běžně. Cibule totiž obsahuje důležité vitamíny, minerály a antioxidanty, a navíc díky alicinu pomáhá s vykašláváním hlenu.

Co se dozvíte v článku
  1. Kde se vzala cibule?
  2. Látky obsažené v cibuli
  3. Jak cibule působí na naše zdraví?
  4. Využití cibule
  5. Cibulový čaj na kašel

Kde se vzala cibule?

Odkud pochází cibule, není jednoznačně prokázáno. Mnozí vědci se domnívají, že je jejím původem Střední Asie, avšak najdou se i výzkumy, jež naznačují, že mohla být poprvé pěstována v Íránu nebo západním Pákistánu. Tato plodina ale s největší pravděpodobností rostla divoce v přírodě ještě před tím, než se člověk naučil provozovat zemědělství.

Odborníci se shodují na tom, že cibule byla součástí prehistorické stravy a že se pěstuje už více než 5000 let. Zároveň se má za to, že se klidně mohlo jednat o jednu z vůbec prvních pěstovaných plodin, jelikož se nekazí rychle a snese různé klimatické a půdní podmínky. Nejspíše se tak pěstovala v mnoha různých oblastech po celém světě.

Co všechno může udělat cibule pro vaše zdraví Přečtěte si také:

Co všechno může udělat cibule pro vaše zdraví

Látky obsažené v cibuli

Cibule je zdraví prospěšná potravina bohatá na živiny a bioaktivní sloučeniny. Má nízký obsah kalorií, zato se v ní ale nachází velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Co se týká nutričních hodnot, středně velká cibule (cca 100 g) obsahuje přibližně 44 kcal a následující množství živin:

  • bílkoviny: 1,2 g,
  • sacharidy: 10,3 g,
  • cukr: 4,7 g,
  • vláknina: 1,9 g,
  • tuk: 0,1 g.

Kromě uvedených makroživin se v této významné plodině nachází také množství vitamínu C, vitamínu B, draslíku a kyseliny listové. Z bioaktivních sloučenin pak stojí za zmínku kyselina askorbová a flavonoidy, které jsou známé svými antioxidačními účinky. Koncentrace těchto složek se však může u různých kultivarů cibule lišit.

Hlavní účinnou látkou v cibuli je takzvaný alicin. Jedná se o sirnatou silici, která má antibiotické účinky. Tato látka prospívá oběhovému systému, srdci, zpevňuje cévy, a navíc pomáhá při infekcích dýchacích cest. Proto některé maminky a babičky vaří svým potomkům při nachlazení cibulový čaj. Ten totiž dokáže usnadnit odkašlávání hlenu, takže funguje jako přírodní expektorans.

Jaký máte vztah k cibuli?

Jak cibule působí na naše zdraví?

Antioxidanty obsažené v cibuli pomáhají bojovat proti škodlivým látkám, jež se do našeho těla dostávají z prostředí, ve kterém se nacházíme. Oxidační stres vyvolaný působením těchto volných radikálů může přispívat k rozvoji různých nemocí (např. rakovina, cukrovka nebo některé srdeční choroby). Konzumací cibule do svého těla dostaneme asi 17 druhů flavonoidů, které chrání naše buňky před působením zmíněných škodlivin.

Některé studie přitom také naznačují, že pravidelná konzumace cibule může dokonce pomoci snížit krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu v krvi. Zároveň je pak tato potravina efektivní i v boji proti některým druhům bakterií, jako je například Staphylococcus aureus, Escherichia coli či Pseudomonas aeruginosa.

Využití cibule

Cibule je pěstována především pro potravinářské účely. Má nezastupitelné místo v kuchyni a tvoří základ mnoha pokrmů. Kromě toho, že se přidává do různých jídel, má však také další uplatnění. Vzhledem k výše uvedeným obsaženým látkám se tak často využívá jako doplněk léčby nachlazení a dalších zdravotních potíží. Dá se z ní vyrobit například domácí cibulový sirup proti kašli nebo cibulový čaj.

Otestujte se: Proč naše tělo vydává různé zvuky a jak nebezpečné to je?

Lidské tělo během dne i noci vydá desítky, ne-li stovky zvuků. Naprostá většina z nich neznamená nic rizikového, některé nás ale mohou uvést do trapných situací. Otestuje své znalosti o nich. 

Cibulový čaj na kašel

Pokud vás zajímá, jak se dělá odvar z cibule na kašel, pak postup jeho přípravy je opravdu jednoduchý. Základem jsou pouze dvě ingredience, a to 2 bílé nebo žluté cibule a půl litru vody. Samozřejmě si pak tento nápoj můžete různě dochucovat, aby byl pro vás nebo vaše blízké poživatelnější. Nejčastěji se doslazuje medem a přidává se do něj také citron.

Postup přípravy:

Cibuli nejprve oloupejte, umyjte a nakrájejte najemno. Poté ji vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Obsah kastrolu přiveďte k varu, a jakmile se tak stane, vařte jej zhruba 10 až 15 minut na mírném stupni. Po uvedené době vaření odvar sceďte do konvičky a dochuťte dle libosti medem a šťávou z citronu.

Pokud chcete chuť cibule přebít něčím, co vám je příjemnější, můžete do čaje přidat jablko. V takovém případě je potřeba najemno nakrájenou cibuli krátce povařit s tenkými plátky jablíčka a po odstavení z plotny nechat směs ještě přibližně 10 minut pod pokličkou louhovat. Následně obsah opět scedíte a dochutíte podle svých představ.

Autor článku

Po ukončení studia na ekonomické fakultě v Pardubicích se několik let zabývala informační vědou. V současné době se věnuje copywriterské činnosti se zaměřením na ekonomická a lifestylová témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).